Картопляна запіканка з фаршем

0806e3267a3930b22dab0c979e7cb2f9 Картопляна запіканка з фаршем

Картопляна запіканка – універсальне блюдо. В нього можна додавати овочі, м’ясо, рибу – у будь-якому випадку вийде смачно і ситно. Красиво оформлена запіканка може стати навіть святковим блюдом. Ми пропонуємо в цьому переконатись на прикладі декількох варіантів картопляної запіканки з фаршем. Калорійність від такого поєднання хоч і зростає до 132 калорій на 100 р., але іноді побалувати себе такою смакотою можна.

Картопляна запіканка з фаршем, морквою і зеленим горошком

Фарш з овочами під картопляної «шубкою» стане відмінним варіантом для сімейного обіду. Тут є і м’ясо для чоловіків, і картоплю з сирною скоринкою для дітей, і овочі для жінок, що стежать за своєю фігурою.

Інгредієнти:

  • Картопля — 1 кг
  • М’ясний фарш — 500 г
  • Зелений горошок — 250 г
  • Ріпчаста цибуля — 1-2 шт.
  • Морква — 1 шт.
  • Рослинне масло — 70 мл
  • Томатна паста — 20-30 г
  • Твердий сир — 100-150 г
  • Спеції — 1 ч. л.
  • Майонез — 50 мл
  • Сіль — за смаком

Ріпчасту цибулю очистіть і наріжте дрібними шматочками. У глибокій сковороді розігрійте невелику кількість рослинної олії, викладіть до нього цибулю і обсмажте до прозорості. Тим часом, очистіть і промийте моркву. Натріть її на крупній тертці і додайте до цибулі. Смажте разом приблизно 3 хвилини, щоб цибуля стала золотистим.

Візьміть будь-м’ясний фарш, викладіть його до овочів, добре перемішайте і тушкуйте на маленькому вогні близько 10 хвилин. Потім додайте до фаршу томатну пасту, ще раз добре перемішайте і залиште тушкувати ще 2-3 хвилини.

Далі слід викласти в сковороду свіжий або розморожений зелений горошок. Розмішайте і залишіть готуватися на 5-8 хвилин. За цей час слід також страву посолити, приправити улюбленими спеціями, додати за бажанням дрібно порізану зелень.

Дивіться також:  Роли Філадельфія

Приготуйте форму для запікання, змастіть її рослинним маслом і викладіть на дно рівним шаром фарш з овочами. Поки м’ясо буде остигати, очистіть картопля, вимийте його і натріть на крупній тертці. Швидко, поки картопля не потемнів, викладіть його рівномірно поверх фаршу невеликим шаром. Додайте сіль і спеції, а також змастіть невеликою кількістю майонезу і посипте тертим сиром. Розігрійте духовку до 190-200 градусів за Цельсієм. Відправте в неї форму з запіканкою і готуйте приблизно 30 хвилин до появи коричневої сирної скоринки.

Картопляна запіканка з фаршем і грибами

Запіканка з начинкою з м’яса і грибів – вдале повсякденне блюдо, яке підійде як для обіду, так і для вечері. Прикрасьте його рубаною зеленню і подайте разом з легким овочевим салатом.

Інгредієнти:

  • Картопля — 6 шт.
  • Свино-яловичий фарш — 400 р.
  • Гриби — 100-150 г
  • Твердий сир — 100 г
  • Цибуля ріпчаста — 1 шт.
  • Сіль – за смаком
  • Перець чорний мелений – за смаком

Для заливки:

  • Сметана — 0,5 склянки
  • Майонез — 0,5 склянки
  • Яйце — 1 шт.
  • Часник — 2 зубчики
  • Сіль – 2 щіпки
  • Перець чорний мелений – за смаком

Шість картоплин середнього розміру очистіть і наріжте тонкими поздовжніми скибочками. Отримані пластини розділіть на 2 частини. Одну рівним шаром викладіть на дно змащеній маслом форми для запікання. Посоліть і поперчіть.

Цибулю очистіть і поріжте тонкими півкільцями. Викладіть їх у форму поверх картоплі.

Гриби в сирому вигляді поріжте соломкою або тонкими пластинками. Фарш посоліть, поперчіть і добре вимішайте з грибами. Отриману масу викладіть поверх лука.

Сир натріть на крупній тертці, посипте їм фарш. Накрийте начинку другою половиною картопляних скибочок, додайте ще трохи солі і меленого чорного перцю.

Дивіться також:  Шніцель з курки

Приготуйте заливку, змішавши сметану, майонез, сире яйце, пропущений через прес часник, сіль і чорний перець. Вилийте отриману суміш рівномірно на запіканку і відправте форму в розігріту до 190°С духовку. Запікайте приблизно 30 хвилин.

Картопляна запіканка-піца з фаршем і помідорами

Зверніть увагу на цей рецепт. З нього можна приготувати незвичайну запіканку, яка з вигляду нагадує скоріше піцу. І що цікаво: інгредієнти ми будемо використовувати вже звичні, а результат буде зовсім іншим.

Інгредієнти:

  • Картопля — 5 шт.
  • М’ясний фарш – 300 р.
  • Яйця – 2 шт.
  • Борошно — 1 ст. л.
  • Ріпчаста цибуля — 1 шт.
  • Твердий сир – 100 р.
  • Помідори черрі – 6 шт.
  • Сіль – за смаком
  • Перець чорний мелений — за смаком

Картопля очистіть, поріжте на шматочки і відваріть до готовності в підсоленій воді. Поки картопля вариться, очистіть цибулю, поріжте його на дрібні кубики і обсмажте в невеликій кількості рослинного масла до золотистого кольору.

Розімніть готову картоплю в пюре, вибийте в нього одне яйце, всипте борошно, викладіть обсмажену цибулю і натріть на дрібній тертці половину твердого сиру. Також додайте сіль і чорний мелений перець за смаком, ретельно розмішайте.

Будь м’ясний фарш викладіть в миску. Вибийте в нього одне яйце, посоліть і поперчіть (можна також додати в масу трохи рубаної петрушки). Гарненько вимісіть масу до однорідного стану.

Приготуйте форму для запікання, змастіть її маслом. На дно викладіть рівним шаром картопляне пюре, пальцями сформуйте невисокі бортики. Поверх пюре покладіть шар фаршу, розрівняйте. Зверху натріть на крупній тертці сир, а також в довільному порядку небагато втисніть в начинку помідори черрі.

Надішліть лист з запіканкою в розігріту до 200°С духовку на 30-35 хвилин.

Дивіться також:  Плов в мультиварці

Картопляна запіканка з фаршем в мультиварці

Диво сучасної техніки – мультиварка – дозволяє економити час навіть в приготуванні запіканки. Спробуйте і ви запекти картоплю з м’ясом не в духовці, а в мультиварці.

Інгредієнти:

  • Картопля — 5 шт.
  • М’ясний фарш – 450-500 р.
  • Ріпчаста цибуля – 1-2 шт.
  • Яйця — 4 шт.
  • Борошно — 3 ст. л.
  • Сметана – 150 р.
  • Майонез — 100 г
  • Сіль – за смаком
  • Чорний мелений перець — за смаком

Ріпчасту цибулю очистити і дуже дрібно поріжте. Змішайте його з фаршем, додавши в масу також сіль і мелений чорний перець.

Приготуйте заливку. Для цього ретельно змішайте сметану з майонезом. Вбийте також яйця, додайте борошно і сіль, добре все розмішайте (можна злегка збити віночком). Якщо додати до заливання трохи кетчупу або томатної пасти, смак трохи зміниться, а запіканка стане рум’яною.

Картопля очистіть і поріжте досить тонкими кружечками. На дно змащеної олією чаші мультиварки викладіть шар картоплі. Зверху трохи полийте заливанням і рівномірно викладіть фарш. Розрівняйте ложкою і закрийте другим шаром картоплі. Зверху вилийте решту заливку, так, щоб вона добре просочила всю запіканку.

Закрийте кришку мультиварку, виставте режим «Випічка» і готуйте приблизно годину. Коли час вийде, відкрийте кришку і перевірте готовність. Якщо вам здається, що запіканка запеклася недостатньо, додайте ще приблизно 10-15 хвилин.