Картопляна запіканка

bb64acdfcc945805b6d732ce76da95d6 Картопляна запіканка

Ми всі любимо запіканки. Є в них щось з дитинства: ароматне, смачне, рідне. Найбільш простими і поживними запеканками, без сумніву, є картопляні, адже саме картоплю можна поєднувати з чим завгодно: і з м’ясом, і з рибою, і з овочами.

Картопляна запіканка з фаршем

Якщо вам набридло на гарнір картопляне пюре, приготуйте з нього запіканку з м’ясом.

Інгредієнти:

  • Картопля – 1 кг
  • Фарш курячий або свино-яловичий – 500 р.
  • Ріпчаста цибуля – 1 шт.
  • Молоко – 100 мл
  • Яйце – 1 шт.
  • Панірувальні сухарі – 2 ст. л.
  • Рослинне масло – для смаження
  • Вершкове масло – 50 р.
  • Сметана – для прикраси
  • Сіль – за смаком
  • Перець чорний мелений – за смаком

Спосіб приготування:

Картопля очистіть, поріжте на середні шматочки. Викладіть їх у каструлю з холодною водою, доведіть до кипіння і відваріть до м’якості картоплі (як на звичайне пюре).

Цибулину очистіть, дрібно порубаєте і обсмажте до прозорості в сковороді з рослинним маслом. Туди ж викладіть м’ясний фарш, перемішати лопаткою і тушкуйте разом приблизно 15 хвилин.

Готовий картопля розімніть в пюре. Щоб пюре було м’якше і смачніше, додайте в нього молоко і вершкове масло. Ще раз добре розімніть, а коли пюре трохи охолоне, вибийте в нього яйце. Ретельно розмішайте.

Приготуйте форму для запікання з бортиками, змастіть її рослинним або вершковим маслом. Викладіть на дно рівним шаром половину всього картопляного пюре. Поверх покладіть весь фарш з цибулею і щільно накрийте залишилися картоплею. Далі за бажанням змастіть поверхню яєчним жовтком або просто посипте панірувальними сухарями.

Надішліть форму в духовку, розігріту до 180 градусів. Запікайте приблизно 20-30 хвилин, поки зверху не з’явиться рум’яна кірочка. Подавайте запіканку, розрізавши її на шматки і прикрасивши зверху сметаною.

Дивіться також:  Шашлик з свинини

Картопляна запіканка з грибами під сирною скоринкою

Просочений сметаною картопля з грибами і сирної «шубкою» неодмінно припаде до смаку вашим домашнім. Відмінний варіант для сімейної вечері.

Інгредієнти:

  • Картопля – 1 кг.
  • Печериці – 500 р.
  • Сметана або вершки – 250 р.
  • Твердий сир – 200 р.
  • Ріпчаста цибуля – 1 шт.
  • Рослинне масло – для обсмажування
  • Сіль – за смаком
  • Перець чорний мелений – за смаком

Спосіб приготування:

Візьміть картоплю середнього розміру, помийте і відваріть в мундирах. Коли він стане м’яким, злийте воду і дайте картоплі охолонути. А потім очистіть його від шкірки і наріжте не дуже товстими кружечками.

Цибулину очистіть і поріжте тонкими півкільцями. Печериці при необхідності почистіть і разом з цибулею викладіть на розігріту сковороду з рослинним маслом. Додайте за смаком трохи солі і меленого чорного перцю. Смажте на середньому вогні приблизно 5-7 хвилин, періодично перемішуючи.

Деко змастіть рослинною олією. Викладіть в нього кружечки картоплі, щоб вони покрили все дно. Трохи посоліть і поперчіть, після чого змажте картопля невеликою кількістю сметани або нежирних вершків. Зверху покладіть шар грибів і цибулі. Накрийте все картоплею. Повторіть шари ще раз. Верхній шар картоплі змастіть сметаною і рясно посипте тертим твердим сиром.

Надішліть запіканку в духовку. Готуйте при температурі 180-190 градусів приблизно 30 хвилин.

Картопляна запіканка з плавленим сирком і овочевий сумішшю

Повітряна запіканка з плавленим сиром готується дуже швидко. Особливо якщо у вас є пакетик готової овочевої суміші.

Інгредієнти:

  • Картопля – 2 кг
  • Овочева суміш – 400 р.
  • Сир плавлений м’який – 300 р.
  • Рослинне масло – для змазування форми
  • Сіль – за смаком
  • Чорний мелений перець – за смаком
Дивіться також:  Запіканка з фаршем і картоплею

Спосіб приготування:

Картопля очистіть, поріжте будь шматками і відваріть в підсоленій воді до м’якості. Із готової картоплі злити майже всю воду, гарненько розімніть його в пюре. Посоліть, додайте мелений чорний перець за смаком. Потім додайте в пюре м’який плавлений сир, ретельно вимісіть, щоб маса була однорідною.

Далі в масу слід викласти готову овочеву суміш. Можна використовувати і заморожену, тільки перед використанням її потрібно трохи розморозити. Овочі можуть бути будь-якими: горошок, кукурудза, морква, солодкий перець – словом, хто що більше любить. Перемішайте картопляне пюре і овочі.

Деко змастіть рослинною олією. Викладіть в нього всю картопляно-овочеву масу, рівномірно розрівняйте ложкою (можете трохи придавлювати). Надішліть майбутню запіканку в гарячу духовку. Готуйте приблизно 30 хвилин при температурі 200°С.

Картопляна запіканка з копченою рибою

Для приготування цієї запіканки вибирайте рибу гарячого копчення. Вона додасть картоплі дуже цікавий смак, який вигідно відтіняють вершки і вершковий сир.

Інгредієнти:

  • Картопля – 500 р.
  • Філе копченої риби – 300 р.
  • Ріпчаста цибуля – 1 шт.
  • Вершки (22%) – 300 мл
  • Вершковий сир – 1 шт.
  • Рослинне масло – для обсмажування
  • Сіль – за смаком
  • Перець чорний мелений – за смаком

Спосіб приготування:

Картоплю очистіть, наріжте соломкою, як для фрі. У сковороді розігрійте олію, викладіть туди картоплю і обсмажте до появи золотистої скоринки. У процесі обжарювання посоліть його і поперчіть.

Окремо в сковороді з рослинним маслом обсмажте очищену і порізану дрібними кубиками цибулину.

Форму для запікання змастіть маслом. На дно покладіть половину всього обсмаженого картоплі, на нього зверху викладіть половину цибулі, а потім – порізане невеликими шматочками філе копченої риби. Далі шари повторіть дзеркально, тобто на рибу викладіть залишився цибулю, а зверху – картопля. Солити додатково шари не варто.

Дивіться також:  Запіканка з кабачків

Зверху запіканку полити вершками. Потім викладіть поверх ще й м’який вершковий сирок.

Покладіть лист з запіканкою в духовку, розігріту до 200 градусів. Випікайте приблизно 45 хвилин.