Картопляні зрази з грибами

96ce18fdf353c017b336369530355936 Картопляні зрази з грибами

Зрази – це друге блюдо, переважно поширене в литовської, білоруської та польської кухні. Спочатку їх готували з ретельно відбитих шматочків м’яса, в які загортали різноманітна начинка (овочі, гриби, яйця, тельбухи, сало, крупи). Потім зібрані таким чином рулетики обсмажували на смальці або запікали в духовій шафі.

З плином часу рецепт був запозичений сусідніми країнами і вже в російської та української кухні страва почали модернізувати і асимілювати під власні смаки. Так з’явилися зрази з птиці і риби, а також з картопляного пюре. І якщо з курятини або рибного філе їх готують досить рідко, то вироби з картоплі дуже популярні, так як овоч доступний за ціною, володіє насиченим нейтральним смаком і гармонійно поєднується з будь-якими компонентами начинки. На даний момент відомо щонайменше п’ятдесят рецептів зразів на його основі.

Найпопулярніші поєднання — це картопля з фаршем, яйцем і рисом, з грибами. Наприклад, апетитні «пиріжки» з грибами (завиванці або, як їх звуть в Україні), часто роблять як чисто вегетаріанське блюдо. Також нерідко поєднують начинку з яловичим або свинячим фаршем, яйцями, грудинкою, рисом і перловою крупою.

За наведеними нижче рецептами можна приготувати апетитні рум’яні зрази з картоплі з розкішною грибною начинкою.

Картопляні зрази з печерицями

Найбільш простий рецепт.

Список інгредієнтів:

  • Картопля – 1 кг.
  • Масло рослинне – 50-70 мл
  • Яйце -2 шт.
  • Майонез – 1-2 ст. л.
  • Перець.
  • Сіль.
  • Гриби печериці – 200 р.
  • Морква – 1 шт.
  • Сухарі панірувальні – 200 р.
  • Цибуля – 1 шт.

Спосіб приготування:

  • Відварити картоплю в злегка підсоленій воді. Злити рідину, потовкти овочі в густе пюре і охолодити до кімнатної температури. Додати пару яєць і 1-2 ст. л. майонезу. Добре вимісити. Посолити. Поперчити.
  • Дуже тонко нашаткувати моркву і цибулю, обсмажити в невеликій кількості жиру або масла. Вибрати з посуду шумівкою в окрему миску.
  • В останньому топленому маслі обсмажити всі гриби, нарізані середнього розміру соломкою.
  • Готові гриби також вибрати шумівкою в миску до овочів. Перемішати.
  • З пюре скачати кульки розміром з дрібне яблуко. Розім’яти в товстий корж.
  • У центр покласти столову ложку грибів з овочами. Акуратно скласти коржик навпіл і сформувати довгастий пиріжок.
  • Готові зрази обваляти в сухарях і обсмажити в глибокій сковороді з достатньою кількістю масла.
  • За бажанням, потім просушити на паперових рушниках, щоб вироби зберегли хрустку скоринку.
  • Подавати як самостійне блюдо без декору.
  • Дивіться також:  М'ясний пудинг

    Картопляні зрази з зеленим цибулею, грибами і сиром

    Смачні зрази з не зовсім звичною начинкою з зеленого цибулі, смажених грибів і білого сиру (Моцарела). Краще зупинити свій вибір на вешенках або аналогічних грибах з дуже м’якою і ніжною текстурою. Так як використовується сир, який плавиться дуже швидко, то всі компоненти повинні бути повністю готові. На відміну від більшості рецептів, тут картопляні коржі роблять тонкими, щоб пюре встигло пропектися і «схопилася» начинка.

    Список інгредієнтів:

    • Картопля – 1 кг.
    • Яйце – 2 шт.
    • Перець.
    • Сіль.
    • Кріп, петрушка сушені – 1-2 ч. л.
    • Кубик бульйонний – 1 шт.
    • Гриби гливи – 300 р.
    • Сир білий – 150 р.
    • Зелена цибуля – 50 р.
    • Масло вершкове – 50 г.
    • Масло рослинне – 50 мл
    • Борошно або панірувальні сухарі.

    Спосіб приготування:

  • Відварити картоплю зі спеціями і сіллю, злити бульйон і розім’яти коренеплоди в щільне пюре. Охолодити до кімнатної температури, інакше при додаванні в нього яйця, може згорнутися курячий білок.
  • Вбити в пюре пару яєць і ретельно перемішати. Довести до потрібного смаку крошеным бульйонним кубиком, сіллю і перцем. Всипати сушену зелень.
  • Розділити «фарш» на кульки розміром з дрібне яблуко. Розкачати їх у коржі близько 0,5 см. товщиною.
  • Гливи перебрати, видаливши всі здерев’янілі і жорсткі частини. Гриби нашаткувати крупною соломкою і обсмажити до готовності на вершковому маслі. Не засмажувати. Приправити за смаком.
  • Білий сир натерти на буряковому профілі терки. Дрібно порубати пір’я зеленої цибулі.
  • Змішати зелений лук, охолоджені гриби без масла і сир.
  • У центр кожного коржика покласти по столовій ложці начинки. Повернути коржі навпіл і обережно сформувати невеликі пиріжки.
  • Вмочити кілька разів в борошно або сухарі і обсмажити в маслі до отримання насиченої рум’яної скоринки. Для забезпечення більшої «зчеплення» з сухарями зрази можна спочатку вмочити в суміш курячого яйця і молока (т. зв. льєзон).
  • Дивіться також:  Котлети з яйцем всередині

    Картопляні зрази з курятиною і грибами

    Рецепт ніжного дієтичного страви для всієї родини. На відміну від попередніх рецептів, тут зрази не обсмажують, а запікають в духовій шафі.

    Список інгредієнтів:

    • Картопля – 1 кг.
    • Перець.
    • Сіль.
    • Яйце – 2 шт.
    • Масло рослинне – 50 мл
    • Гриби – 300 р.
    • Куряча грудка – 300 р.
    • Морква – 1 шт.
    • Часник – 2 шт.
    • Кріп свіжий – 30 р.
    • Сухарі панірувальні – 200 р.

    Спосіб приготування:

  • Відварити картоплю у воді зі спеціями і сіллю. Злити овочевий бульйон, а коренеплоди розім’яти в густе пюре. Остудити і змішати з двома курячими яйцями. За смаком поперчити і посолити.
  • Розділити на великі кульки, які потім розкачати в товсті коржі.
  • Окремо відварити курячу грудку і гриби в підсоленій воді. Перекрутити їх на м’ясорубці в однорідний грубозернистий «фарш».
  • На вершковому маслі обсмажити до м’якості дрібно натерту моркву. Розчавити до неї пару зубків часнику і додати рубаний кріп.
  • Змішати разом зажарку і перекручену курку з грибами.
  • Начинити коржі начинку і зліпити великі довгасті зрази.
  • Вмочити їх у суміші яйця і молока і щедро обваляти в панірувальних сухарях або борошні.
  • Не занадто щільно викласти їх у змащену маслом глибоку керамічний посуд. Запекти при 180 градусах протягом 30 хвилин.
  • За смаком до цієї страви можна приготувати густий грибний соус.
  • Для соусу відварити 300 гр. свіжих грибів, подрібнити їх м’ясорубкою або дрібно порубати.
  • На сковороді обсмажити до м’якості цибулю, потім злегка обсмажити з вареними грибами.
  • Окремо пасерувати до кремового відтінку ложку пшеничного борошна, яку залити склянкою питних вершків або 200 г нежирної сметани. Всипати сушену зелень і чорний перець. Додати солі і обсмажені цибулю з грибами.
  • Накрити кришкою і тушкувати близько 5 хвилин.