Картопляний суп

2f3439c0645ce0e02f11384a30317184 Картопляний суп

Картопля недарма вважають другим хлібом. Широко поширений в наших широтах овоч володіє високою харчовою цінністю, адже він дуже багатий на ессенціальні речовини. У числі інших і на вуглеводи, які містяться в ньому у формі полісахариду крохмалю. Складні полісахариди засвоюються організмом поступово, тому вживання страви на основі картоплі дозволяє надовго позбутися від почуття голоду.

В цьому відношенні особливо гарні картопляні супи. Крахмалистый овоч надає бульйону густоту і наваристого. Його нейтральний смак відмінно поєднується з більшістю популярних продуктів харчування, тому рецепти подібних супів вражають своєю різноманітністю. Серед них можна знайти багато як простих, так і дуже цікавих страв. Картопляний суп – це і звичайна студентська юшка «з сокири», і розкішне бабусине вариво у казані, з м’ясом на кісточці і апетитною піджаркою, і чудове ресторанна страва з вишуканими делікатесами.

Приготування картопляного супу не доставляє особливих труднощів. Головне, дотримуватися черговість закладки овочів і інших продуктів. Наприклад, не можна закладати одночасно суху зернову квасолю і картоплю. У них різний період варіння і за той час, поки квасоля дійде до готовності, картопля встигне повністю розваритися. Також небажано класти в суп картопля одночасно разом з кислими (квашеними, маринованими) продуктами. Міститься в них кислота не дасть йому повноцінно зваритися, і він залишиться злегка жорстким.

Картопляний швидко-суп

Французи запозичили у росіян слово «швидко». Спотворивши поняття на свій лад, вони стали застосовувати слово «бістро» до невеликим ресторанам, барам та кафе, в яких практикувалася швидка подача страв. Представлений варіант супу теж можна віднести до категорії «бістро», так як вариться він всього за півгодини. Якщо не перестаратися з рослинним маслом при смаженні, то перше блюдо вийде легким і ситним, з темно-золотистим прозорим бульйончик.

Дивіться також:  Суп з цвітної капусти

Суворо дотримуватися рецепту не обов’язково, до складу компонентів можна включати будь-які доступні овочі по сезону. Класичний набір – картоплю, моркву, ріпчасту цибулю, томати і паприка, зелень. Для різноманітності смаку і колірної гами цілком підійдуть стручкові і зернові квасоля та горошок, різні коренеплоди і капуста.

Інгредієнти на 1,5 л. супу.

  • Яловичина – 200-300 р.
  • Петрушка – 30 р.
  • Картопля – 2 шт.
  • Масло вершкове або рослинне – 50 г або 50 мл
  • Морква – 1 шт.
  • Цибуля ріпчаста або червоний – 1 шт.
  • Томат – 1 шт.
  • Паприка – 0,5-1 шт.
  • Бульйонний кубик або порошкова приправа – 1,5 шт. або 2 ст. л. без гірки.
  • Сіль і мелені спеції за смаком.
  • Вода – 1 л.

Приготування:

  • Очистити і нашаткувати кубиками картоплю, паприку, цибулю і томат. Моркву натерти.
  • Поставити варитися картоплю.
  • Яловичину нарізати товстої смужкою, на доброму вогні обсмажити до золотистої скоринки, перекласти в каструлю до картоплі.
  • У маслі і м’ясному соку обсмажити спочатку цибулю і моркву, потім ввести паприку і томат. Помідор для супу краще вибрати щільніше.
  • Овочі додати в суп. Також покласти півтора бульйонні кубики. Досолити і приправити за смаком.
  • За пару хвилин до готовності всипати рубану зелень.
  • Суп картопляний по-селянськи

    На відміну від першого рецепта, при використанні цього варіанту краще не поспішати і готувати все з душею. До складу страви входять квашена капуста, гриби і пшоно, тому варити суп потрібно на невеликому вогні або взагалі в духовій шафі, щоб крупа і соління добре протомились.

    Хтось може сказати, що страва підозріло нагадує щі з квашеної капусти, але це зовсім не так. На відміну від останнього, тут домінує картоплю і присутній пшоно. Крім того, частина відвареного коренеплоду пюрируют і страва набуває густу консистенцію, не властиву щам.

    Дивіться також:  Суп з морепродуктами

    Якщо за основу береться квашена капуста з морквою, то свіжий овоч закладати в суп не варто, а якщо ж використовується капуста, засолена качанами, то при пассеровке до цибулі потрібно додати одну терту моркву.

    Інгредієнти на 3 л. супу:

    • Сало з прошарком м’яса (грудинка солона) – 100 р.
    • Цибуля – 1 шт.
    • Пшоно – 100 р.
    • Картопля – 2-3 шт.
    • Квашена капуста – 200 р.
    • Гриби будь – 100 р.
    • Вода – 2,5 л.
    • Сіль і мелені спеції за смаком.

    Приготування:

  • Промити і перебрати пшоно. Очистити картоплю. Одну картоплину залишити цілком, інші нарізати.
  • Поставити грітися воду, покласти в неї цілу картоплину. Як тільки вона звариться до напівготовності, всипати пшоно і залишився картоплю.
  • Сало нарізати дрібним кубиком і обсмажити на невеликому вогні.
  • Як тільки сало придбає прозорість, і з’явиться топлений жир, додати в сковороду цибулю і гриби.
  • Всі компоненти добре обсмажити, потім додати квашену капусту, долити трохи бульйону з каструлі і тушкувати близько 5 хвилин. Якщо капуста нашинкована занадто довгими смужками, то її потрібно нарізати подрібніше.
  • Витягнути з супу зварену цілком картоплю, розім’яти її в невеликій кількості бульйону.
  • З’єднати в каструлі розім’яту картоплю, обсмажені овочі і гриби.
  • Закласти спеції. Спробувати бульйон і при необхідності досолити.
  • Варити ще 5 хвилин, після чого вимкнути і дати постояти хвилин 20. Можна довести до повної готовності в духовій шафі.
  • Подавати із зеленню, сметаною.
  • Картопляний суп на молоці

    Надзвичайно простий і доступний у приготуванні рецепт. Його можна вживати як дієтичну страву і використовувати для харчування маленьких дітей. Особливо смачним виходить, якщо брати свіжозварений картоплю, але іноді «в хід» цілком можна пустити і залишки вчорашнього картопляного пюре.

    Дивіться також:  Юшка з сома

    Якщо суп готується для дорослих, то в нього іноді додають сирий (не пасеровану) ріпчасту цибулю.

    Інгредієнти на 1,5 л. супу:

    • Картопля – 2-3 шт.
    • Молоко нежирне – 1,5 л.
    • Яйце – половина.
    • Борошно – 1 — 2 ст. л. без гірки.
    • Сіль, масло вершкове, сушені трави за смаком.
    • Цибуля ріпчаста – за бажанням.

    Приготування:

  • Відварити картоплю і зробити з нього однорідне пюре без грудочок (без вливання рідини).
  • До остиглої картопляної маси, всипати сіль, спеції, борошно і влити збите яйце. Вимісити тісто. Борошно і яйце потрібно додавати поступово, стежачи за консистенцією маси. Вона повинна залишатися щільною.
  • З картопляного тіста зліпити невеликі кульки або зробити джгутики і нарізати на невеликі шматочки.
  • Закип’ятити молоко, підсолити його, всипати трохи сушених трав і додати туди підготовлені вироби з картоплі. За бажанням – всипати подрібнену ріпчасту цибулю.
  • Варити до повної готовності близько 5 або 7 хвилин.
  • Подавати з вершковим маслом і зеленню.