Каша гречана на молоці

6ebf29721f846a2b913daf3082ee2666 Каша гречана на молоці

Азіатські країни зробили основою свого раціону рис і саме про цю культуру згадують, коли чують про східному регіоні. В наших краях роль фірмової крупи взяла на себе гречка (гречка), адже пшеницю вирощують повсюдно, а темні трикутні зернятка – це виключно російське ноу-хау. Багато іноземців, вперше приобщающиеся до російської кухні, вважають своїм обов’язком крім борщу спробувати ще і гречану кашу. Проте специфічний смак і запах страви припадає до вподоби далеко не всім, тому гречка, на відміну від інших російських продуктів, не стала інтернаціональним частуванням і не набула такої широкої слави.

А ось справжні шанувальники ситного страви можуть поставити собі великий плюс. Гречана каша є справжнім еліксиром», що сприяє загальному зміцненню сил організму. Класичне поєднання гречки з печінкою, яловичиною або телятиною споконвіку допомагало впоратися з недокрів’ям і зниженням імунітету. Гаряча каша з молочними продуктами (вершками, молоком або маслом) чудово зігрівала при переохолодженні і давала людині достатньо енергії для активної діяльності.

У старовину важко хворим людям робили гречану «толкушку». Для цього крупу томили до готовності в печі і розтирають товкачем, додавши трохи меду. Потім кашку розводили до стану густого бульйону гарячим молоком, з якого попередньо зняли вершки.

Існує кілька форм гречаної крупи. Найбільшу розповсюдила ядриця, яку роблять з цілих зерен гречки, що пройшла термічну обробку. Є пропарена крупа і немає, колота і подрібнений в дрібну крупку. У західній Європі на правах екзотики користовують зелену не обсмажену гречку. Зазвичай вона є складовою частиною рагу або салатів.

У російській кухні з гречки роблять кашу. На запашному наваристому бульйоні з м’ясом і овочами н обід, а з молоком, сухофруктами та іншими смаколиками – на сніданок або вечерю. З наведених нижче рецептів можна дізнатися, як зварити звичайну молочну кашу або приготувати в духовці розкішне блюдо з рум’яною вершковою скоринкою.

Дивіться також:  Гречана каша з тушонкою

Класична каша гречана на молоці

Звичайну кашу звариш по-різному: густої або рідкої «розмазнею», розсипчастою або в’язкою, солодкої або злегка солоній. Все залежить від вибраного виду крупи і кількості доданої рідини. Страву можна збагатити подрібненими горіхами, сухофруктами, медом. При використанні наведеного кількості продуктів вариться помірно солодка каша середньої густоти.

Інгредієнти:

  • Молоко – 1 л.
  • Гречана крупа – 2 ст.
  • Масло вершкове – 100 г.
  • Сіль.
  • Мед або цукор – 1 ст. л.
  • Спосіб приготування:

    • Гречану крупу промити і видалити нелущене чорні зерна.
    • На середньому вогні закип’ятити підсолене молоко.
    • Всипати крупу і, знімаючи при необхідності піну, варити до повної готовності. Кришкою каструлю накривати не треба.
    • Готову кашу полити великим шматком вершкового масла і пару раз перемішати, щоб жир рівномірно розподілився.
    • У деяких рецептах радять заправляти вже топленим маслом, але краще так не робити. У свіжого твердого масла куди більш приємний смак.
    • Тепер страву можна накрити кришкою, щоб воно трохи настоялося. За бажанням, можна залишити його в духовці протягом 10 хвилин.
    • Подавати кашу до столу в гарячому вигляді, разом з чорним або білим хлібом.

    Каша гречана на молоці «полесски»

    Це сільський рецепт приготування дуже ситної каші. Вона не вариться, а фактично нудиться в духовці або печі. Компоненти абсолютно ідентичні переліку в попередньому способі, але так як відрізняється обробка крупи, то і смак страви формується зовсім інший.

    Інгредієнти:

  • Гречана крупа – 2 ст.
  • Масло вершкове – 100 г.
  • Молоко – 800 мл.
  • Сіль.
  • Мед або цукор за смаком.
  • Спосіб приготування:

    • Гречану крупу промити в декількох водах. Видалити нелущене чорні зерна і лушпиння.
    • У сковороді на середньому вогні розтопити 100 р. вершкового масла і обсмажити в ньому крупу протягом 5-8 хвилин. Гречка не повинна засмажитися до хрускоту і золотистої скоринки. Потрібно, щоб вона добре просочилася маслом.
    • Оброблену гречку разом з усім маслом перекласти в керамічний горщик або високу емальовану каструлю з кришкою.
    • Залити закип’яченим підсоленим молоком (щоб не втікала в духовці), заправити медом або цукром.
    • Поставити в нагріту до 160-170 градусів духовку. Так як крупа буває різна, то і готується по-різному. Вміст горщика потрібно перевірити через 30-40 хвилин. Якщо крупа вже м’яка, підсилити вогонь до 200 градусів на 10 хвилин, після чого вимкнути плиту.
    • Кашу подавати до столу в гарячому вигляді.
    Дивіться також:  Запіканка з пельменів

    Каша гречана запечена, зі згущеним молоком

    Тут представлений секретний сільський рецепт, за допомогою якого багато бабусі спокушали онуків на хорошу поведінку. За великим рахунком підсумковий результат можна назвати скоріше не кашею, а запіканкою, так як вона нарізають шматками. Готують таку запіканку» не тільки з гречки. У справу йде будь-яка крупа, крім перлової і бобових. Найчастіше це пшоно, але в ходу і рис, манка, пшеничне і кукурудзяне січка.

    Щоб вийшла смачна каша, на першому етапі потрібно правильно відварити крупу до напівготовності. Вона не повинна бути швидко разваривающихся сортів. Всі зернятка повинні залишитися цілими і розсипчастими. В кінці запікання на дні може утворитися невелика скоринка. Це нормально. Додатково підсолоджувати кашу не потрібно, так як згущене молоко і так володіє необхідним смаком.

    Єдиний мінус у приготуванні страви полягає в необхідності постійно стежити за ним. Варто трохи не догледіти і каша моментально підгорає. Раніше її томили в печі, зараз же використовують духовку або мікрохвильову піч.

    Інгредієнти:

  • Гречана крупа – 2 ст.
  • Концентроване молоко – 1 банка.
  • Згущене молоко – 0,5 банки.
  • Вода – 1 л.
  • Сіль.
  • Масло вершкове – 50 г.
  • Спосіб приготування:

    • Відварити гречану крупу в підсоленій воді до напівготовності. На дотик зернятка повинні бути пружним, але не жорстким. Ретельно злити всю воду.
    • Перекласти кашу в емальований посуд з широким горлом, рівномірно розподілити і залити банкою концентрованого молока.
    • Можна заправити і звичайним молоком, але тоді не вийде особливого «топленого» молочного смаку. Рідина повинна складати половину обсягу від обсягу крупи. Тобто, доходити до середини.
    • На повільному вогні, часто помішуючи, зварити дуже густу кашу і перекласти її в змащену маслом форму для запікання.
    • Розігріти духовку до 180 градусів і поставити туди ємність, не накриваючи кришкою. Підсушити протягом 10-15 хвилин, потім змастити шаром згущеного молока і тримати всередині до утворення рум’яної скоринки.
    • Подавати кашу до столу в тому посуді, в якій вона запікалася.
    Дивіться також:  Шрімп рол