Каша в мультиварці

ef9de8a5043fb654434d8b4a6dc5c414 Каша в мультиварці

Мультиварка порівняно недавно з’явилася в продажу, але вже міцно ввійшла в повсякденний побут, ставши незамінним кухонним гаджетом. Вона немов чарівний горщик з казки, дозволяє приготувати практично будь-яку страву без особливих зусиль. В ній можна смажити і варити, тушкувати і випікати, готувати на пару.

Особливо смачними в мультиварці виходять різні каші. Люди, знайомі з готуванням на печі, підтвердять, що страви на основі круп, зроблені за допомогою цієї новинки, набувають практично той же особливий «пічна» смак. Кожне зернятко в них ідеально разварено, а всі корисні речовини зберігаються, завдяки особливій технології «м’якої» варіння.

У приготуванні каш мультиварка вигідно відрізняється від звичайної плити в першу чергу відсутністю постійного контролю над варящимся стравою. Каша може пригоріти, вивариться або перекипеть за край посуду, тому каструлю з нею потрібно періодично перевіряти. З мультиваркою все набагато простіше – досить змастити краї чаші маслом, покласти необхідні інгредієнти і встановити таймер. Інше розумна техніка зробить сама.

В одну закладку готується більшість каш в мультиварці. Складні рецепти для других страв (з грибами, м’ясом, овочами) можуть робитися в кілька етапів. Наприклад, спочатку в агрегаті вариться сама крупа або смажаться овочі, а потім доповідаються інші інгредієнти, масло, соуси і спеції.

До речі, в інструкціях до приладу вказується лише рекомендований час варіння каш. Зазвичай вона варіюється від 15 до 30 хвилин, але часто цього буває недостатньо для повноцінного приготування страви. Підводять овочі, які залишаються твердуватими, тому їх потрібно нарізати або терти максимально дрібно або попередньо загасити або обсмажити. Також за вказаний час не встигають зваритися довгозерний рис, перлова крупа і квасоля. Зазвичай на ці страви потрібно приблизно 40 або 50 хвилин при стандартних налаштуваннях.

Нижче наведено кілька рецептів каш, які підходять для приготування в мультиварці.

Гречана каша з тушкованим м’ясом в мультиварці

Неймовірно просте, ситне і смачне блюдо, яке виявиться під силу навіть дуже далекому від кулінарії людині. Тут воно наведено без пасерування овочів, в одну закладку, але якщо в такому вигляді воно здасться прісним і пісним, то його можна приготувати в два етапи. Спочатку зробити кашу з м’ясом, а у самому кінці змішати зі смаженою цибулею та морквою.

Дивіться також:  Бефстроганов з свинини

Список інгредієнтів:

  • Гречана крупа – 2 ст.
  • Тушкована яловичина – 340 р. (1 банку).
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Часник – 2-3 зубки.
  • Сушена зелень за смаком.
  • Морква – 1 шт.
  • Вода – 4 ст.
  • Сіль.
  • Спеції для темного м’яса.
  • Чорний перець.
  • Масло рослинне – 30 мл

Спосіб приготування:

  • Промити, просіяти або гречану крупу перебрати від нелущених зерен, пересипати в чашу мультиварки з залитим рослинним маслом.
  • Очистити моркву і цибулю. Натерти на тертці. Часник потовкти з сіллю.
  • Додати до крупі овочі, спеції, зелень і банку тушкованої яловичини.
  • Перемішати пластмасовою лопаткою. Залити літром води. Її рівень повинен бути на 1-1,5 см. вище крупи.
  • Зупинити таймер на 30 хвилин в режимі варіння або програму для каші.
  • Через 15, 20 хвилин відкрити прилад і перевірити рівень води. Якщо необхідно, то додати ще 0,5-1 склянки.
  • Рисова каша з жовтим родзинками

    Класична каша для корисного і апетитного сніданку.

    Список інгредієнтів:

    • Рис круглий – 1,5 ст.
    • Ізюм великий – 30-50 р.
    • Цукор або мед за смаком.
    • Молоко – 1 л.
    • Масло вершкове – 50 г на порцію.
    • Масло рослинне – 2 ст. л.
    • Ванільний цукор за бажанням.
    • Сіль.

    Спосіб приготування:

  • Промити і перебрати круглий рис. Замочити в гарячій воді родзинки. Він повинен повністю розпаритися. Також перебрати.
  • Чашу мультиварки змастити по краях рослинним маслом, щоб уникнути переливання молока.
  • До рису покласти перебраний родзинки, цукор і ароматизатори. Залити літром молока. Якщо потрібно рідка каша, то 1,5-1,7 л.
  • Круглий рис готується значно швидше інших сортів, тому в стандартному режимі варіння круп на блюдо потрібно всього 20 хвилин.
  • У чашу з готовою кашею покласти шматочок вершкового масла. Ретельно перемішати лопаткою, закрити кришкою і залишити хвилин на 5, щоб молочний жир рівномірно розподілився.
  • Перлова каша на гарнір

    Дуже ситна каша, яку можна вживати як гарнір і як самостійне вегетаріанське блюдо.

    Список інгредієнтів:

    • Перлова крупа – 2 ст.
    • Морква – 2 шт.
    • Перець солодкий – 1 шт.
    • Томати – 3 шт.
    • Часник – 3 шт.
    • Цибуля солодкий – 2 шт.
    • Корінь петрушки – 1-2 шт.
    • Вода – 1 л.
    • Масло рослинне – 50 мл
    • Сіль – 1 ч. л.
    • Цукор – 1 ст. л.
    • Томатна паста – 1 ст. л.
    • Оцет або лимонний сік – 30 мл
    • Будь-які спеції за смаком.
    Дивіться також:  Роли з млинців

    Спосіб приготування:

  • Промити В декількох водах перлову крупу. Крупно нашаткувати перець і одну цибулину.
  • Інші овочі – часник, томати, стручок паприки, дві моркви , цибулину і корінь петрушки пропустити через м’ясорубку.
  • Перлову крупу залити холодною водою з 2 або 3 ст. л. рослинної олії, посолити і варити в мультиварці близько години. Крупинки мають стати повністю м’якими.
  • Коли крупа буде повністю готова і з каші піде вся волога, покласти до перловке грубозернисту овочеву масу, сухі спеції, томатну пасту і залишок рослинного масла.
  • Тушкувати ще близько 15 хвилин, додати кубики перцю і цибулі.
  • Ще через 15 хвилин влити оцту за смаком, довести до норми цукром і сіллю.
  • Через 5 хвилин вимкнути мультиварку.
  • В охолодженому вигляді каша може застигнути, подібно до холодцю. На наступний день вона буде навіть смачніше, ніж в гарячому вигляді.
  • Подавати її можна з будь-якими м’ясними виробами.
  • Горохова каша з беконом і цибулею

    Самостійне друге блюдо, що поєднує в собі апетитний підсмажений бекон і ніжний разваристый горох, багатий рослинним білком.

    Список інгредієнтів:

    • Горох – 2 ст.
    • Морква – 1 шт.
    • Селера корінь – 100 р.
    • Кріп сушений – 1 ч. л.
    • Сіль.
    • Спеції.
    • Бекон або грудинка – 5-6 смужок або 150 р.
    • Цибуля ріпчаста – 2 шт.
    • Масло рослинне – 30 мл
    • Масло вершкове – 50 г.

    Спосіб приготування:

  • Бекон або грудинку розділити на тонкі смужки. Цибулю крупно нашаткувати. Морква і корінь селери нарізати невеликим кубиком.
  • Якщо використовується тільки мультиварка, то в її чаші треба спочатку обсмажити цибулю і бекон. При наявності сковороди можна спростити і зробити все в ній.
  • Спочатку окремо пассеруется ріпчасту цибулю. Потім у залишках вершкового масла обсмажується бекон до рум’яних боків.
  • Чашу мультиварки обсмажені продукти потрібно дістати, долити олії і покласти в нього перебраний і промитий горох.
  • Додати сушеного кропу, солі і спецій, кубики моркви і селери.
  • Залити 800-1000 мл води і поставити в режим гасіння на 40 хвилин або 1 година (залежить від сорту крупи).
  • Приблизно через 30 хвилин перевірити стан страви. При необхідності додати води.
  • За 5 хвилин до кінця покласти в блюдо обсмажену цибулю і бекон. Обережно перемішати. Якщо потрібно додати спецій і пару ложок рослинного (вершкового) масла.
  • Дивіться також:  Котлети з індички

    Кукурудзяна каша в мультиварці

    Розкішна каша з кукурудзяного «січки» з курагою і гарбузом. У холодному вигляді вона також виходить дуже смачною, перетворюючись у своєрідний пудинг або дуже щільне желе. Її можна заздалегідь розподілити для застигання у невеликий посуд і потім нарізати на потрібні за розміром шматки.

    Крупа готується досить довго і при стандартному режимі «Каша» з таймером на 20-25 хвилин вона виходить жорсткою. Для отримання добре розвареною кукурудзяної січки бажано відразу встановити подвійне час, при цьому контролюючи процес приготування через кожні 10 хвилин.

    Список інгредієнтів:

    • Кукурудзяна крупа – 2 ст.
    • Курага – 50 р.
    • Гарбуз – 150 -200 р.
    • Цукор – 2-3 ст. л. або за смаком.
    • Молоко 1,5 % — 1 л.
    • Масло вершкове – 100-120 р.
    • Сіль.

    Спосіб приготування:

  • Курагу замочити в гарячій воді, добре розпарити, перебрати і нарізати дрібним кубиком.
  • М’якоть гарбуза нашаткувати трохи побільше.
  • Включити в мультиварці режим смаження і обсмажити м’якоть гарбуза у вершковому маслі (близько 50 г). До заготівлі всипати трохи цукру і добре перемішати, щоб всі кристали розчинилися.
  • До обсмаженої гарбузі покласти ще масла, всипати кукурудзяну крупу. Перемішати, щоб вона просочилася маслом.
  • Додати курагу, влити злегка підсоленого молока.
  • Перемкнути у режим варіння каші і встановити таймер на 50-60 хвилин.
  • Періодично перевіряти кашу і, якщо потрібно доливати води або молока, щоб запобігти підгорянню. Каша готова, якщо крупинки кукурудзяної крупи можна легко розчавити двома пальцями.
  • У готову кашу, за смаком додати шматочок м’якого вершкового масла.