Каша з гарбуза

07bed86d1e2cdfbe7ad322123821751e Каша з гарбуза

Величезні гарбузи з соковитою м’якоттю придатні не тільки для створення світильників і масок на Хеллоуїн, але і для приготування смачних каш для сніданку та обіду.

Любов воістину гігантського плоду цілком з’ясовна. Гарбуз не лише ефектний, але і дуже корисний овоч. Її насіння і м’якоть містять безліч корисних речовин, необхідних людському організму щодня. Каротин, вітаміни С і В, РР, поліненасичені кислоти, а також велика кількість фруктози, харчових волокон і макроелементів роблять її незамінною, в організації дитячого та лікувального харчування.

М’якоть гарбуза надає страві ледь вловимий солодкуватий присмак, завдяки високому вмісту цукрів. Приємний золотистий колір забезпечує розчиняється у жирах каротин.

З гарбуза готують не тільки солодкі молочні каші, але і гарнірна, самостійні другі страви. Наскільки смачні каші можна зробити з жмені звичайної крупи і шматочки гарбуза, в подробицях розказано далі.

Дитяча каша «Сонечко» з гарбуза, пшона і яблук

Улюблений рецепт дитинства, який відомий ще з дитсадівського меню. Краще готувати страву в мультиварці, так як пшоняна крупа повністю розкриває свій букет смаку тільки при тривалому томлінні, як в російській печі.

Список інгредієнтів:

  • Молоко – 1 л.
  • Пшоно – 200 р.
  • М’якоть свіжого гарбуза – 200 р.
  • Яблука тверді – 150 р.
  • Ізюм за бажанням.
  • Сіль.
  • Цукор – 100 р.
  • Масло вершкове – 100 г.

Спосіб приготування:

  • Встановити режим смаження в мультиварці і розтопити вершкове масло.
  • Пасерувати в ньому кубики гарбуза і очищеного яблука до м’якості.
  • Додати промите пшоно і просочити його маслом.
  • Влити молоко, посолити і додати цукор.
  • Включити програму «гасіння», «молочна каша» або «гарнір». Зазвичай таймер встановлюється на 20 хвилин.
  • Борти чаші можна змастити маслом, щоб запобігти перекипание молока.
  • Готову кашу змішати і залишити в мультиварці ще на 5-10 хвилин.
  • Дивіться також:  Білковий омлет

    Каша з гарбузом і сушеними фруктами

    Рисова каша з пасированого гарбузом і розпареним родзинками «Кишмиш».

    Список інгредієнтів:

    • Рис круглий – 200 р.
    • Ванільний ароматизатор.
    • Молоко – 1,5 л.
    • Дрібний жовтий родзинки – 40 р.
    • Цукор – 70 р.
    • Сіль.
    • Гарбуз – 100 р.

    Спосіб приготування:

  • Жовтий родзинки та інші сухофрукти за вибором розпарити в теплій воді (заливати окропом не можна), промити, перебрати і довільно подрібнити.
  • У сотейнику розпустити масло і пасерувати в ньому терту гарбуз. Всипати жменю родзинок і промитий рис круглий.
  • Залити молоком через пару хвилин, додати цукру і дрібку солі.
  • Накрити сотейник кришкою, встановити максимально низький жар і варити 20 хвилин, періодично перевіряючи рівень рідини.
  • В кінці за смаком заправити шматочком вершкового масла.
  • Каша з гарбузом і куркою

    Гречана каша з овочами і курятиною. Самостійне блюдо для ситного, але легкого обіду. За аналогічною технологією можна зробити кашу з будь-якого зерна, попередньо правильно підготувавши крупу. Наприклад, перлову крупу потрібно заздалегідь замочити і промити в декількох водах. Це прискорить процес приготування в два рази.

    Замість курятини з тим же успіхом можна брати яловичину, свинину і мову. Однак при цьому варто скоригувати час обжарювання. Птаха достатньо 3-5 хвилин, свинині, щоб дійти «до кондиції», потрібно 10 хвилин.

    До темного м’яса потрібні і інші спеції – мелений кмин, сушений кріп, товчений кардамон і запашний перець і ін

    Список інгредієнтів:

    • Гречана крупа – 300 р.
    • Чилі свіжий в стручках – за смаком.
    • Білий корінь, кореневої селера — 40 р.
    • Гарбуз – 100 р.
    • Червоний і оранжевий перці – по шт.
    • Петрушка свіжа – 30 р.
    • Курятина асорті (стегно, грудка) – 300 р.
    • Масло рослинне для смаження.
    • Масло вершкове для заправки.
    • Бульйон будь – 1-1,5 л.
    • Часник – 1 зубок.
    Дивіться також:  М'ясне суфле для дітей

    Спосіб приготування:

  • Окремо обсмажити кубики селери і різнобарвного перцю, додати до них цибулю і розтертий зубок часнику. Останній додати терту гарбуз. Тушкувати під кришкою три хвилини.
  • В іншій сковороді або в сотейнику розігріти олію й обсмажити в ньому гречану крупу. Гречку потрібно перебрати від нелущених чорних зерен.
  • Зазолотившуюся крупу доповнити шматочками курячого філе. Після обжарювання залити бульйоном, перекласти в сотейник овочі і перемішати.
  • Всипати будь-набір мелених спецій і сушеної зелені. Посолити.
  • Тушкувати під кришкою 15-20 хвилин. На смак заправити гарнірні кашу шматочком вершкового масла, присипати свіжим чорним перцем.
  • За бажанням, страву можна доповнити тертим сиром в невеликій кількості.