Котлети без яєць

377a8201cfe980ada904c64033023857 Котлети без яєць

Класичний фарш для котлет складається з м’яса, сала, яєць і спецій. В якості смакових і пом’якшуючих компонентів у нього можуть додавати свіжий ріпчаста, салатний і зелену цибулю, пряну зелень, часник, черемшу, панірувальні сухарі, батон і прісний білий хліб.

Куряче яйце в цьому випадку виконує роль сполучної ланки, що не дає котлеті розсипатися при термічній обробці. На кілограм фаршу звичайного достатньо всього одного яйця, але якщо господиня переклала хліба або овочів, то потрібно вже дві-три штуки.

Яйце є калорійним і алергенним продуктом, що підходить далеко не всім. Люди стежать за своєю фігурою і здоров’ям, тому особливо затребуваними стають рецепти котлет без використання курячих яєць.

Приготування фаршу без яєць має свої нюанси. Так як немає білка, сполучного частки м’яса і інших інгредієнтів, необхідно ретельніше перемелювати і перемішувати компоненти.

М’ясо і сало подрібнюються двічі. В процесі перемелювання фарш насичується повітрям, стає більш однорідною. Вливання води або молока у поєднанні з інтенсивним перемішуванням дозволяє емульгувати жири і білки, що також додає фаршу стабільності. Визначити готовність замісу легко – эмульгированное м’ясо світліє.

Про те, які рецепти дозволять приготувати котлети без використання яєць, розказано нижче.

Курячі котлети без яєць

Ніжні котлети з курятини з зеленню і сухарями.

Список інгредієнтів:

  • М’ясо птиці (світла і темна курятина) – 1 кг.
  • Зелень свіжа будь – 50 р.
  • Сало свиняче, курячий жир або вершкове масло – 100 -150 р.
  • Вершки жирні 20 % — 100-150 мл.
  • Панірувальні сухарі – 300 р.
  • Приправа для бульйонів з курячим смаком – 10 р.
  • Сіль.

Спосіб приготування:

  • Двічі змолоти куряче м’ясо, зелень і сало. Всипати до них курячої приправи, 4-5 ст. л. панірувальних сухарів, влити підсолені вершки.
  • Вимісити щільний фарш. Поперчити. Додати за смаком зелені і тертого ріпчастої цибулі.
  • Сформувати з фаршу невеликі довгасті котлети, обваляти їх у сухарях.
  • Обсмажити або запекти.
  • Для запікання можна приготувати соус з 100 р. сметани, 40 г томатної пасти і ложки борошна. Розвести продукти холодним бульйоном або водою.
  • На вказану кількість фаршу потрібно близько 500-600 мл соусу.
  • Дивіться також:  Жульєн з куркою і грибами

    Котлети з комбінованого фаршу

    Смачні котлети для любителів соковитого м’яса. Зроблені з фаршу на основі яловичини, жирної свинини і білого курячого м’яса в пропорції один до одного.

    Список інгредієнтів:

    • Біле куряче м’ясо – 500 р.
    • Жирна свинина (більше сала, ніж м’яса) – 500 р.
    • Яловичина – 500 р.
    • Цибуля – 200 р.
    • Вода – 200-300 мл
    • Часник – півголівки.
    • Перець чорний, червоний.
    • Прісний білий хліб – 200 р.
    • Спеції для котлет.
    • Сіль.
    • Сухарі або борошно для панірування.

    Спосіб приготування:

  • Двічі подрібнити біле куряче м’ясо, дві цибулини, шматок жирної свинини і яловичини, півголівки часнику.
  • В кінці пропустити крізь горнило м’ясорубки великий шматок не розмоченого прісного хліба. Він вбере в себе жир зі стінок м’ясорубки і її буде легше відмити.
  • У склянці холодної води розвести сіль і спеції.
  • Влити воду в фарш і добре вимісити, щоб розмокли частинки подрібненого хліба, а сіль і спеції рівномірно розподілені в масі.
  • Сформувати круглі і плоскі котлети (як на гамбургер), запанірувати у пшеничному борошні або сухарях і обсмажити до готовності.
  • Котлети з курячої печінки

    Куряча печінка при подрібненні утворює дуже рідкий фарш. Щоб отримати більш-менш сформовані котлети, в нього додають відварений рис круглих сортів, печена картопля, запарені вівсянку, хліб, борошно і в обов’язковому порядку курячі яйця (2-3 шт.).

    Коли яєць немає або їх використання виключено, то до складу вводять майонез і збільшують кількість картоплі або інших інгредієнтів.

    Список інгредієнтів:

    • Майонез – 100 р.
    • Цибуля – 100 р.
    • Печінка куряча – 1 кг.
    • Морква – 100 р.
    • Картопля – 200 р.
    • Сухарі панірувальні – 200 р.
    • Часник – 2 шт.
    • Масло вершкове – 100-200 р.
    Дивіться також:  Паелья з морепродуктами

    Спосіб приготування:

  • Перебрати курячу печінку, видаливши жилки і плівки. Подрібнити в блендері або м’ясорубці.
  • Злегка обсмажити натерту моркву і цибулю. Остудити, розім’яти толкушкой і додати у фарш. Зелень ввести за смаком.
  • Пюрировать кілька картоплин і покласти їх до печінки. Туди ж всипати кілька ложок панірувальних сухарів, покласти м’яке масло і майонез.
  • Ретельно вимісити фарш. Він вийде вологим і буде липнути. Щоб сформувати котлети, потрібно кожен раз занурювати руки у воду або змащувати їх олією.
  • Котлети ретельно запанірувати і обсмажити у великій шарі розпеченого масла.
  • Для отримання хрусткої поверхні, готові котлети з курячої печінки можна просушити на паперових рушниках.
  • Рибні котлети без яєць

    Ніжні котлети з безкісткового філе минтая (щуки, хека).

    Список інгредієнтів:

    • Цибуля – 100 р.
    • Борошно – 70 р.
    • Морква – 100 р.
    • Філе білої риби – 800 р.
    • Майонез – 70-100 р.
    • Сіль.
    • Перець чорний.
    • Спеції для риби.
    • Цедра лимона.
    • Оцет або сік лимона – 10 мл
    • Сушена зелень.
    • Борошно для панірування.

    Спосіб приготування:

  • Двічі подрібнити філе минтая. Влити у фарш лимонний сік (оцет), додати спецій для риби, солі, сушеної зелені, цедри, майонезу і чорного перцю.
  • Обсмажити цибулю і моркву, остудити і подрібнити м’ялкою.
  • Додати у фарш обсмажені овочі, вимісити, оцінити консистенцію і додати одну або дві ложки борошна.
  • Фарш повинен бути щільним, без рясного соку.
  • Сформувати маленькі округлі котлети, обваляти їх у борошні і обсмажити або запекти.