Котлети по-київськи

c0d27178acc5500795babc44423667cf Котлети по київськи

Історія появи котлет по-київськи так заплутана, що «рідним» це блюдо називають як українці, так і росіяни, а разом з ними французи і навіть американці. Багато хто не знають, що відмінною рисою «київських» котлет є не тільки масляна начинка, але і стирчить з м’яса куряча кісточка, з допомогою якої було зручніше їх їсти. Ми навчимо вас, як приготувати класичні котлети по-київськи і як урізноманітнити рецепт цієї страви.

Котлети по-київськи з кісточкою

У хороших ресторанах котлети по-київськи подають на крутоні – шматочок підсмаженого хліба. В домашніх умовах така подача звичайно ж не є обов’язковою, але якщо хочете здивувати гостей, спробуйте і ви правильно піднести цю страву.

Інгредієнти:

  • Куряче філе – 140 р.
  • Вершкове масло – 20 р.
  • Зелень кропу – 2 р.
  • Яйце – 1 шт.
  • Борошно для панірування
  • Олія – для фритюру
  • Сухарі панірувальні – 50 р.
  • Перець білий мелений – за смаком
  • Сіль – за смаком

Спосіб приготування:

Для цього рецепта вам знадобиться філе, самостійно вирізане з курячої тушки. Покупне магазинне теж підійде, але нам потрібні декілька тонких курячих кісточок. Кісточки очистіть від залишків м’яса і відкладіть на час в сторону. Філе промийте, очистіть від білих прожилок і покладіть на шматок харчової плівки. Закрийте другим шматком плівки і дуже обережно відбийте молоточком. Відбитий шматок м’яса не повинен бути в дірках, залиште його досить товстим (приблизно в 0,5 см. товщиною). Зніміть верхню плівку, посоліть і поперчіть м’ясо.

Вершкове масло трохи розімніть. Зелень кропу дрібно-дрібно поріжте. Змішайте масло з кропом, сформуйте руками довгий овал з олії, застроміть в нього до половини невелику курячу кісточку. Заліпіть і поставте кісточку з маслом в морозильну камеру на кілька хвилин.

Коли масло стане майже кам’яним, викладіть його в середину підготовленого курячого філе. Акуратно загорніть з усіх боків, залишивши стирчати кісточку. Загорнуту котлету знову помістіть в морозилку. Витримайте 10 хвилин, а за цей час підготуйте тарілки з паніровкою і фритюрницю.

Дивіться також:  Жульєн в млинцях

Спочатку котлету слід обваляти з борошні, потім вмочити у збите яйце і відразу викласти в тарілку з сухарями. Повторіть всю процедуру ще раз, після чого покладіть котлету запікатися у фритюр. Коли вона стане золотистою (приблизно через 3-4 хвилини), перекладіть котлетку на деко і відправте в розігріту до 170 градусів духовку на 10-15 хвилин. Така класична котлета готується досить довго, але зате виходить дуже і дуже смачною.

Котлети по-київськи з сиром

В якості начинки для котлет по-київськи часто використовують також твердий сир. Ми рекомендуємо класти в котлетки якісний жирний «Едам», який рівномірно розплавиться всередині і просочить м’ясо дивовижним сирним смаком.

Інгредієнти:

  • Куряче філе – 500 р.
  • Твердий сир – 200 р.
  • Вершкове масло – 100 р.
  • Яйце – 2 шт.
  • Сухарі панірувальні – 70 р.
  • Борошно – 30 р.
  • Рослинне масло – для смаження
  • Сіль – за смаком

Спосіб приготування:

Промийте куряче філе, а потім гострим ножем розріжте вздовж на тонкі пластинки (на форму не звертайте уваги). Шматочки філе відбивати не потрібно.

Масло попередньо розімніть, розділіть на кілька шматочків, розкачати кожен з шматочків в ковбаску і покладіть в морозильну камеру на 10 хвилин. Твердий сир порізати не дуже тонкою соломкою (шматочки повинні бути приблизно такими ж, як брусочки масла).

Замерзле масло викладіть на середину шматка м’яса. Поруч покладіть порізаний сир. Акуратно загорніть. Якщо так загорнути щільно не виходить, спробуйте покласти масло з сиром на край м’яса і скрутіть рулетиком.

Підготуйте все для панірування: висипте в миску борошно, збийте яйця (можна додати сіль, перець і трохи холодної води), викладіть окремо панірувальні сухарі.

Підготовлені котлетки обваляйте в борошні, покладіть яйце (витримайте кілька хвилин, щоб яйце добре просочило м’ясо), а потім, не шкодуючи, обваляйте їх гарненько в сухарях. Повторювати паніровку кілька разів не потрібно, так як смажити наші котлетки ми будемо не у фритюрі, а на звичайній сковороді.

Дивіться також:  Ліниві голубці

Розігрійте велику кількість рослинного масла і викладіть в нього котлети. Смажте з усіх сторін приблизно по 2-3 хвилини, одразу після чого подавайте.

Котлети по-київськи з фаршу

Сучасні господині не люблять багато часу проводити на кухні. Напевно, саме вони придумали зовсім простий рецепт приготування котлет по-київськи з курячого фаршу.

Інгредієнти:

  • Готовий курячий фарш – 500 р.
  • Вершкове масло – 150 р.
  • Яйця – 2-3 шт.
  • Борошно для панірування
  • Панірувальні сухарі – 50 р.
  • Сіль – за смаком
  • Мелений чорний перець – за смаком

Спосіб приготування:

Намочіть руки і добре вимісити фарш, додавши за смаком сіль і чорний перець. Якщо фарш виявиться занадто рідким і не буде тримати форму, можете додати в нього трохи борошна.

Дуже холодне вершкове масло наріжте на довгі брусочки. Мокрою рукою візьміть трохи фаршу, розімніть на долоні. У середину покладіть шматок масла, акуратно пальцями загорніть масло у фарш і заліпіть в котлету, щоб масло ніде не стирчало. Опустіть готову котлету на тарілку і відразу поставте її в морозильну камеру на 15 хвилин.

Коли котлета стане твердуватою, швидко її запаніруйте і підсмажте. Для цього спочатку змочіть котлету у збитих яйцях (можна їх також трохи підсолити), потім рясно обваляйте в борошні, потім знову покладіть в яєчну масу, трохи потримайте і в кінці кілька разів обваляйте в мелених сухарях. Повинна вийти досить пишна «шубка».

Підготовлені котлетки можна повернути ще на 15 хвилин в морозильну камеру або обсмажувати у фритюрі відразу. Масло повинно бути розігрітим не дуже сильно. Тримайте в ньому котлети приблизно 5-7 хвилин до утворення красивою золотисто-коричневої скоринки. Після обсмажування дайте зайвому маслу стекти, інакше котлети будуть занадто жирними.

Дивіться також:  Плов з креветками

Котлети по-київськи з грибами

Уявіть, що ви разрезаете котлету по-київськи, а звідти витікає масло і показуються… грибочки. Таке поєднання, виявляється, досить часто використовують на кухні. Виходить дуже смачно!

Інгредієнти:

  • Куряче філе – 2 шт.
  • Вершкове масло – 50 р.
  • Печериці – 100 р.
  • Зелень кропу – 10 р.
  • Яйця – 2 шт.
  • Борошно для панірування
  • Сухарі мелені – для панірування
  • Рослинне масло – для смаження
  • Сіль – за смаком
  • Чорний мелений перець – за смаком

Спосіб приготування:

Філе розріжте на 4 шматки, трохи відбийте молоточком по черзі, попередньо загорнувши в харчову плівку. Посоліть, поперчіть.

Гриби при необхідності очистіть, поріжте дрібними шматочками і злегка підсмажте на сковороді в невеликій кількості рослинного масла. Смажити потрібно всього близько 5 хвилин. Також в якості начинки можна використовувати мариновані шампіньйони – тоді їх прожарювати не потрібно.

Вершкове масло розімніть, змішайте з дрібно посіченою зеленню кропу. Сформуйте невеликі ковбаски, викладіть їх на тарілку і відправте в морозильну камеру на 10 хвилин.

Коли всі продукти будуть підготовлені, на шматок відбитого філе викладіть масло і трохи грибів. Для більш насиченого смаку можна також потерти зверху трохи твердого сиру, але це не обов’язково.

Щільно загорніть м’ясо, закривши конвертиком з усіх боків. Далі приступайте до паніровці. Для цього збийте яйця з дрібкою солі, підготуйте в окремих ємностях борошно і мелені сухарі. Спочатку котлету опускають в яйце, потім в борошно, знову в яйце і лише потім в сухарі – так паніровка буде більш щільною.

У глибокій сковороді розігрійте олію (його повинно бути досить багато). Коли воно буде дуже гарячим, обережно викладіть в нього котлети швами вниз. Смажте на середньому вогні з усіх боків до утворення хрусткої скоринки.