Котлети з фаршу

М’ясні котлети – мабуть, найпростіше і ситне блюдо, яке в поєднанні з гарніром можна приготувати на обід або

вечерю. Купив фарш (або перекрутив самостійно) – і половина справи готова! Благо, рецепти котлет з фаршу існує безліч, що можна готувати їх тижнями, не повторюючись.

LorR Котлети з фаршу

Класичні котлети з фаршу по-домашньому

Кожна господиня має свій секрет приготування класичних котлет з фаршу. Проте основа їх завжди залишається незмінною.

Інгредієнти:

  • Свино-яловичий фарш – 500 р.
  • Яйце куряче – 1 шт.
  • Батон – 2 скибочки
  • Молоко – 50 мл
  • Цибуля ріпчаста – 1 маленька головка
  • Панірувальні сухарі – 50 р.
  • Сіль – за смаком
  • Перець чорний мелений – за смаком
  • Рослинне масло – для смаження

Спосіб приготування:

Викладіть в миску фарш, посоліть його і поперчіть.

Ріпчасту цибулю очистіть і поріжте дуже дрібно. Якщо ваші домашні не переносять шматочки цибулі в котлетах, можна замінити його готової меленої приправою, яка продається в магазинах. Додайте цибулю в фарш.

Скибочки батона замочіть в молоці (деякі господині попередньо підігрівають молоко). Витримайте 1 хвилину, відіжміть і перекладіть розмоклий хліб у фарш.

Вибийте у фарш яйце, можете за бажанням витиснути туди ж 2-3 зубчики часнику. Ретельно вимісіть фарш ложкою або руками.

Розігрійте в сковороді олію, приготуйте ємність з панірувальними сухарями. Коли масло розжариться, візьміть трохи фаршу, сформуйте руками невеличкі котлетки, обваляйте їх у сухарях і обережно викладіть на сковороду. Обкачувати у сухарях необов’язково. Якщо їх немає, можна смажити котлетки без панірування.

Робити це слід на середньому, а не на великому вогні, інакше скоринка швидко схопиться, а нутро буде сирою. Також можна такі котлетки запекти в духовці.

Варені котлети з курячого фаршу з підливою

Обсмажені котлети можуть бути занадто «важкими» для шлунка багатьох людей. Для таких радимо приготувати більш «легкі» варені курячі котлетки під густою підливкою.

Дивіться також:  М'ясо по-французьки з куркою

Інгредієнти:

Для котлет:

  • Курячий фарш – 300 р.
  • Ріпчаста цибуля – 1 шт.
  • Яйце – 1 шт.
  • Батон – 1 скибочка
  • Молоко – 20 мл
  • Часник – 1-2 зубчики
  • Сіль – за смаком
  • Перець чорний мелений – за смаком

Для підливи:

  • Бульйон – 2 склянки
  • Борошно – 3 ст. л.
  • Сметана – 2 ст. л.
  • Томатна паста – 2 ст. л.
  • Вершкове масло – 3 ст. л.
  • Сіль – за смаком
  • Перець чорний мелений – за смаком

Спосіб приготування:

Це блюдо готується в чотири етапи. Для першого підготуйте фарш, змішайте його з сирим яйцем, дуже дрібно порізаною цибулею, пропущеним через прес часником, сіллю і перцем. Також додайте у фарш замочений в молоці і добре віджатий скибочку батона. Вимісіть все до однорідного стану.

На другому етапі фарш потрібно зварити. Для цього візьміть довгий шматок фольги, викладіть на край фарш у вигляді ковбаски і досить туго скрутіть рулетом. Щоб було простіше, можна використовувати не один довгий, а кілька коротких відрізків фольги, з допомогою яких підготуйте кілька рулетиків. Головне – ретельно защипнути краю, щоб фарш не витік.

У великій каструлі закип’ятіть воду. Викладіть в неї підготовлені рулетики у фользі. Залиште варитися приблизно на 30 хвилин, після чого остудіть (можна залишити їх у воді).

Третій етап – обсмажування наших котлет. Для цього розгорніть фольгу, витягніть м’ясні рулетики, наріжте їх на шматочки, кожен з готових викладіть на сковороду з гарячим рослинним або вершковим маслом. Обсмажте котлети до утворення скоринки, але недовго – приблизно по 1-2 хвилини з кожного боку.

За цей час займіться останнім штрихом – приготуванням підливи. Для цього в окремій сковороді розігрійте вершкове масло, всипте борошно і, помішуючи, підсмажте його до світло-коричневого кольору і появи приємного запаху. Потім швидко влийте бульйон (якщо його немає, можна замінити водою), доведіть до кипіння, додайте сіль і перець. Через 2 хвилини викладіть в соус томатну пасту, а ще через хвилину – сметану. Перемішайте, знову доведіть до кипіння і варіть до загустіння (приблизно 3-5 хвилин).

Дивіться також:  Пшоняна каша з м'ясом

Змішувати котлети і готову підливу не потрібно. При подачі викладіть на тарілку спочатку котлети, а зверху полийте їх соусом.

Котлети з свинячого фаршу, запечені в духовці під сирною скоринкою

Ці котлетки не тільки смачні, але ще й дуже красиві. Їх цілком можна приготувати навіть для святкового столу.

Інгредієнти:

  • Фарш з нежирної свинини – 700 р.
  • Ріпчаста цибуля – 1 шт.
  • Батон без скоринки – 2 скибочки
  • Молоко – 50 мл
  • Яйце – 1 шт.
  • Сіль – за смаком
  • Перець чорний мелений – за смаком
  • Сметана – 1 ст. л.
  • Помідори – 3 шт.
  • Твердий сир – 150 р.

Спосіб приготування:

Фарш для цих котлет повинен бути дуже ніжним. Тому важливо, щоб він був однорідним, без великих шматочків. Для цього очистіть цибулю, поріжте його на кілька шматочків і викладіть в чашу для блендера. Додайте ложку сметани і сире яйце. Подрібніть все до стану каші. Викладіть туди ж фарш, замочений у молоці або воді м’якоть батона, сіль і чорний перець. Ще раз перемішайте блендером в однорідну пишну масу.

Помідори помийте, наріжте тонкими кружечками. Твердий сир наріжте скибочками.

Форму для запікання змастіть невеликою кількістю рослинного масла. Викладіть в неї рядами котлетки з фаршу, зверху покладіть по шматочку помідора, а зверху – скибочку сиру.

Надішліть деко в розігріту до 180 градусів духовку. Через 15 хвилин після початку запікання можете підлити в форму трохи води. Готуйте приблизно 45 хвилин до утворення на сирі коричневої скоринки.

Котлети з фаршу з сирною начинкою

Не відкидайте цей рецепт із-за незвичайного поєднання сиру та м’яса. Ви здивуєтеся тому, наскільки котлетки з сирною начинкою виходять смачними! Якщо хочете більш «легких» котлет – готуйте з курячого м’яса, якщо не боїтеся жирного – використовуйте свинину, та ще й часничку додайте.

Дивіться також:  Шашлик в духовці

Інгредієнти:

  • Свинячий або курячий фарш – 500 р.
  • Ріпчаста цибуля – 1 шт.
  • Сир – 250 р.
  • Яйце – 1 шт.
  • Білий хліб без скоринки – 2 скибочки
  • Молоко – 50 мл
  • Мелені сухарі – 50 р.
  • Сіль – за смаком
  • Чорний мелений перець – за смаком

Спосіб приготування:

Два невеликих скибочки хліба замочити в молоці або воді. Відіжміть, додайте їх у фарш. Ріпчасту цибулю очистіть, поріжте дуже дрібно (або подрібніть блендером), також додайте у фарш. Вибийте туди ж яйце, додайте сіль і перець за смаком. За бажанням можна додати у фарш подрібнений або пропущений через прес часник, а також інші улюблені спеції. Ретельно вимісіть всю масу.

Сир викладіть в ємність, розімніть вилкою, щоб не було великих грудок. Якщо ви любите зелень, можете змішати сир з дрібно посіченою зеленню петрушки або кропу. Також можна досолити сир за смаком.

З фаршу руками зробіть на долоні корж. В серединку покласти трохи сиру. Затисніть пальцями і долонею так, щоб м’ясо щільно обліпили начинку з усіх боків. Отриману котлетку обваляйте в мелених сухарях, а потім викладіть швом вниз на гарячу сковороду з рослинним маслом. Смажте приблизно по 3 хвилини з кожного боку.

yummy.net.ua