Котлети з картоплі

7fc5609c85faac9722b500aa4813ad3a Котлети з картоплі

За котлетами міцно закріпилася слава висококалорійного страви, несумісного з дієтами і правильним харчуванням. Коли мова йде про домашніх м’ясних котлетки з сальцем, то така думка цілком обгрунтовано. Однак крім звичайних, існують і вегетаріанські варіанти приготування котлет, завдяки яким можна не відмовляти собі у звичній формі їжі, і при цьому не шкодити своєму здоров’ю.

Для вегетаріанських котлет зазвичай використовується один головний овоч в якості основи. Його можуть доповнити вершками і маслом з коров’ячого молока, грибами, цибулею, часником, морквою, селерою та іншими овочами та продуктами.

Котлети з картоплі самі ситні серед переліку овочевих котлет. Їх нерідко роблять з відварним яйцем або грибами в якості начинки. Не варто плутати вироби з смаженими пиріжками. Рецептурний склад і принцип приготування тут дещо інший. Також є м’ясо-рослинні котлети з додаванням нежирних сортів м’яса курки, кроля, яловичини.

Як приготувати апетитні та корисні котлетки з картоплі можна дізнатися нижче.

Котлети з картоплі з манною крупою

Дієтичний варіант котлет, які можна готувати на пару або запікати в духовій шафі. Дуже добре поєднується зі сметанковими і вершковими соусами. Щоб котлети вийшли м’якими і пишними, потрібно дати манної крупі час увібрати воду і розм’якнути.

Список інгредієнтів:

  • Картопля – 500 р.
  • Масло вершкове – 50 г.
  • Манна крупа – 200 р.
  • Молоко – 150 мл
  • Сухарі несолодкі – 100 р.
  • Сіль.
  • Чорний перець.
  • Приправа для курки за бажанням.
  • Яйце куряче – 1 шт.

Спосіб приготування:

  • Відварити до повної готовності картоплю в підсоленій воді. Добре злити рідину і розім’яти товкачиком в густе суховатое пюре.
  • Дати охолонути і вбийте в нього куряче яйце.
  • Манну крупу замочити в тепловатом молоці. Коли манка розбухне від молока, поступово з’єднати її з картопляним пюре, стежачи за консистенцією.
  • Вона повинна бути достатньою для того, щоб формувати щільні котлети.
  • З отриманого овочевого фаршу зліпити невеликі довгасті котлети і обваляти їх в білих сухарях.
  • Обсмажити котлети на вершковому маслі, запекти в керамічній формі або стушкувати на пару.
  • Подати з тушкованими овочами і вершковим соусом.
  • Дивіться також:  Стейк з сьомги в духовці

    Котлети з картоплі і кролика

    Ніжні котлети з дієтичним м’ясом кролика і відварною картоплею. Якщо взяти курячу грудку, то страва вийде трохи жорсткіше і суші.

    Список інгредієнтів:

    • Картопля – 500 р.
    • Філе кролика 500 р.
    • Яйце куряче – 1 шт.
    • Морква – 1 шт.
    • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
    • Масло вершкове – 50 г.
    • Сіль.
    • Чорний перець.
    • Коріандр мелений.
    • Сухарі мелені.
    • Олія рослинна.
    • Борошно пшеничне – 1-2 ст. л.

    Спосіб приготування:

  • Відварити картоплю і моркву в підсоленій воді. Очистити і остудити.
  • Ріпчасту цибулю пасерувати на вершковому маслі.
  • У чаші кухонного комбайна подрібнити філе сире кролика і поступово додати до нього відварену моркву і картоплю, смажену цибулю.
  • Вбити у фарш яйце, всипати трохи борошна і спеції за смаком.
  • Ще раз збити і за допомогою двох ложок зліпити круглі котлетки, які запанірувати в сухарях.
  • Обсмажити їх на рослинній олії і подати гостям з будь-яким гарніром за смаком.
  • Котлети з сирої картоплі із зеленню

    На відміну від більшості рецептів ці котлети роблять з сирої картоплі, що дозволяє значно заощадити час приготування за рахунок виключення процесу його варіння і остужения.

    Для подрібнення картоплі бажано використовувати кухонний комбайн або м’ясорубку зі спеціальною насадкою. При механічному способі тертя все відбувається дуже швидко і тому картопля не встигне окислитися і потемніти, а значить котлети отримають при смаженні апетитний золотистий вигляд.

    Список інгредієнтів:

    • Картопля – 1 кг.
    • Цибуля зелена пером – 50 р.
    • Жир топлений або вершкове масло – 80 р.
    • Кріп свіжий – 30 р.
    • Часник – 5-6 зубків.
    • Сіль.
    • Чорний перець.
    • Кмин – за бажанням.
    • Яйце куряче – 2 шт.
    • Манна крупа – 30 р.
    • Борошно пшеничне – 70 р.
    • Сухарі панірувальні – 100 р.
    Дивіться також:  Плов з яловичини

    Спосіб приготування:

  • Картоплю натерти на максимально дрібній тертці. Віджати надлишкову рідину, якщо вона є.
  • Кріп і пір’я зеленого лука крупно порубати. Часник розтерти з кмином, сіллю, жиром (2-3 ст. л.) і чорним перцем.
  • У мисці змішати тертий картопля з манною крупою, курячим яйцем, рубаною зеленню, жиром зі спеціями і пшеничним борошном.
  • Повинен вийти щільний фарш, який можна досолити і приправити за смаком.
  • Сформувати невеликі круглі котлетки, які потрібно вмочити у збите яйце і панірувальні сухарі.
  • Обсмажити їх на вершковому маслі або топленому жирі.
  • Подавати з салатом зі свіжих овочів або просто як самостійне блюдо.
  • Котлети з картоплі з капустою і яйцем

    «Рубані» котлети з картоплі з вкрапленнями підсмаженої золотистої капусти і круто звареного яйця.

    Список інгредієнтів:

    • Картопля – 500 р.
    • Масло вершкове – 100 г.
    • Сухарі панірувальні за необхідності.
    • Капуста білокачанна – 150 р.
    • Манна крупа – 50 р.
    • Яйце куряче – 3-4 шт.
    • Майонез – 2 ст. л.
    • Сіль.
    • Будь-які спеції.
    • Борошно пшеничне за необхідності.

    Спосіб приготування:

  • Круто відварити пару курячих яєць. Окремо натерти картоплю і яйце на буряковій тертці (велика сітка). Сік не віджимати.
  • Манну крупу всипати до картоплі і перемішати, щоб вона ввібрала виділився сік. На це піде близько 10 хвилин.
  • Розігріти сковороду, покласти туди близько 50 р. вершкового масла і на ньому обсмажити дрібно нашатковану кубиком капусту до рум’яної скоринки, не забувши посолити її і приправити.
  • Дати капусті трохи охолонути і змішати її з тертою картоплею і парою ложок майонезу. Всипати в масу рубане варене яйце і влити одне або два сирих.
  • Оцінити консистенцію фаршу і при необхідності додати борошна або сухарів. За цим рецептом фарш не формується руками, а викладається на сковороду ложкою, тому старатися з борошняної складової не варто.
  • На сковороді розігріти топлений жир або вершкове масло і обсмажити в ньому котлети. Також їх можна довести до готовності в духовій шафі, за бажанням затока сметанним соусом з травами.
  • Подати з гарніром з тушкованих або свіжих овочів.
  • Дивіться також:  Морепродукти у вершковому соусі

    Котлети з картоплі і сиру в томатному соусі

    Роскошнейшее блюдо з легким сиром і гоструватим томатним соусом. Замість помідор можна використовувати домашні заготовки. Наприклад, аджику або лечо.

    Список інгредієнтів:

    • Картопля – 1 кг.
    • Сир «Сулугуні» або «Бринза» — 200 р.
    • Часник – півголівки.
    • Імбир свіжий – 2 см. кореня.
    • Стиглі томати – 5 шт.
    • Паприка солодка – 1-2 стручки.
    • Петрушка – 30 р.
    • Ріпчаста цибуля – 2 шт.
    • Яйце куряче – 2 шт.
    • Сухарі панірувальні або крупа манна – 100 р.
    • Мускатний горіх або гвоздика – за смаком.
    • Сіль.
    • Чорний перець.
    • Приправа для картоплі.
    • Жир або масло.
    • Перець пекучий.

    Спосіб приготування:

  • Відварити картоплю, злити повністю воду і розім’яти його в дуже щільне пюре. Дати охолонути.
  • Натерти сир на крупній тертці. Подрібнити часник з зеленню і сіллю.
  • Змішати остиглий картоплю з сиром, часником і зеленню, спеціями, манкою або панірувальними сухарями. Зробити щільний фарш.
  • Сформувати довгасті котлети і обсмажити їх на жирі або будь-якому маслі. Обсушити на паперових серветках.
  • В олію покласти крупно нарізаний імбир і припустити його в ньому до появи характерного насиченого аромату.
  • В цей же час збити в блендері очищені стручки паприки, ріпчасту цибулю і томати в однорідне пюре крупного помелу.
  • Суміш вилити в сковороду і готувати на помірному вогні близько 10 хвилин, після чого видалити імбир.
  • Котлети подати до столу зі свіжим хлібом, овочевим гарніром і гострим томатним соусом.