Котлети з курячої грудки

8578e72caf0b9512f74a1bac22c14ba9 Котлети з курячої грудки

Котлети з курячої грудки затребувані в багатьох професійних дієти і системах здорового харчування. Ніжне куряче м’ясо має порівняно низьку калорійність (110 ккал), малу кількість жирів у складі і вражаючу частку легкозасвоюваного білка – близько 23 %. Воно швидко готується і практично завжди виходить м’яким.

Незважаючи на очевидну корисність, куряча грудка має і свої недоліки. У чистому вигляді це досить сухе м’ясо з невиразним, приземленим смаком. Щоб збалансувати склад другої страви, в фарш для котлет додають відварений рис або картопля, розпарені пластівці, білий хліб, майонез, вершкове масло, пасеровані овочі та інші інгредієнти. Вони згладжують сухість основного продукту і допомагають отримати щільний і легко формующийся фарш.

М’ясні напівфабрикати з яловичини або свинини, залежно від рецепту, можуть обійтися і без уведення курячого яйця. У курячий фарш білок вводять в обов’язковому порядку, інакше вироби розваляться при смаженні або запіканні. Смакові відтінки створюють додаванням в блюдо сушеної або свіжої зелені, товченого коріандру, чорного перцю, каррі. В деяких кулінарних книгах зустрічається твердження, що поєднання в котлетах курячого філе і часнику не саме вдале, так як овоч повністю перебиває натуральний смак м’яса.

Котлети з курячої грудки найчастіше смажать, рідше запікають або смажать в соусі. Кращим гарніром до м’ясних виробів вважаються паста (спагеті або будь-які інші макарони), відварений рис або молода картопля.

Нижче розміщено п’ять різних варіантів котлет з курячої грудки.

Котлети «Малятка»

Рецепт дитячих курячих котлеток для малюків від 2 років.

Список інгредієнтів:

  • Круглий рис – 30-50 р. (сухий крупи) або
  • Вівсяні пластівці – 100 р.
  • Грудка – 1 шт. (300-400 р.).
  • Прісний білий хліб – 150 р.
  • Яйце куряче – 1 шт.
  • Молоко – 100 мл
  • Сіль.
  • Петрушка або кріп – за смаком.
  • Масло вершкове – 50 г.
  • Сухарі панірувальні – 100 – 200 р.

Спосіб приготування:

  • Перекрутити курячу грудку 1-2 рази. Відразу вбити яйце і трохи підсолити. Так відразу стане зрозумілою консистенція основи.
  • Відварений рис охолодити і подрібнити блендером разом з маслом.
  • Розмочити прісний білий хліб і ретельно віджати м’якуш. Якщо використовуються вівсяні пластівці — залити гарячою водою або молоком.
  • У біле м’ясо в рівних частинах додати рисову масу і білий хліб. Вводити інгредієнти потрібно по частинах, щоб правильно оцінити щільність фаршу.
  • Сформувати з фаршу кульки з невелике яйце, приплюснути і обсипати панірувальними сухарями.
  • Обсмажити або запекти з невеликою кількістю масла.
  • Дивіться також:  Котлети з щуки

    Котлети «Сільські»

    Добротні котлети з білого м’яса і обсмаженого сала (грудинки). Не для тих, хто стежить за споживанням калорій і рівнем холестерину.

    Список інгредієнтів:

    • Філе – 400-500 р.
    • Товчений кмин.
    • Грудинка свиняча (сало) – 100 р.
    • Цибуля – 2 шт.
    • Зубок часнику.
    • Картопля – 1-2 шт.
    • Морква – 1 шт.
    • Майонез – 50 р.
    • Яйце куряче – 1-2 шт.
    • Сіль.
    • Спеції для курки.

    Спосіб приготування:

  • Відварити картоплю. Натерти на тертці.
  • Сало або грудку нарізати самими дрібними кубиками і при малому вогні протомитися на сухій сковорідці до прояву жиру.
  • Додати тонку шатківницю цибулі, часнику розчавити, присипати товченим кмином і посилити жар. Після того, як овоч стане прозорим, всипати терту моркву, підлити пару ложок води і накрити кришкою.
  • Куряче філе довільно порізати. Змішати з яйцем, спеціями і майонезом.
  • Піджарку охолодити до ледь теплого стану і змішати з м’ясом і картоплею. Можна додатково подрібнити блендером. Фарш вийде крупнозернистий і рідкий.
  • Викладають його ложкою велику кількість розігрітого масла. Обсмажені з двох сторін котлети поміщають на паперові рушники для знежирення.
  • Котлети «Сирні»

    «Бабусин» рецепт радянського періоду. Готувався зазвичай з плавленими сирками «Дружба» або копченим плавленим сиром в ковбасі, натертим на дрібній тертці. У першому випадку виходили котлети з найніжнішим плавленим сиром, в іншому – щільні котлети з включеннями сиру. Іноді в нього додавалися шматочки печеного болгарського перцю або щільних бланшованих томатів.

    Список інгредієнтів:

    • Куряча грудка – 500 р.
    • Полстручка солодкого перцю.
    • Сир плавлений – 150-200 р.
    • Сухарі панірувальні – 200 р.
    • Чорний перець.
    • Сіль.
    • Олія для смаження.
    • Кріп свіжий – 30 р.
    • Цибуля – 1 шт.
    • Яйце куряче – 1-2 шт.
    Дивіться також:  Запіканка з кабачків

    Спосіб приготування:

  • Половинку перцю запекти до легкої м’якості, зняти шкірку, дрібно нарізати.
  • Курятину, плавлений сир і кріп прокрутити через м’ясорубку. Всипати 1-2 ст. л. панірувальних сухарів і вбити яйце. Підсолити, вимісити і залишити на 20 хвилин, щоб намокла хлібна крихта.
  • Пасерувати цибулю, охолодити до теплого стану (інакше у фарші згорнеться курячий білок), змішати з шматочками перцю і м’ясної основою.
  • Мокрими руками зліпити невеликі тонкі котлети, присипати їх сухарях і обсмажити в олії.
  • За бажанням, просушити на рушниках.
  • Курячі котлети «Святкові»

    У первісному вигляді рецепт представляв собою найпростіший спосіб зробити котлети з курячої грудинки, без використання пасерованих овочів, панірувальних сухарів і смакових інгредієнтів. Потім стали з’являтися його варіанти з додаванням чорносливу, мускатної пудри і товчених горіхів.

    Безсумнівний плюс страви в тому, що за 15-20 хвилин можна готується повноцінне м’ясне блюдо, яке виявляється не тільки смачним, але і дуже привабливим на вигляд. Акуратні плоскі котлетки ефектно виглядають на святковому столі в обрамленні листя салату і філігранно нарізаних овочів.

    Список інгредієнтів:

    • Куряча грудка – 600 р.
    • Чорнослив – 2-3 шт. або
    • Горіх волоський без лушпиння – 30-50 р.
    • Яйце куряче – 1 — 2 шт.
    • Борошно пшеничне – 1-2 ч. л.
    • Цибуля ріпчаста – 0,5-1 шт.
    • Мускатний горіх тертий – щіпка.
    • Щіпка каррі за бажанням.
    • Сіль.
    • Майонез оливковий – 1-2 ст. л.
    • Чорний перець.
    • Олія для смаження.

    Спосіб приготування:

  • Грудинку порубати довільно топірцями або пропустити через м’ясорубку.
  • Цибулину подрібнити блендером або стерти на картопляному профілі терки.
  • Борошно розмішати з майонезом. Чорнослив злегка розмочити (розпарювати, як для десертів не потрібно) і дрібно нарізати. Очищені від лушпиння горіхи порубати.
  • З’єднати рубану курятину, майонез з розведеною борошном, горіхи або чорнослив, цибульну кашку. Вимісити зі спеціями і вбити яйце. Оцінити щільність тіста і за необхідності додати ще одне.
  • Повинен вийти грубозернистий в’язкий фарш. Його потрібно викласти ложкою на добре прогріту масло (по 2-3 ст. л. на одну котлету).
  • Смажити до рівномірної золотистої скоринки. Готові плоскі котлетки зняти на паперові рушники для знежирення. Просушити з двох сторін.
  • Укласти в розетку з салатного листя, оформити овочами і подати.
  • Дивіться також:  Плов з креветками

    Парові котлети «Дієтичні»

    Ніжні котлети з курячого м’яса, з додаванням овочів і вівсяних пластівців. У цьому рецепті важливо дотримати баланс овочів і м’яса, інакше вироби можуть розвалитися при приготуванні. Овочева складова повинна становити приблизно одну третину від загальної маси інгредієнтів, не більше.

    Щоб було легше зорієнтуватися, закладка овочів наведено не в штуках, а в грамах.

    Список інгредієнтів:

    • Куряча грудка – 500 р.
    • Морква – 150 р.
    • Цибуля – 80 р.
    • Зубок часнику.
    • Зелень свіжа мікс (петрушка, кріп).
    • Масло вершкове – 50 г.
    • Томат в’ялений – 30 р.
    • Яйце куряче – 1-2 шт.
    • Вівсяні пластівці – 100 р.
    • Сіль.
    • Спеції за смаком.
    • Панірувальні сухарі по необхідності.

    Спосіб приготування:

  • Запарити вівсяні пластівці підсоленою гарячою водою і накрити посуд кришкою. Повинна вийти густа каша.
  • Відварити або обсмажити моркву. Обсмажити на вершковому маслі цибулю і часник.
  • Сире філе подрібнити з обсмаженою цибулею, вареною морквою, зеленню і розмоченими томатами. Вбити яйце.
  • По частинах додати вівсяну кашу, стежачи за консистенцією фаршу. Весь обсяг може не знадобитися.
  • Зліпити округлі котлети. Якщо потрібно, обваляти в сухарях.
  • Помістити на парову грати або підставку й приготувати на пару в мульти — або пароварці.