Котлети з вівсянки

266e9e2ab6e95225e0cd2ef9ae192b01 Котлети з вівсянки

Вівсянка – крупа, що складається з розплющених зерен продовольчого вівса. Широко застосовується в дієтичному і лікувальному харчуванні, завдяки високій біологічній цінності пластівців.

Вівсяна крупа калорійна, але легко засвоюється і не створює надмірного навантаження на ШКТ. У готовому вигляді вона володіє м’яким смаком і ніжною, обволікаючої консистенцією.

Важливою перевагою є і практично моментальне її приготування. Навіть найгрубіша крупа готується не більше 8 хвилин, а деякі різновиди вівсянки досить просто залити крутим окропом.

Додавання пластівців у м’ясний або овочевий фарш дозволяє поліпшити його смак і текстуру. Вироби з нього не розсипаються при термічній обробці і добре тримають форму. Щоб зберегти соковитість котлет з вівсянки, панірують їх у сухарях, дрібно нарізаному черствому хлібі, борошні або сухих измолотых пластівцях.

Склад вівсяних котлет різноманітний. У фарш додають будь-які види м’яса, риби або птиці, зелень, рубані яйця, пряні овочі. Котлети можуть приготувати за вегетаріанським рецептами, використавши в якості додаткової основи картопля, горох і квасолю, капусту, будь коренеплоди, гриби.

За якими рецептами можна зробити апетитні котлети з вівсянки, розказано трохи нижче.

Котлети з птиці і вівсянки

Ніжні, повітряні котлети для цінителів здорових страв. Традиційно у фарші використовують тільки курячу грудку, але вона часто надає йому сухості. У цьому рецепті немає свинячої грудинки, тому краще вибирати суміш темного і світлого м’яса. М’якоть стегенець набагато м’якше і соковитіше.

Список інгредієнтів:

  • Вівсяні пластівці – 150 р.
  • Філе птиці (біле і темне м’ясо) – 500 р.
  • Бульйон або вершки – 300 або 150 мл
  • Масло вершкове – 100 г.
  • Сіль.
  • Сушена петрушка – 10 р.
  • Яйце – 1 шт.
  • Чорний перець.
  • Цибуля – 100 р.
  • Суха приправа для курячого бульйону – 5-10 р.
Дивіться також:  Картопляні зрази з грибами

Спосіб приготування:

  • Подрібнити півкілограма курячого м’яса. Пасерувати цибулю і трохи остудити його.
  • Вівсяні пластівці залити гарячим бульйоном або вершками і залишити до розбухання і повного всмоктування рідини. Також трохи остудити.
  • З’єднати разом м’ясо, розмочену вівсянку, смажену цибулю, сушену зелень петрушки, м’яке масло, бульйонну основу і спеції. Вбити яйце.
  • Якщо фарш виходить рідким, то всипати пару ложок борошна або сухарів.
  • Зліпити невеликі котлети, запанірувати будь-яким способом. Запекти або обсмажити.
  • Котлети з грибів і вівсянки

    Блюдо вегетаріанської кухні, що складається з грибів, картоплі та вівсяної крупи.

    Список інгредієнтів:

    • Гриби (гливи або опеньки) – 300 р.
    • Картопля – 200 г (2 шт.).
    • Вівсяні пластівці – 100 р. (1-2 ст.)
    • Яйце – 1 шт.
    • Сіль.
    • Спеції.
    • Зелень.
    • Олія для смаження.

    Спосіб приготування:

  • Обсмажити (відварити) дрібно нарізані гриби. Замочити вівсяні пластівці в окропі або бульйоні.
  • Дві картоплини відварити разом з маленькою цибулиною. Цибуля видалити, а коренеплоди розім’яти в мінімальній кількості відвару. Остудити.
  • Змішати картопляне пюре, припущені в жирі гриби і вівсяні пластівці. Додати невеликий (50 р.) шматок вершкового масла. Всипати спецій за смаком.
  • У ледь теплу масу вбити яйце і добре вимішати.
  • Зліпити плоскі котлети, обваляти в хлібної соломки, борошні або сухарях.
  • Обсмажити в прогрітому жиру. Охолодити на решітці або паперових рушниках.
  • Котлети з яловичини з вівсянкою

    М’ясні вироби з чистого яловичого фаршу виходять сухими і твердуватими. Щоб уникнути подібної неприємності, до вирізці додають цибулю, капусту, вівсяну крупу, сало і грудку. Якщо у фарші є вівсянка, то не варто всипати в нього сухарі або класти білу булку.

    Список інгредієнтів:

    • Яловичина – 400 р.
    • Грудинка свиняча жирна – 100 р.
    • Вівсянка – 100 р.
    • Кріп свіжий – 30 р.
    • Яйце куряче – 2 шт.
    • Борошно, сухарі для обвалювання – 200 р.
    • Спеції.
    • Цибуля – 100 р.
    • Сіль.
    Дивіться також:  Зрази картопляні

    Спосіб приготування:

  • Два рази перекрутити шматок яловичини і грудинки. Натерти на тертці невелику цибулину. Перекласти її у фарш разом з виступив соком.
  • Вівсянку залити бульйоном. Коли вона насититься вологою, розтерти виделкою і додати до м’яса.
  • Вбити в фарш одне яйце, друге відварити. Всипати рубаний кріп.
  • Вимісити масу, присипавши будь-яким набором спецій.
  • У вже готовий фарш додати рубане яйце.
  • Зліпити довгасті котлети, обваляти в хлібної соломки, щільно укласти на деко.
  • Зверху яловичі котлети з вівсянкою полити топленим маслом. За бажанням, ще раз присипати перцем.
  • Запекти при 160 градусах за півгодини. Якщо волога буде йти занадто швидко, то підлити в деко 30-50 мл води, бульйону.
  • При подачі гарячі котлети присипати сиром.
  • Котлети з начинкою

    Оригінальне блюдо на святковий стіл.

    Список інгредієнтів:

    • Свинина пісна – 500 р.
    • Сало – 150 р.
    • Вівсянка – 100 р.
    • Морква відварна – 100 р.
    • Перець.
    • Сіль.
    • Спеції для свинини.
    • Печінка куряча – 300 р.
    • Масло вершкове – 100 н.
    • Кріп сушений – 1 ч. л.
    • Яйце куряче варене – 3 шт.
    • Яйце куряче свіже – 1 шт.
    • Цибуля – 1 шт.

    Спосіб приготування:

  • Чашку вівсяної крупи залити 100 мл крутого окропу. Підсолити, перемішати і почекати поки вся волога вбереться.
  • Обсмажити курячу печінку зі спеціями і цибулею. Остудити і подрібнити разом з вареним яйцем і вершковим маслом. Всипати сушеного кропу та інших спецій за смаком.
  • Перекрутити шматок пісної корейки і кусень сала. Додати запарені вівсянку, вбити яйце і варену моркву, розтерту виделкою в пюре.
  • Вимісити щільний фарш і розділити його на 10-12 кульок завбільшки з дитячий кулак.
  • Розім’яти в коржики і в центр покласти печінкову начинку. Достатньо однієї столової ложки, так як при її надлишку котлети можуть лопнути при смаженні.
  • Зліпити довгасті котлети і обсмажити у великій кількості жиру.
  • Просушити на решітці, подати з овочевим гарніром на пару.