Крем з манки

dd5c97d05bea9e5197d22e4e16880997 Крем з манки

Манна крупа – це звичний з дитинства і загальнодоступний продукт, який можна без жодних складнощів придбати в будь-якій торговельній точці. Хоча півтора-два століття тому вона вважалася дорогим делікатесом, доступним лише вищим верствам населення. Справа в тому, що в давні часи для помелу пшениці використовували примітивні жорна з каменю, і мельникам було важко контролювати помел зерен. Манну крупу отримували простим просіюванням борошна і наступним поділом її на фракції. З пуда зерна (16 кг) отримували всього 1-1,5 фунта пшеничної крупи (манки).

Манну крупу використовували для приготування каш (в тому числі й знаменитої Гур’ївської каші), пишною випічки бісквітів, десертів і ніжних кремів. В стравах розпарена манка грала роль згущувача. Вона допомагала надавати випічці і кремів легкість, а ягідним десертів і мусів потрібну консистенцію.

Крем з манки виходить дуже густим і досить ситним. Сама по собі крупа має нейтральний смак, тому до складу крему вводять смакові інгредієнти – ягідні, фруктові соки і наповнювачі, какао і шоколад десертний алкоголь, згущене молоко і карамель. Доповнюють рецептуру товченими подрібненими горіхами і сухофруктами, цукатами, кокосовою стружкою. Крем з манки може вживатися у вигляді самостійної страви або бути частиною складного десерту (торти, тістечка, порційних страв у креманках).

Крем з манки і вершкового масла

Простий рецепт ніжного вершкового крему на манної каші, а по суті, основа більшості кремів з манкою. Крім головних компонентів, до його складу можуть включати родзинки, чорнослив, курагу та інші сухофрукти, а також цукати, горіхи, шоколад і густі конфітюри.

Список інгредієнтів:

  • Молоко – 400 мл
  • Манна крупа – 30-50 р.
  • Вершкове масло – 200-250 р.
  • Апельсинова або лимонна цедра – 1 шт.
  • Цукор – 100-150 р.
  • Ванільний ароматизатор.
Дивіться також:  Пудинг сирний

Спосіб приготування:

  • Підігріти молоко, розчинити в ньому цукор і щіпку солі. Зварити густу, але пластичну манну кашу. Повністю остудити.
  • М’яке масло збити до білого стану.
  • Поступово з’єднати охолоджену манну кашу з апельсиновою (лимонної) цедрою і збитим маслом.
  • Крем ще раз збити віночком, накрити посуд харчовою плівкою і охолодити перед використанням.
  • Карамельний крем з манки з горіхами

    Ніжний карамельний крем з легкою горіховою нотою, ідеально підходить для виробів із заварного і бісквітного тіста. Може готуватися з вершковим маслом або без нього, якщо крем планується використовувати в комбінації з фруктовими конфитюрами.

    Список інгредієнтів:

    • Варене згущене молоко – 1 б.
    • Манна крупа – 50 р.
    • Молоко — 400-500 мл
    • Волоські горіхи – 70 р.
    • Цукор – 50 — 100 р. (за бажанням).
    • Масло вершкове – 150 р.

    Спосіб приготування:

  • Прожарити на сухій сковорідці волоські горіхи, не засмажуючи їх. Остудити і перетерти, щоб відокремити залишки горчащей лушпиння. Очищені ядра змолоти в крихту.
  • Зварити з молока і манної крупи кашу середньої густоти. Додати в неї цукор за смаком і щіпку солі.
  • Охолоджену кашу збити разом з банкою вареного згущеного молока. Всипати в масу волоські горіхи, частинами ввести розм’якшене масло.
  • Крем знову збити, перекласти в посуд для зберігання, накрити плівкою і охолодити.
  • Крем з манки «Рафаелло»

    Вишуканий крем для начинки сухих вафельних і пісочних кошиків, трубочок з листково-дріжджового тіста, а також прошарку пишних віденських вафель.

    Список інгредієнтів:

    • Манна крупа — 50 р.
    • Сухі вафлі – 50 – 100 р.
    • Вершки – 200 мл
    • Стружка кокосова – 100 р.
    • Згущене молоко з ароматом «Крем-брюле».
    • Масло вершкове – 100 г.
    • Коньяк або вершковий лікер – 20-30 мл.
    • Білий шоколад – за бажанням.
    Дивіться також:  Шоколадний торт з горіхами

    Спосіб приготування:

  • Аналогічно першим рецептами зварити щільну кашу. Ще теплою змішати її з маслом і збити масу.
  • На основі всипати кокосової стружки, влити згущеного молока і вершкового лікеру (або пару крапель мигдальної есенції).
  • Збити пишний крем, охолодити і знову збити.
  • Вафлі подрібнити в крихту і з’єднати з вже охолодженим кремом. Якщо крихту всипати в теплу масу, то шматочки миттєво втратять свої хрусткі властивості.
  • Натерти полплитки білого шоколаду.
  • Додати в крем шоколадну та вафельну крихту. Змішати і відразу використовувати готовий крем за призначенням.