Кукурудзяна каша в мультиварці

6848f81aea4b49466e269e6b849810dd Кукурудзяна каша в мультиварці

Кукурудзяна крупа складається з крихітних частинок сонячно-жовтого кольору. Готують її з добре визрілої зернової кукурудзи з високим вмістом крохмалю і поживних речовин.

Страви з кукурудзи відрізняються ситністю та підвищеною біологічною цінністю. Зерно повинне дати життя новій рослині, тому акумулює в собі весь спектр есенціальних речовин, які корисні і людині.

З яскраво-жовтою крупки роблять різні страви, але основне застосування вона знаходить в кашах і запіканки. Каші варять на воді і молоці, готують їх з сухофруктами, горіхами, овочами і м’ясом. Відмітна особливість кукурудзяної крупи – велика потреба у воді, яку вона всмоктує, немов губка. Тому при першому приготуванні страви важливо відстежувати рівень рідини, щоб вчасно підлити води або молока.

Особливий смак каша набуває, якщо робити її методом томління. У цьому випадку вона дає надзвичайно багатий букет аромату і смаку. Раніше страви томили в російської печі. Сучасні господині користуються більш просунутими гаджетами – мультиварками.

Багатофункціональний прилад практично виключає участь людини в процесі варіння. Досить всипати всередину всі інгредієнти і спеції, залити потрібною кількістю рідини, вибрати зазначену в інструкції програму і все, через півгодини можна приходити за готовим блюдом – запашною кашею з добре розвареними крупинками.

Які рецепти кукурудзяних каш придатні для застосування в мультиварках, розказано далі.

Кукурудзяна каша на воді

Кашу молоком і маслом не зіпсуєш, але є випадки, коли молочні продукти з меню слід виключити. Нижче наведено рецепт легкої каші на воді з додаванням курячого жиру топленого і смаженої цибулі. У повністю дієтичних варіантах жир і смажену цибулю відсутні.

Список інгредієнтів:

  • Кукурудзяна крупка – 200 р.
  • Жир курячий, топлений – 1 ст. л.
  • Вода – 800мл. — 1 л.
  • Сіль.
  • Лист лавровий.
  • Корінь білий сушений.
  • Цибуля смажена – 100 р.
Дивіться також:  Суп із сухих грибів

Спосіб приготування:

  • Распутить в чашу мультиварки курячий жир і злегка обсмажити в ньому цибулю. У цей момент від приладу краще не відходити. Важливо, щоб цибуля не підгорів, інакше він сильно змінить смак каші. Потрібно легкий прозоро-золотистий колір.
  • Промити крупу. Всипати в чашу приладу, перемішати з цибулею, витримати з пару хвилин і залити водою. Всипати всі спеції, покласти шматочок білого кореня. Залити водою.
  • Для отримання додаткових відтінків смаку зерно перед закладкою можна сухим способом прожарити на сковороді.
  • Закрити прилад, встановити програму «Каша», «Гасіння» або «Варка». Зазвичай виконання такої програми займає від 15 до 20 хвилин, але у випадку з кукурудзою термін потрібно збільшити до сорока хвилин. Також можна повторити цикл два рази, просто підливаючи води.
  • Спусковий клапан мультиварки встановити у відкрите положення, щоб зайва волога йшла вільно.
  • В кінці блюдо перемішати. Якщо треба, досолити і заправити жиром.
  • Кукурудзяна каша з тушонкою

    Дуже смачна і ситна каша. У різних варіантах цього рецепта можна зустріти не тільки чисту кукурудзяну крупу, але і її суміш з пшоном, рисом або гречкою. Зазвичай крупи змішують в пропорції два до одного або один до одного.

    Список інгредієнтів:

    • Крупка кукурудзяна – 200 р.
    • Яловичина, тушкована в соусі – 340 р. (ст. банку).
    • Морква – 100 р.
    • Солодкий перець – 100 р.
    • Цибуля – 100 р.
    • Часник в часточках – 4 шт.
    • Зелень за вибором.
    • Спеції.
    • Сіль.
    • Вода – 1 л.

    Спосіб приготування:

  • Встановити прилад в режим смаження і пасерувати в олії суміш овочів (цибуля, солодкий перець, морква).
  • Викласти до них банку яловичої тушонки. Розбити великі шматки, перемішати.
  • Після розплавлення жиру додати промиту кукурудзяну крупу. Перемішати і тушкувати в маслі 5 хвилин.
  • Всипати всі спеції, сіль, влити воду. Перемішати долити води до крайньої позначки.
  • Закрити каструлю і переключити її в режим «каша» або «гасіння».
  • Випускний клапан відкрити.
  • Дивіться також:  Крем-суп з грибів

    Каша-запіканка

    Багатьом знайомий рецепт сільської пшоняної каші, запеченої в звичайному чавунці до рум’яної скоринки. Нижче представлений осучаснений варіант цієї страви, доповнений кукурудзяною крупою.

    Важливо! У проса та кукурудзи різне час приготування. Кукурудзяну крупу потрібно заздалегідь відварити до напівготовності або добре вимочити.

    Список інгредієнтів:

    • Пшоно – 150 р.
    • Крупа кукурудзяна – 150 р.
    • Масло – 50-100 р.
    • Молоко – 700 мл
    • Сіль.
    • Згущене молоко – 100 мл
    • Цукор за бажанням.
    • Сухарі для скоринки – 150 р.
    • Сметана вищої жирності.

    Спосіб приготування:

  • Кукурудзяну крупу промити і замочити на годину в холодній воді.
  • Промити пшоно, викласти в чашу разом з кукурудзяною крупою і залити знежиреним молоком. Краї чаші обмазати шматочком вершкового масла, щоб уникнути переливання через край.
  • Всипати трохи солі. Цукор додавати за смаком або взагалі виключити, так як далі в кашу вливатиметься згущене молоко.
  • У звичайному режимі зварити класичну густу і дуже щільну кашу. Перекласти в інший посуд, перемішати, заправити шматочком масла і невеликою кількістю згущеного молока.
  • Злегка остудити, щоб вона ще більше загусла.
  • Чашу мультиварки промити, обмазати маслом, щедро обсипати сухарями і викласти кукурудзяно-пшоняну кашу.
  • Розрівняти поверхню і обмазати її згущеним молоком або сметаною вищої жирності. Присипати цукром сметану. Засипати сухарями.
  • Перемкнути мультиварку в режим запікання і довести кашу до рум’яної скоринки.