Курячі котлети

42559e60a99d28b2191c72c57b6cba34 Курячі котлети

Курячі котлети є одним з найпопулярніших страв у нашій країні. І це не дивно, адже м’ясо курки відрізняється ніжним смаком, крім того, просто готується. Курячі котлети можна робити з фаршу, цільного шматка філе або рубаного м’яса. Також їх можна запікати на сковороді або в духовці, готувати на пару.

Курячі котлети з горіховою начинкою

Таких цікавих курячих котлеток ви ще точно не пробували! Ніяких вигадливих інгредієнтів для них не знадобиться, а в результаті виходить дуже вишукане і смачне блюдо для святкового і повсякденного столу.

Інгредієнти:

  • Курячий фарш – 600 р.
  • Ядра волоських горіхів – 100 р.
  • Молоко – 200 мл
  • Яйце – 2 шт.
  • Борошно – 1 ст. л.
  • Вершкове масло – 100 р.
  • Панірувальні сухарі – 50 р.
  • Сіль – за смаком

Спосіб приготування:

Візьміть готовий фарш або приготуйте його самостійно. Вилийте в нього 100 мл. молока, вибийте одне яйце, влийте розтоплене вершкове масло і трохи посоліть. Отриману масу ретельно вимісіть – вона повинна бути досить щільною.

Далі приступайте до приготування начинки. Для цього поріжте ножиком ядра горіхів на досить дрібні шматочки. Викладіть їх на суху сковороду, посипте борошном, посоліть, перемішайте і влийте туди ж ще 100 мл. молока. На маленькому вогні прогрівайте масу – в процесі готування вона буде швидко густіти, тому постійно помішуйте. Коли начинка стане густою, зніміть з вогню.

Мокрими руками візьміть в долоню трохи м’ясного фаршу, розімніть в коржик. В центр викладіть приблизно столову ложку начинки. Закрийте котлетку м’ясом, надавши їй довгасту форму. Потім умочіть у збите яйце, запаніруйте в сухарях і викладіть на гарячу сковороду з рослинним маслом. Смажте до появи золотистої скоринки з усіх боків.

Дивіться також:  Лазанья з куркою і грибами

Літні курячі котлети з овочами

Озброїтеся потужним блендером або м’ясорубкою – і приступайте до приготування дуже легких дієтичних котлеток. З кількості зазначених інгредієнтів їх виходить дуже багато, а розійдуться – вже будьте певні! через пару хвилин.

Інгредієнти:

  • Філе курки — 600 р.
  • Молодий кабачок (або цукіні) – 200 р.
  • Морква – 1 шт.
  • Картопля – 1 шт.
  • Ріпчаста цибуля – 1 шт.
  • Помідор – 2 шт.
  • Яйце – 1 шт.
  • Панірувальні сухарі – 50 р.
  • Сіль – за смаком
  • Чорний мелений перець – за смаком

Спосіб приготування:

Картопля очистіть від шкірки і натріть на середній тертці (можна подрібнити за допомогою кухонної техніки). Злийте зайву вологу.

Моркву очистіть і також натріть на тертці або подрібніть. Додайте до картоплі.

Потім очистіть кабачок. Теж натріть його і перекладіть до овочів.

У блендері подрібніть до стану каші помідори, а потім цибулю. Змішайте з овочевою масою.

Філе курки промийте, очистіть від плівок і пропустіть через м’ясорубку (подрібніть блендером). Перекладіть м’ясний фарш до овочів. туди ж вибити яйце і висипте панірувальні сухарі. Все ретельно перемішайте, при необхідності (якщо маса буде рідкуватий) додайте ще сухарів. Посоліть і поперчіть масу.

Підготуйте форму для запікання, змастіть її невеликою кількістю рослинного масла. Мокрими руками вылепите з отриманого фаршу котлети і викладіть рядами у форму. Запікайте в духовці при 180-190 градусах близько 30 хвилин.

Курячі котлети під сирною скоринкою в духовці

Ці прості і смачні курячі котлети добре підійдуть до гарніром з картопляного пюре і салатик зі свіжих овочів.

Інгредієнти:

  • Куряче філе — 1 кг
  • Яйце – 1 шт.
  • Твердий сир — 100 р.
  • Цибуля ріпчаста — 1 шт.
  • Батон – 3-4 скибочки
  • Молоко – 50 мл
  • Рослинна олія
  • Сіль – за смаком
  • Чорний перець – за смаком
Дивіться також:  Биточки по-селянськи

Спосіб приготування:

Приготуйте з курячого філе фарш, додати в нього сіль, чорний перець та інші спеції за смаком.

Скибочки батона очистіть від кірочок і покладіть в тарілку. Залийте їх молоком, залишити на 3-5 хвилин, а потім, злегка віджати руками, перекладіть до м’яса. Ретельно розмішайте.

Вибийте в масу одне сире яйце, також гарненько розмішайте.

Сформуйте невеликі котлетки, викладіть їх на деко, змащене рослинним маслом, і відправте в духовку запікатися (духовка повинна бути розігрітій до 180 градусів). Готуйте приблизно 30 хвилин, а за цей час натріть на тертці сир. Коли зазначений час пройде, обережно вийміть деко і посипте кожну котлетку тертим сиром. Знову поверніть блюдо в духовку і залиште там ще на 5-7 хвилин. За цей час сир розплавиться і огорне котлети дуже смачною «шубкою».

Курячі котлети на пару

Ви не готуєте курячі котлети з-за того, що вважаєте їх малокорисними? Спробуйте не смажити їх, а приготувати на пару. Це особливо легко зробити в домашніх умовах, якщо на кухні є пароварка або мультиварка. Але і просто натягнувши над каструлею з киплячою водою шматок марлевої тканини, можна приготувати корисні і соковиті котлети з курячого м’яса.

Інгредієнти:

  • Куряче філе — 600 р.
  • Білий хліб – 1-2 скибочки
  • Молоко — 80 мл
  • Вершки (20%) – 2 ст. л.
  • Яйце – 1 шт.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Рослинна олія — 2 ст. л.
  • Сіль — за смаком
  • Перець чорний мелений – за смаком

Спосіб приготування:

Філе курки ретельно промийте, відокремте всі плівочки. Поріжте на кілька великих шматків і пропустити все через м’ясорубку.

М’якуш білого хліба розмочіть в теплому молоці. Коли молоко вбереться, відіжміть хлібну м’якоть і вмішайте в м’ясний фарш (можете пропустити намочений хліб через м’ясорубку).

Дивіться також:  Печінкові котлети

Очистіть цибулину, поріжте її дрібними шматочками. Викладіть в гарячу сковороду з рослинним маслом і злегка обсмажте. Доводити цибулю до коричневого кольору не варто, краще зупинити процес обжарювання, коли шматочки цибулю стануть прозорими. Готовий цибулю викладіть у фарш, туди ж вбийте одне яйце, додати сіль і чорний мелений перець за смаком.

Далі у фарш слід влити вершки (вони зроблять котлетки особливо ніжними) і все ретельно вимішати. Фарш не повинен розпадатися, інакше котлетки розповзуться.

Для подальшого приготування котлет виберіть найбільш прийнятний для вас варіант. Якщо у вас є пароварка, запечіть в кухонній техніці. Якщо ви використовуєте мультиварку, наберіть в її чашу воду, поставте зверху спеціальний лоток для готування на пару, викладіть в нього котлетки і готуйте в режимі «Варка на пару» приблизно 20 хвилин. Якщо ж у вас немає ніякої техніки, використовуйте бабусин метод: натягніть марлю над каструлею з водою або покладіть в каструлю друшляк. Час приготування – все ті ж 20-30 хвилин.