Курячий суп

043ac1854ae97e467f84441e75f8d69b Курячий суп

Рецепти курячого супу можна зустріти в будь-якій кухні світу – європейської, африканської, азійської та інших. Люблять його як відносно консервативні слов’яни, так і жадібні до експериментів з їжею французи, які звикли до жирного фаст-фуду американці і шанувальники здорової їжі — японці.

Суп з курки – поживне і корисне блюдо. Воно добре засвоюється організмом і допомагає швидко відновити сили після навантажень.

Курячий суп постає в найрізноманітніших формах. Це може бути прозорий золотавий бульйон з ледь вловимими шматочками м’яса, густе пюре з цятками пряних трав, насичене густа страва з м’ясом, локшиною, сиром, різними крупами і овочами.

Щоб надати курячого супу приємний колір і насичений аромат, у нього нерідко додають куркуму, каррі, шафран, мелену паприку, свіжу або сушену моркву. Також з курячим м’ясом добре поєднуються всі сорти перцю, лавр, коріандр, петрушка і кріп, фенхель і зелений лук.

Курячий суп з прозорим бульйоном вимагає особливої уваги кулінара. Його готують з курей супових, томя на невеликому вогні і постійно знімаючи сіру піну.

Курячий суп з фенхелем

Від звичного більшості росіян супу цей рецепт відрізняє лише присутність свіжого фенхелю. Але всього один компонент перетворює рядове перше страву до невпізнання. Воно не тільки набуває пікантний освіжаючий смак, але і стає лікувальним, адже фенхель допомагає впоратися з деякими проблемами шлунково-кишкового тракту – заспокоїти коліки, знизити газоутворення, поліпшити перистальтику.

Використовувати можна «цибулину» фенхелю, тільки його зелень, або всі разом. Цибулю і моркву обсмажувати не обов’язково. Овочі додають сирими безпосередньо в каструлю.

Інгредієнти на 1,5 л. супу:

  • Окорочок курячий – 1 шт.
  • Картопля – 1 шт.
  • Невелика морква.
  • Фенхель — половина цибулини з зеленню.
  • Рис довгозерний – 50-80 р.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Петрушка – 20 р.
  • Вода – 1 л.
  • Сіль і спеції за смаком (запашний горошок і лавровий лист обов’язково).
Дивіться також:  Суп з фрикадельками

Приготування:

  • Стегенце очистити від шкіри і відварити у воді протягом півгодини, ретельно знімаючи піну.
  • Як тільки перестане утворюватися піна, додати у воду довгозерний рис, запашний перець і пару лаврових листів. Найкраще спеції помістити шматочок чистого бинта або марлі і витягнути через 10 хвилин варіння. В іншому випадку все враження від супу може бути зіпсовано потрапила на зуб горошиною перцю. Не варто перетримувати в бульйоні і лавровий лист, так як він надає йому певну гіркоту.
  • Потім в суп додають нарізану картоплю, цибулю та моркву.
  • Трохи пізніше вводять нашатковану фенхель і рубану петрушку, сіль та інші спеції.
  • Наприкінці варіння з стегенця вибирають кістки і ріжуть м’ясо на невеликі шматочки, які повертають назад в суп.
  • Подають, прикрасивши половинкою яйця і ложкою сметани.
  • Курячий крем-суп з грибами і травами

    Вишуканий французький рецепт курячого супу. Подібна форма першого страви досить незвична для слов’янської кухні, однак сміливці, випробували це страва, по достоїнству оцінять його чудовий смак і простоту приготування.

    В супі чотири основних компоненти – картопля, гриби, курку і вершки. Все інше можна замінювати на свій розсуд.

    Інгредієнти на 1,5 л. супу:

    • Окорок – 1 шт.
    • Гриби будь – 200 р.
    • Вершки жирні – 200 мл
    • Картопля – 2-3 великих шт.
    • Масло вершкове – 2 ст. л.
    • Набір пряних трав за смаком (розмарин, кріп, чебрець, базилік) – 50 р.
    • Часник – 2-3 зубчики.
    • Вода – 1 л.
    • Сіль і спеції за смаком.

    Приготування:

  • Очистити від шкіри стегенце і відварити його у воді, ретельно знімаючи піднімається піну. При варінні додати за смаком сіль і спеції. М’ясо повинно буквально відвалюватися від кісток.
  • Перебрати і відварити гриби. Якщо використовуються лісові, то перший грибний бульйон зливають, якщо тепличні (гливи, печериці, опеньки, шиітаке), то їх можна відварювати разом з куркою.
  • Куряче м’ясо і гриби пропускають через м’ясорубку або подрібнюють на комбайні таким чином, щоб відчувалися шматочки продукту.
  • В останньому бульйоні відварюють картоплю.
  • В розтопленому вершковому маслі пасерувати пропущений через чеснокодавку часник і дрібно нарубані трави. Овочі лише трохи припускають, не допускаючи сильного зажаривания або підгоряння, але і сирими вони залишитися не повинні.
  • Готову картоплю подрібнюють в бульйоні блендером, потім вводять туди курку і гриби, пасеровані овочі, жирні вершки.
  • Витримують на маленькому вогні ще близько 5 хвилин.
  • Дивіться також:  Щі з квашеної капусти

    Домашній курячий суп з потрохами

    Найпростіший і дешевий рецепт курячого супу, відомий всім з самого раннього дитинства. Зазвичай їм балували своїх онуків бабусі, які живуть у селах і розводили курей. Одного голосистого задираки з лишком вистачало на 5-літровий чавунець густого і запашного супу.

    Для приготування першої страви використовуються будь-які частини курки, в тому числі і «бюджетні» начебто спинок і копчиков. Як субпродуктів також підійде все – сердечка, шлунки, шийки, печінка і така недоступна городянам «екзотика», як нирки і маленькі не знесені яєчка. Локшину бажано вибирати, зроблену з твердих сортів пшениці.

    Найпростіше зварити суп на плиті, однак смачніше він вийде в духовці в посуді з щільно прилягає кришкою. Томлений протягом години суп стане справжнім бальзамом для знуджених по гарячому шлунка.

    Інгредієнти на 3 л. супу:

    • Курка – 300-400 р.
    • Субпродукти – 200-300 р.
    • Локшина – 100 р.
    • Картопля – 1-2 великих шт.
    • Перець солодкий – 1 стручок.
    • Помідор – 1 шт.
    • Маленька цибулина.
    • Часник – 2-3 зубки.
    • Мелена паприка – 1,5 ст. л.
    • Зелень, сіль, спеції за смаком.
    • Олія для смаження – 2 ст. л.
    • Вода – 2 л

    Приготування:

  • Підготувати субпродукти. Очистити від плівок, у печінці акуратно видалити (якщо є) селезінку і прилеглі до неї ділянки, інакше вона буде гірчити. Нарізати великими шматочками.
  • У воду покласти курку і субпродукти. Варити на невеликому вогні, знімаючи піну.
  • Стручок перцю і помідор обшпарити окропом, видалити шкірку і насіння, нашаткувати кубиками.
  • У розігрітій олії обсмажити перець, помідор і часник. Порубати зелень.
  • У бульйон з куркою та потрохами додати нарізану картоплю, обсмажені овочі, рубану зелень, сіль і спеції, мелену паприку.
  • Щільно закрити кришкою і поставити нудиться в духовку на півгодини.
  • За 10 хвилин до готовності всипати локшину. Як тільки вона звариться, суп готовий.