Лазанья з грибами

b95be895a63a9429c75e3c3ef1c433f8 Лазанья з грибами

Лазанья – багатошарова запіканка з різних інгредієнтів, шари якої розділені між собою тонкими пластами вареного тіста. Ця різновид пасти називається лазаньєю, тому так стали іменувати і страву на її основі.

Рецепт запіканки відноситься до середземноморської кухні і спочатку з’явився на території Італії в середовищі робітників і селян з низьким достатком. Саме вони перші придумали вкривати висушені шматки тіста сиром, томатах та іншими дешевими продуктами. З плином часу рецепт ускладнювався й видозмінювався. Лазанью стали готувати не тільки з сиру і овочів, але і з включенням грибів, яєць, риби, м’яса та морепродуктів.

Щоб страва виходило соковитим і ситним, при запіканні використовують спеціальний соус. Зазвичай це бешамель – вершковий соус з додаванням пасерованим борошна і мускатного горіха. Також лазанью заливають сирними, грибними, томатными та іншими соусами.

Випікають страву при високих температурах, так як крім аркушів тесту, всі інші компоненти проходять попередню термічну обробку і практично придатні в їжу. Щоб уникнути утворення підпалин на поверхні, форму з лазаньєю вкривають листом алюмінієвої фольги.

У даній статті наведено кілька рецептів запашної лазаньї з грибами.

Проста лазанья з грибами

Доступний рецепт з мінімальною кількістю продуктів.

Список інгредієнтів:

  • Гриби свіжі – 400 р.
  • Листи лазаньї – 8-12 шт.
  • Сир будь – 100 р.
  • Сметана жирна – 200 р.
  • Цибуля – 200 р.
  • Спеції за смаком.
  • Масло для запікання і смаження.
  • Сіль.
  • Яйце куряче – 1 шт.
  • Перець чорний.
  • Масло вершкове – 50 г.

Спосіб приготування:

  • Тонко нашаткувати свіжі гриби і цибулю. Викласти в розігріту олію і смажити до готовності, приправивши усіма спеціями.
  • Відварити пасту. Для цього закип’ятити підсолену воду, влити в неї 2 ст. л. рослинного масла і вкинути листи пасти. Відразу перемішати, щоб запобігти злипанню.
  • Вже готову лазанью (варити до стану альденте) промити холодною водою і залишити в ній, поки не знадобиться.
  • Сметану змішати з яйцем, будь-яким набором спецій і пряних трав, невеликою кількістю борошна.
  • Промазати посуд для лазаньї кулінарним жиром або маслом.
  • Укласти на дно листи за обсягом форми, покласти невеликий шар грибів з цибулею, промазати сметанною масою і присипати тертим сиром. Останній шар виконати з тіста.
  • Поверхня лазаньї для додання рум’яного глянцю можна змастити яйцем.
  • Запікати 15-20 хвилин при 190-200 градусах.
  • Дивіться також:  Шашлик з курки

    Лазанья з грибами, зеленню і яйцем

    Незвичайний рецепт для любителів шпинату.

    Список інгредієнтів:

    • Лазанья готова – 8-12 аркушів.
    • Шпинат – 200 р.
    • Черемша свіжа – 50 р. або
    • Часник — 2 шт.
    • Гриби свіжі – 200 р.
    • Борошно – 1 – 2 ч. л.
    • Яйце куряче – 2 шт.
    • Вершки жирні або молоко – 250 мл
    • Спеції будь-які.
    • Сушений кріп.
    • Цибуля – 150 р.
    • Сіль.
    • Коріандр.
    • Чорний перець.
    • Кулінарний жир або масло.
    • Вершкове масло для шпинату – 50 р.

    Спосіб приготування:

  • Гриби і цибулю нашаткувати. Всипати в киплячий жир і обсмажити до готовності.
  • На окремій сковороді стушкувати зі спеціями листя шпинату, додавши невеликий шматочок вершкового масла.
  • У воду для лазаньї покласти сіль і влити рослинне масло. Листи відварити до стану альденте (із збереженням щільності). Після варіння промити під холодною водою.
  • Змішати тушкований шпинат, рубані яйця і смажені гриби з цибулею.
  • На вивільненому сковороді обсмажити ложку борошна і залити її вершками. Приправити сушеним кропом, сіллю, коріандром і чорним перцем. Соус тримати на вогні до загусання, постійно змішуючи.
  • Аналогічно першому рецептом зібрати лазанью з 3-5 шарів. Зверху вилити весь обсяг соусу бешамель, дати вбратися і поставити в духовку на 190 градусів (10-15 хвилин).
  • При подачі посипати сиром.
  • Лазанья з м’ясом, сиром і грибами

    Найбільш популярне поєднання продуктів. Під м’ясом в рецепті мається на увазі шинка, салямі, куряче м’ясо в будь-якому вигляді (обсмажене, копчене або відварне) або свинина і яловичина. Немає сенсу вказувати окремі рецепти, так як технологія приготування лазаньї від цього не змінюється.

    Сир для страви можна брати будь – класичний твердий, плавлений, ропні або білий начебто Моцарелли. Якщо використовується плавлений сир («Дружба», Малюк і т. д.), то його треба брати на третину або наполовину менше, ніж зазначено в рецепті.

    Дивіться також:  Стейк з сьомги

    Вершкове масло в закладці наведено єдиним числом. Ділиться воно так: 50 р. для змащування форми, 50 р. для обжарювання продуктів і 100 р. для заварного вершкового соусу.

    Список інгредієнтів:

    • Сир – 150 р.
    • Копчена Курятина (шинка, карбонат) – 150 р.
    • Гриби свіжі -200 р.
    • Цибуля – 100 р.
    • Петрушка свіжа – 30 р.
    • Яйце куряче – 1 шт.
    • Перець червоний – 1 шт.
    • Масло вершкове – 200 р.
    • Лазанья – 8-12 шт.
    • Сушені трави.
    • Мускатний горіх.
    • Коріандр.
    • Вершки або молоко жирне – 200 мл
    • Сушена паприка – 1 ст. л. без гірки.
    • Сіль.
    • Кмин за смаком.
    • Борошно пшеничне — 1 ст. л.
    • Чорний перець.
    • Часник за бажанням.

    Спосіб приготування:

  • Закип’ятити солону воду, влити всередину 2 ст. л. рослинного масла. Приготувати в ній листи лазаньї і промити холодною водою, щоб запобігти злипанню.
  • Перець обпалити над газовим пальником плити і зчистити зі стручка шкірку.
  • Гриби, шинку, цибулю і червоний перець нарізати соломкою. Всі овочі обсмажити до готовності, заздалегідь приправте спеціями і сіллю. Остудити, змішати з нарізаною шинкою і тертим сиром. Додати товченого часнику за смаком.
  • Розтопити вершкове масло в невеликому сотейнику, влити в нього молоко. Всипати борошно, набір сушеної зелені, спецій і солі.
  • Соус часто помішувати, щоб уникнути прилипання борошна до дна і підгоряння.
  • Зібрати лазанью з 4-5 шарів у заздалегідь промазаної жиром формі. Запекти при 190-200 градусах протягом 10-15 хвилин.