Лазанья з куркою і грибами

97b824a6a6c072ba047f48fe97c0d554 Лазанья з куркою і грибами

Лазанья це одне з найпоширеніших страв італійської кухні, що не уступає по своїй популярності салату «Капрезе» всесвітньо відомої піці. Виглядає воно як багатошарова запіканка під сирною скоринкою, де роль шарів виконує тонке тісто, а в якості начинки виступають різні інгредієнти, від звичайного фаршу і овочів до вишуканих грибів і морського асорті.

Своє найменування страва отримала від однойменного сорту макаронних виробів. Спочатку лазаньєю називали невеликі прямокутники висушеного до ламкості прісного тіста. Воно прекрасно зберігалося, і його було дуже зручно використовувати. Для приготування багатошарової запіканки пластинки размачивались у воді або злегка відварювати, після чого прослаивались будь-якою начинкою.

Зараз для створення апетитного страви використовується сирий магазинний напівфабрикат або готові макарони (листова паста), хоча деякі господині вважають за краще зробити тісто самостійно. Начиняють лазанью м’ясним фаршем і рубаним м’ясом, перекрученими субпродуктами, різними овочами, яйцями і морепродуктів, грибами і сиром. Є й солодкі рецепти лазаньї, де тісто прослаивается сиром, сухофруктами, горіхами і пастою на їх основі, різного роду заварними кремами, фруктами і ягодами і т. д.

Щоб лазанья виходила соковитою, шари додатково поливають гарячими соусами бешамель і додають в начинку кілька ложок вершкового масла або топленого жиру. Традиційна підлива для лазаньї – це вершковий соус бешамель, однак у сучасній кухні використовуються й інші рецепти. Наприклад, дуже популярні томатні і сирні підливи, соуси песто та ін.

У даній статті розміщено кілька рецептів смачної лазаньї з куркою і грибами.

Лазанья з куркою і грибами

Звичайна лазанья в томатному соусі без всяких додаткових інгредієнтів. Дуже просто і ситно.

Список інгредієнтів:

  • Курятина – 500 р.
  • Листова паста -1 уп.
  • Гриби – 300 р.
  • Зелень петрушки сушена – 0,5 ч. л.
  • Цибуля – 200 р.
  • Бульйонний кубик – 1 шт.
  • Томатна паста – 2 ст. л.
  • Бульйон або вода – 300 мл
  • Борошно – 1 ст. л.
  • Чорний перець.
  • Сіль.
  • Сир – 150 р.
  • Часник — 2 шт.
Дивіться також:  Азу по-татарськи

Спосіб приготування:

  • Відварити листову пасту в підсоленій воді з парою ложок рослинного масла. Злити на друшляк і відразу промити струменем холодної води. Відкласти на тарілку для просушування.
  • Дрібно порізати курку, гриби і цибулю. Обсмажити на сковороді з додаванням сушеної зелені та спецій.
  • В звільнилася від м’яса сковороду підлити ще трохи олії і покласти томатну пасту і роздавлений часник. Пасерувати буквально одну – дві хвилини.
  • У воді або овочевому бульйоні розвести половинку бульонного концентрату і ложку борошна. Отриману суміш вилити до томатній пасті і відразу добре розмішати. Якщо соус вийде занадто густим, то ще трохи розбавити його бульйоном.
  • Форму для лазаньї змастити олією і викласти на дно перший шар листів. Прошарувати начинкою в 1 см. товщиною. Полити соусом, знову покласти шар начинки і пасти. Зазвичай в стандартній лазіння всього три шари пасти і два шари начинки. У такому вигляді страву краще пропікається.
  • Зібрану запіканку щедро полити соусом і присипати тертим сиром.
  • Прогріти духовку до 200 градусів. Поставити туди форму з лазаньєю і витримати жар протягом 10 хвилин, потім знизити накал до 180 градусів і спокійно довести до готовності за 20-30 хвилин.
  • Лазанья з куркою, креветками та грибами

    Вишуканий варіант лазаньї для особливих випадків.

    Список інгредієнтів:

    • Курятина – 300 р.
    • Листова паста – 1-2 п.
    • Цибуля – 100 р.
    • Креветки – 200 р.
    • Гриби – 200 р.
    • Мускатний горіх.
    • Вино сухе – 100 мл
    • Морква — 1 шт.
    • Сіль.
    • Сир – 200 р.
    • Масло рослинне – 50 мл
    • Перець.
    • Бульйон або вода по необхідності.
    • Вершки – 200 мл
    • Борошно – 1 ст. л.
    • Інші спеції і зелень за смаком.
    Дивіться також:  М'ясний пудинг

    Спосіб приготування:

  • Відварити листову пасту, вливши в воду 2-3 ложки рослинної олії, додавши спецій і солі. Листи лазаньї промити струменем холодної води.
  • Обсмажити порізану курку і цілі креветки. Окремо обсмажити гриби з білим вином, подрібненою морквою і цибулею. Вино має випаруватися наполовину. Обидві частини начинки посолити і приправити за смаком, змішати в глибокій мисці
  • На вільній сковороді обсмажити ложку борошна. Залити її суміш вершків і бульйону, швидко розмішати, щоб не утворилося грудок. Всипати по смаку зелені, мускатного горіха, солі та інших спецій. Варити до загустіння.
  • Форму змастити жиром. Укласти шар пасти внапуск. Зверху розподілити начинку шаром приблизно в 1 див. Пролити тонкою цівкою білого соусу.
  • Знову вкрити листами пасти, розподілити начинку і полити соусом. Так продовжувати, поки не закінчаться продукти. Верхній шар повинен бути з тіста.
  • Його також потрібно злегка полити соусом, обсипати сиром і невеликою кількістю панірувальних сухарів.
  • Розжарити духовку до 200 градусів. Поставити в духовку лазанью на 10 хвилин, після чого зменшити жар і поступово доводити її до готовності при температурі 180 градусів. Другий етап запікання зазвичай займає 20-30 хвилин.
  • Лазанья з куркою, огірками та грибами

    Ситне пряне блюдо на кожен день.

    Список інгредієнтів:

    • Курятина – 400 р.
    • Огірки солоні – 150 р.
    • Цибуля – 150 р.
    • Листова паста – 1-2 уп.
    • Гриби – 200 р.
    • Яйце куряче – 2 шт.
    • Сир – 200 р.
    • Томатний сік – 150 мл
    • Грудинка варено-копчена – 100 р.
    • Сметана рідка – 150 мл
    • Борошно пшеничне – 1 ст. л.
    • Кріп сушений – 1 ч. л.
    • Чорний перець. Сіль.
    • Масло вершкове – 100 г.
    • Сухарі панірувальні – 100 – 150 р.
    Дивіться також:  Тефтелі в томатному соусі

    Спосіб приготування:

  • Аналогічно попереднім рецептами листи лазаньї відварити у воді з сіллю і маслом. Жир необхідний для того, щоб пластинки тесту не склеїлися між собою. Для більшої гарантії відварене тісто зливають в друшляк і промивають струменем холодної води.
  • Курку, солоні огірки без шкірочки і ріпчасту цибулю нарізати дрібним кубиком. Гриби нашаткувати соломкою. Нарізати кубиком варено-копчену грудинку.
  • У сковороді розтопити 2 ст. л. вершкового масла і прогріти в ньому до прозорості кубики грудинки і цибулі. Після додати курку, солоні огірки і гриби. Приправити спеціями, накрити кришкою з отвором для пари і тушкувати до готовності.
  • Так як начинка виходить дуже соковитою і зі своїм бульйоном, то соусу потрібно зовсім небагато.
  • Відварити і натерти яйце.
  • У звільнену від начинки посуд покласти ще пару ложок вершкового масла. Як тільки воно зашипить, влити суміш рідкої сметани, сушеного кропу, спецій, солі і томатного соку. Часто помішуючи, варити соус до загусання.
  • Форму змащувати вершковим маслом, присипати поверхню сухарями. Покласти перші листи тесту і розподілити начинку з товщиною шару приблизно в палець. Зробити так 3-4 шари, проливаючи кожен невеликою кількістю соусу.
  • Верхній шар також полити томатним соусом, присипати сиром і буквально жменькою сухарів.
  • Розжарити духовку до 200 або 220 градусів. Помістити туди майбутню запіканку на 5-10 хвилин. Як тільки схопиться сирна скоринка, знизити загострення печі до 180 градусів і далі доводити лазанью до готовності протягом 20-30 хвилин.