Лазанья з лаваша

320789333c35e8358003d13b30e4eb0b Лазанья з лаваша

Лазанья являє собою один з видів італійської пасти у формі прямокутника з тонкого висушеного тіста. Аналогічно називають страви з використанням цього сорти макаронів.

Класична італійська лазанья – це листкова запіканка, в якій шари начинки чергуються з відвареними до напівготовності листами пасти. В якості начинки зазвичай виступає м’ясний фарш, м’який і твердий сири. Також існують рецепти з овочами, морепродуктами, грибами, рибою та яйцями.

При відсутності напівфабрикату можна спробувати приготувати запіканку на основі звичайного тонкого лаваша. Страва з цієї коржем готується набагато швидше, так як вона спочатку м’якше макаронних виробів. Крім того, на відміну від простої лазаньї, при заливанні форми буде потрібно менше соусу.

Лазанья з свино-яловичим фаршем

Для страви бажано використовувати домашній фарш, так як магазинний може бути надто жирним.

Інгредієнти:

  • Яловича вирізка – 400 р.
  • Лаваш – 3 аркуша.
  • Свинина з салом – 300 р.
  • Цибуля ріпчаста – 2 шт.
  • Часник – 3 зубки.
  • Томати, консервовані у власному соку – 300 мл
  • Петрушка свіжа або сушена – 50 р. або 1 ч. л. відповідно.
  • Сир м’який (Чеддер, Моцарелла або Сулугуні) – 300 р.
  • Сир твердий (Пармезан, Мезан та ін) – 150 р.
  • Масло рослинне – 30 мл
  • Чорний перець.
  • Сіль.
  • Паприка мелена – 1 ч. л.

Приготування:

  • Ріпчаста цибуля очистити і пропустити разом з яловичиною та свининою через м’ясорубку.
  • Часник розчавити і обсмажити в прогрітому олії. У консервованих томатів зняти шкірку і перекласти їх разом з соком до часнику в сковороду. Приправити петрушкою. Тушкувати до загустіння на невеликому вогні.
  • Форму для випічки змастити маслом, трохи потримати в нагрітому духовій шафі. На її дно покласти вирізаний по формі лист тонкого лавашу. По ньому рівномірно розподілити свино-яловичий фарш, який посолити і поперчити за смаком, щедро присипати тертим сиром.
  • Аналогічно виконати наступні шари, чергуючи сорти м’якого і твердого сирів.
  • Зверху укласти останній лист лаваша. Поверх вилити приготований томатний соус і висипати весь залишився сир.
  • Форму закрити фольгою і поставити в духову шафу при температурі 190 градусів. Готувати 20 хвилин, після чого зняти кришку і випікати ще близько 8-10 хвилин, щоб утворилася скоринка.
  • Дивіться також:  Котлети з яйцем всередині

    Вегетаріанська лазанья з лавашем

    Страва без м’яса, але це не означає, що воно дієтичне. Як раз навпаки, запіканка виходить дуже ситною.

    Інгредієнти:

    • Лаваш тонкий – 3 аркуша.
    • Сир м’який – 300 р.
    • Сир твердий – 100 р.
    • Баклажани – 2 великих.
    • Томати свіжі або консервовані – 300 р.
    • Несолона томатна паста – 2 ст. л.
    • Сметана жирна – 100 р.
    • Масло рослинне – 100 мл
    • Часник – 3 зубчики.
    • Цибуля ріпчаста – 2 шт.
    • Чорний перець.
    • Сіль.

    Приготування:

  • Ріпчасту цибулю крупно нарізати і розділити на окремі кільця. Баклажани нашаткувати на тонкі кружечки. Томати очистити від шкірки.
  • Окремо обсмажити до золотистого кольору баклажани і цибулю. Відкласти на паперову серветку, щоб стік зайвий жир.
  • Форму змастити масло і прогріти. На дно покласти перший лист лаваша, на нього спочатку викласти шар баклажанів, потім цибулі та томатів. Всі приправити і посолити за смаком, присипати тертим сиром і накрити другим листом. Аналогічно повторити, поки не закінчаться інгредієнти.
  • Останній лист лаваша змастити сумішшю томатної пасти, сметани, щедро посипати натертим твердим сиром.
  • Запекти при температурі 190 градусів протягом 20-30 хвилин. На початку випічки прикрити запіканку фольгою, щоб поверхня раніше часу не зарум’янилася.
  • Лазанья з курятиною

    Легкий і дуже смачний пиріг. Вимагає набагато менше часу, ніж інші види страви.

    Інгредієнти:

    • Чверть куряча – 2 шт.
    • Цибуля ріпчаста – 3 шт.
    • Томати свіжі або консервовані – 400 р.
    • Селера -1 шт.
    • Сир м’який – 300 р.
    • Сир твердий – 100 р.
    • Часник – 3 зубчики.
    • Масло рослинне – 100 мл
    • Чорний перець.
    • Сіль.
    • Зелень будь-яка (кріп сушений).

    Приготування:

  • Відварити до напівготовності куряче м’ясо разом з сіллю і спеціями. Відокремити від шкіри і кісток, нарізати соломкою.
  • Селеру очистити і натерти. Цибулю нашаткувати товстими кільцями. У томатів видалити шкіру і відокремити заливку.
  • Часник зарумянить на добре прогрітій сковороді, влити до нього томатну заливку і всипати сушений кріп. Тушкувати все, поки не піде зайва волога, і соус не загусне.
  • Окремо обсмажити кільця ріпчастої цибулі. При необхідності, видалити зайвий жир.
  • У змащену і прогріту форму покласти лаваш, на нього шар курячого м’яса, цибулевих кілець, селери, консервованих томатів і, нарешті, тертого сиру. Накрити начинку другим листом і знову все повторити.
  • Верхній лист пирога заливають томатним соусом з часником і кропом і посипається натертим твердим сиром.
  • Запікається лазанья при 180 або 190 градусах. Попередньо її потрібно укрити фольгою, щоб скоринка не зарум’янилася рано і не почала горіти.