Ліниві голубці

1bc5c711d5d8f110e1d9548920dea472 Ліниві голубці

Ніхто точно не знає, звідки до нас прийшла традиція готувати голубці і чому це блюдо називається саме так. Всі знають лише одне: голубці – це дуже смачне, корисне і поживне блюдо, яке не набридає завдяки десяткам варіантів його приготування. Одним з таких є ліниві голубці. Їх готують, коли на традицинные завертання фаршу з рисом в капустяне листя немає часу. Або в тому випадку, якщо закрутити красиві маленькі голубці у господині просто не виходить. Ліниві голубці теж готуються по-різному: фарш або перекладають цілими капустяними листками, або змішують з подрібненою капустою. Пропонуємо вам кілька простих рецептів цієї поживної страви.

Ліниві голубці шарами, запечені в духовці

Цю страву можна готувати цілий рік, так як продукти для нього завжди доступні. Принадність його також у тому, що не треба нічого готувати, наприклад, варити рис або пасерувати цибулю. Всі інгредієнти в сирому вигляді закладаються в духовку, на виході отримуємо ароматні, соковиті і дуже смачні ліниві голубці.

Інгредієнти:

  • Капуста – 400 р.
  • Фарш свино-яловичий – 700 р.
  • Цибуля ріпчаста – 2 шт.
  • Рис – 150 р.
  • Сметана (20% жирності) – 300 р.
  • Томатна паста – 1 ст. л
  • Цукор – 1 ч. л.
  • Сіль – за смаком
  • Перець чорний мелений – за смаком

Першим ділом приготуйте соус. Для цього томатну пасту змішайте з цукром і розведіть в двох столових ложках води. Закип’ятіть ще 1,5 склянки води, додайте в нього сметану, розведену томатну пасту і трохи солі.

Ріпчасту цибулю очистіть і дрібно наріжте. Змішайте з фаршем, додайте сіль і чорний перець.

Капусту дрібно наріжте ножем або нашаткуйте за допомогою спеціальної терки. Деко змастіть невеликою кількістю рослинної олії, викладіть на дно нашатковану капусту.

Закип’ятіть ще трохи води, залийте нею рис, залиште на 2 хвилини, а потім злийте. Замочений рис викладіть рівномірним шаром поверх капусти. Зверху полийте томатно-сметанним соусом (використовуйте половину всієї кількості соусу).

Дивіться також:  Рибні котлети з тріски

На соус викладіть фарш, розрівняти ложкою. А зверху ще раз полийте соусом.

Розігрійте духовку до 200°С. Надішліть лист з ледачими голубцями запікатися на 40-45 хвилин. При подачі наріжте страву на порційні шматочки і прикрасьте рубаною зеленню і сметаною.

Ліниві голубці з гречкою

Ви думаєте, голубці бувають тільки з рисом? Помиляєтесь! Багато господинь вже давно використовують для приготування цієї страви гречку – виходить нове, але при цьому дуже навіть смачна друге.

Інгредієнти:

  • Капуста білокачанна – 1 шт.
  • Фарш – 600 р.
  • Гречана крупа – 1/2 склянки
  • Яйце – 1 шт.
  • Батон – 2 скибочки
  • Солодкий болгарський перець – 1 шт.
  • Ріпчаста цибуля – 1 шт.
  • Часник – 2 зубчики
  • Зелень – за смаком
  • Для заливки:
  • Сметана (жирна) – 2 ст. л.
  • Томатна паста – 1 ст. л.
  • Борошно – 1 ст. л.
  • Вода – 2/3 склянки
  • Сіль – за смаком
  • Чорний мелений перець – за смаком

Капусту промийте, розберіть на листя і відварити в злегка підсоленій воді протягом 5-7 хвилин. За цей час очистіть цибулю від шкірки, а перець – від насіння. Поріжте овочі на кілька шматків.

З готової капусти злийте воду. Подрібніть в м’ясорубці капусту, цибулю і солодкий перець. Скибочки батона замочіть у воді або молоці, відіжміть і також пропустити через м’ясорубку. Гарненько вимісіть масу, злийте з неї зайву воду.

Відваріть гречку протягом 20 хвилин, змішайте її з м’ясним фаршем, пропущеним через прес часником, рубаною зеленню, сирим яйцем, сіллю і перцем. Викладіть фарш в овочеву масу, ретельно розмішайте. Форму для запікання змастіть рослинною олією, увімкніть духовку на 220 градусів.

Намочіть руки холодною водою, беріть трохи маси і формуйте великі котлети. Викладайте їх на деко досить близько один до одного. Потім відправте в гарячу духовку на 15 хвилин. В цей час швидко приготуйте заливку, змішавши перераховані вище інгредієнти. Після 15 хвилин вийміть деко і вилийте соус на голубці. Поверніть блюдо запікатися ще приблизно на 20 хвилин. При подачі готові котлетки-голубці подавайте зі сметаною.

Дивіться також:  Капустяні котлети

Голубці з кольоровою капустою

Білокачанна капуста теж не є обов’язковою складовою голубців. Пропонуємо в цьому переконатись на прикладі дуже цікавого рецепта ледачих голубців з кольоровою капустою. Для того, щоб приготувати їх, вам знадобиться:

  • Фарш свино-яловичий – 600 р.
  • Цвітна капуста – 400 р.
  • Рис – 100 р.
  • Ріпчаста цибуля – 1 шт.
  • Морква – 1 шт.
  • Томатна паста – 2 ст. л.
  • Сметана – 2 ст. л.
  • Яйце – 1 шт.
  • Вершкове масло – 2 ст. л.
  • Борошно – 30 р.

Цвітну капусту покладіть в каструлю, налийте холодної води, щоб майже покрила качан. Доведіть до кипіння і варіть приблизно 5-7 хвилин для м’якості (готовність пробуйте вістрям ножа). Готову кольорову капусту розберіть на суцвіття і дрібно поріжте. Змішайте капусту з м’ясним фаршем.

Відваріть рис в підсоленій воді протягом 20 хвилин. Додайте готовий рис у фарш, добре вимісіть. Цибулю очистіть, дрібно поріжте. Моркву очистіть, натріть на дрібній тертці. Моркву і цибулю теж вмішайте в фарш. В кінці вбийте в масу яйце, вилийте сметану і знову ретельно розмішайте. Повинна вийти досить щільна маса, з якої слід сформувати невеликі котлети.

Обваляйте котлети в борошні і викладіть їх в сковороду з невеликою кількістю рослинної олії. Обсмажуйте зовсім трошки (по 1 хвилині з кожного боку), потім перекладіть все котлети на змащений маслом деко. Томатну пасту розведіть склянкою кип’яченої води, перелийте в невелику каструльку і поставте на вогонь. Не доводячи до кипіння зніміть, додайте шматочок вершкового масла, розмішайте. Залийте цим соусом голубці.

Надішліть деко в духовку, розігріту до 180°С. Запікайте приблизно 30 хвилин. Подавайте до столу, прикрасивши сметаною.

Ліниві голубці в мультиварці

Мультиварка допоможе вам швидко і без зайвого клопоту приготувати смачні ліниві голубці. Відрізнятися за смаком від традиційних вони майже не будуть, зате часу на їх приготування ви витратите набагато менше.

Дивіться також:  Шашлик з курки

Інгредієнти:

  • М’ясний фарш – 500 р.
  • Капуста – 500 р.
  • Ріпчаста цибуля – 2 шт.
  • Рис – 1 мультистакан
  • Яйце – 1 шт.
  • Морква – 1 шт.
  • Помідор – 3 шт.
  • Сіль – за смаком

Капусту дрібно нашаткуйте. Посипте його сіллю і потисніть руками – так вона стане м’якшою. Рис промийте, не відварюйте. Один цибулю очистіть, дуже дрібно поріжте і змішайте з м’ясним фаршем. Потім додайте у фарш нашатковану капусту, сирий рис, одне яйце і трохи солі. Ретельно вимісіть, сильно вичавлюючи руками.

Далі приготуйте соус. Для цього очистіть другу цибулину і моркву. Цибулю дрібно поріжте, моркву натріть на середній терці. Викладіть подрібнений овочі в каструлю, виставте режим «Випічка» на 10 хвилин.

Помідори обдайте окропом, очистіть від шкірки і поріжте мякость невеликими шматочками. Викладіть помідори в каструлю, готуйте разом з морквою і цибулею ще приблизно 5 хвилин.

З фаршу вылепите котлетки. Після звукового сигналу відкрийте кришку мультиварки і викладіть котлетки поверх овочів. Нагрійте приблизно склянку води, вилийте його на голубці так, щоб вода покрила. Посоліть за смаком (можна додати інші спеції). Виставите режим «Гасіння» на 1,5 — 2 години. Готові голубці подавайте зі сметаною.