Льняна каша

50936d52e1f81d6a79fa6c04f71e9822 Льняна каша

У древній Русі і імператорської Росії насіння льону вважалося практично найкориснішим продуктом. Воно цінувалося за свої поживні та лікувальні властивості. В умовах природного зимового дефіциту мінералів і есенціальних речовин товчене насіння допомагало заповнити «прогалини» харчування і активізувати імунні сили людини. Маслом з насіння лікували багато хвороб шкіри і волосся, а нагрітим в печі полотняним мішечком з льоном виводили ячмінь і рятували від ЛОР-хвороб (гаймориту, отиту і ОРІ).

Зараз у багатьох народних рецептах теж зустрічається насіння льону, однак сплеск інтересу до рослині викликаний не цим, а зростанням популярності лляних каш. Експерти і недарма дієтологи повернули до життя давним-давно забутий рецепт. Вживання подібного страви дозволяє вирішити чимало проблем, пов’язаних з нераціональним харчуванням. Тарілка апетитною каші здатна на третину закрити щоденну потребу людини в поживних речовинах.

У приготуванні льняної каші використовується макуха, що залишається після віджимання масла. Ціле насіння для цих цілей, зрозуміло, не підходить, так як володіє надзвичайно високою калорійністю. Після обробки насіння, жир йде, а велика частина корисних речовин залишається.

Отриманий макуха варять на воді або молоці, заправляють вершковим маслом і в результаті виходить блюдо, ніж-то нагадує манну кашу. У нього також можуть додавати сухофрукти, горіхи, мед, очищене кунжутна і лляне насіння.

Як для всієї родини приготувати нове, дуже корисне і смачне блюло докладно розказано нижче.

Льняна каша на воді

Її можна зробити з чистого макухи або зварити навпіл з манною крупою. Так консистенція виходить набагато ніжніше. Тут є другий варіант.

Список інгредієнтів:

  • Льняна мука – 1 ст.
  • Родзинки – 30 р.
  • Манна крупа – 1 ст.
  • Вода – 3-4 ст.
  • Сіль.
  • Мед – 1-2 ст. л.
  • Масло вершкове – 40 г (по 20 г. на порцію).
Дивіться також:  Котлети з вівсянки

Спосіб приготування:

  • Замочити родзинки в гарячій воді. Перебрати, промити.
  • Змішати суху манну крупу з лляної борошном. Залити 2 склянками гарячої води (не окропу і дати настоятися близько 20 хвилин. Повинна вбратися вся рідина.
  • До масі долити ще води і поставити на повільний вогонь. Довести до легкого кипіння. Підсолити і варити до готовності манки.
  • За необхідності доливати води, домагаючись потрібної густоти каші. Варто врахувати, що після остигання каша стане набагато густіше. Тому для отримання рідкої каші маса повинна вільно литися з ложки, а для дуже густою – вона повинна в гарячому вигляді мати консистенцію жирної сметани.
  • Зняти з вогню, розкласти по порціях. У кожну тарілку по смаку налити меду і покласти шматочок холодного масла.
  • Чистий лляна каша на молоці

    Таку кашу дуже добре готувати в спеціальній молочної каструлі (з товстими подвійними стінками). У ній вона добре розпарюється і «доходить».

    Список інгредієнтів:

    • Лляна крупа (борошно) – 2 ст.
    • Масло вершкове – 40 р.
    • Сіль.
    • Цукор – за смаком.
    • Молоко нежирне – 500 мл
    • Окріп – 2-3 ст.

    Спосіб приготування:

  • Просіяти лляну борошно і поступово, часто помішуючи, залити її 2-3 склянками окропу. Посуд укутати товстим рушником (або спочатку робити це в молочній каструлі) і відставити у бік хвилин на двадцять.
  • Окремо на малому вогні підігріти молоко і посолити.
  • Розпарену борошно обережно розвести в гарячому молоці, посилити під посудом вогонь і витримати так ще близько 5-8 хвилин.
  • Зняти з плити, заправити маслом і цукром. Розкласти по порціях.
  • Подавати кашу гарячою.
  • Несолодке лляна каша з овочами

    Безмолочна каша з гарбузом і морквою. Гречка для страви потрібна швидкорозварювані.

    Дивіться також:  Запіканка з картопляного пюре

    Список інгредієнтів:

    • Льняна мука – 2 ст.
    • Гречана крупа ядриця або рис – 1 ст.
    • Гарбуз свіжа – 200 р.
    • Морква свіжа – 150 р.
    • Цибуля ріпчаста – 2 шт.
    • Масло вершкове – 130 р. (80 і 50 р.).
    • Сіль.
    • Перець.
    • Вода – 4 ст.
    • Зелень за бажанням.

    Спосіб приготування:

  • Аналогічно попереднім рецептом розпарити лляну борошно. Відварити До напівготовності гречану або рисову крупу в солоній воді.
  • Нашаткувати цибулю, гарбуз і моркву кубиками. Цибулю окремо обсмажити в 50 р. масла до легкого золотистого відтінку.
  • У сковороді обсмажити моркву, а потім гарбуз. Всипати відварну гречку і покласти запарені лляну борошно. Посолити і поперчити, приправити іншими спеціями за смаком. Залити водою і тушкувати до м’якості лляної макухи. Не накривати кришкою.
  • У самому кінці, після відходу зайвої рідини, змішати зі смаженою цибулею і сушеної зеленню.
  • Кашу подавати гарячою.
  • Дієтична лляна каша з сиром

    Фітнес-страва для любителів енергійного спорту. Відмінно відновлює сили, не перевантажуючи зайвими калоріями.

    Список інгредієнтів:

    • Вівсяні пластівці «Екстра» — 1 ст.
    • Льняна макуха – 1 ст.
    • Масло вершкове – 40 р.
    • Сіль.
    • Твердий сир – 30 р. (на порцію).
    • Вода – 4 ст.
    • Сушена зелень будь-яка (базилік, кріп).

    Спосіб приготування:

  • Змішати сухі пластівці і лляну борошно. Залити двома склянками підсоленого окропу. Накрити каструлю кришкою і дати масі розпаритися протягом 10-15 хвилин.
  • Потім долити ще 1-2 ст. окропу, всипати зелені і поставити на середній вогонь. Поступово довести до кипіння, потримати так буквально 2-3 хвилини і зняти з плити. Досолити до потрібного рівня.
  • При подачі заправити олією і присипати дрібною стружкою з будь-якого сорти твердого сиру.
  • Льняна каша на десерт

    Не надто солодка каша на третє блюдо.

    Дивіться також:  Пшенична каша

    Список інгредієнтів:

    • Льняна мука – 2 ст.
    • Круглий рис – 1 ст.
    • Курага – 5-6 шт.
    • Непідсмажене лляні насіння або кунжут – 1-2 ст. л.
    • Масло вершкове – 40 р.
    • Мед – 1-2 ст. л.
    • Фініки – 4-5 шт.
    • Сіль.
    • Молоко – 2 ст.
    • Вода – 2-3 ст.
    • Окріп – 2 ст.

    Спосіб приготування:

  • Роздрібнити рисову крупу, залити 2-3 склянками води (300-400 мл) і варити на повільному вогні.
  • Лляну борошно заварити окропом (2 ст.) і залишити на 10-15 хвилин. Крагу і фініки також залити гарячою водою, розпарити і перебрати. Дрібно нарізати.
  • У наполовину готову рисову кашу додати лляну масу і нарізані сухофрукти.
  • Варити на малому вогні до готовності. Підсолити і підсолодити.
  • Наприкінці заправити не обсмаженим насінням льону та кунжуту і вершковим маслом.
  • Кашу подавати гарячою.