Люля-кебаб на сковороді

3400d0fc495c4b940980d78328001261 Люля кебаб на сковороді

Люля-кебаб являє собою страву східної кухні, зроблене з дуже добре прокрученного і вымешенного фаршу, традиційно складається з баранини або яловичини. У фарш не додається курячий білок, а його в’язкість досягається за рахунок довгого збивання, в процесі якого эмульгируются жири.

Сучасний люля-кебаб роблять не тільки з баранини і яловичини, для цього використовують будь-яке м’ясо, а іноді і рибу. Головне, щоб дотримувалася сама технологія – ретельне вимішування фаршу, з подальшим формуванням ковбасок і обсмаженням їх на вогні. До м’яса можуть додавати гриби, горіхи, цибулю, зелень і часник. Подають люля-кебаб з лавашем і без гарніру, лише доповнюючи його невеликою кількістю свіжих овочів і зелені.

Зазвичай люля-кебаб смажать на шампурах, але це аж ніяк не означає, що побалувати себе східною кухнею вийде тільки на пікніку. Таке м’ясо цілком можна зробити і вдома на звичайній сковороді.

Традиційний люля-кебаб на сковороді

Страву за своїм складом максимально наближена до класичної рецептури. Можна готувати як на шампурах, так і на сковороді або у формі для запікання. Кількість компонентів наведено приблизно на 6-8 порцій.

Список інгредієнтів:

  • Бараняча вирізка – 1 кг.
  • Сало бараняче курдючне – 200-300 р.
  • Коріандр мелений.
  • Зіра.
  • Ріпчаста цибуля – 1-2 шт.
  • Сіль.
  • Чорний перець.
  • Спосіб приготування:

    • Баранячу вирізку порубати в дрібну фарш за допомогою пари сокирок. Окремо порубати курдючне сало.
    • Ріпчасту цибулю нашаткувати невеликими кубиками.
    • Змішати разом всі інгредієнти фаршу – м’ясо, цибулю, сало, спеції. Вимішувати руками близько 15 хвилин.
    • Потім вийшов кулю також близько 10-15 хвилин відбити про обробну дошку. Тобто, піднімати і кидати на неї, щоб фарш насичується повітрям.
    • З готового в’язкого фаршу сформувати невеликі довгасті ковбаски, які обсмажити до рум’яної скоринки у великій кількості сильно розігрітого жиру.
    • Подавати готовий люля-кебаб з будь-яким гарніром і салатом зі свіжих овочів.
    Дивіться також:  Зрази картопляні

    Люля-кебаб з беконом на сковороді

    На Сході не дуже поважають свинину, тому рецепт з беконом можна сміливо назвати європейським винаходом. Якщо немає можливості купити бекон в красивій нарізці довгими тонкими пластинками, то виручить звичайна польська варено-кончена грудинка. Вона є майже в кожному магазині і в м’ясному відділі її з легкістю наріжуть на ідеальні шматочки.

    Кількість компонентів у страві наведено приблизно на 4-5 порцій.

    Список інгредієнтів:

  • Яловича вирізка – 300 р.
  • Свиняча жирна вирізка з салом – 300 р.
  • Яйце куряче – 1 або 2 шт.
  • Цибуля ріпчаста – 2 шт.
  • Картопля – 1 шт.
  • Бекон в нарізці – 100 р.
  • Вино сухе/напівсухе або пиво – 100-150 мл.
  • Перець.
  • Сушений базилік.
  • Часник – за бажанням.
  • Сіль.
  • Спосіб приготування:

    • Свинячу і яловичу вирізку пропустити через комбайн або м’ясорубку разом з двома цибулинами і сирою картоплиною. Вбити в масу кілька курячих яєць та всипати за смаком спеції і сушену зелень.
    • Вимісити щільний фарш і залишити його на півгодини в нижньому відділі холодильника.
    • Вийняти і ще раз відбити м’ясної кулю про обробну дошку.
    • З отриманого фаршу зробити невеликі ковбаски завдовжки з долоню, обмотати смужками бекону або варено-копченої грудинки. Обсмажити в невеликій кількості олії до повної готовності, періодично перевертаючи з боку на бік і підливаючи білого (червоного) вина або темного пива.
    • Відкласти на паперові серветки, щоб видалити зайвий жир.
    • Подавати до столу з гарніром або без нього, прикрасивши свіжою зеленню.

    Люля-кебаб з риби на сковороді

    Рецепт недорогого люля-кебаба з річкової риби. Замість судака можна використовувати щуку. Кількість продуктів наведено приблизно на 6-8 порцій.

    Список інгредієнтів:

  • Сметана жирна – 2 ст. л.
  • Сік лимонний – 2 ч. л.
  • Масло вершкове – 50 г.
  • Судак – тушка в 1,5-2 кг.
  • Оцет столовий або винний – 1 ч. л.
  • Молоко – 100 р.
  • Перець.
  • Сіль.
  • Яйце куряче – 2 шт.
  • Ріпчаста цибуля – 2 шт.
  • Інші спеції за смаком.
  • Хліб білий – 250-300 р.
  • Сухарі панірувальні.
  • Дивіться також:  Биточки курячі

    Спосіб приготування:

    • Филетировать судака. Білий хліб замочити в молоці.
    • Філе двічі пропустити через комбайн або м’ясорубку разом з віджатим білим хлібом, ріпчастою цибулею.
    • Вбити куряче яйце, додати солі, лимонного соку, сметани, оцту, перцю та інших спецій.
    • Вимісити однорідний фарш і дати йому відстоятися в холодильнику близько 20 хвилин.
    • Розділити фарш на невеликі кульки розміром із середнє яблуко. Зробити з них товсті ковбаски з долоню завбільшки.
    • Ковбаски вмочити у збите яйце, обваляти в сухарях і обсмажити на сковороді до готовності.
    • Подавати з овочевим салатом і гарніром. За бажанням, в кінці полити топленим вершковим маслом з сушеної петрушкою і чорним перцем.

    Люля-кебаб з птиці на сковороді

    Ніжний люля-кебаб з птиці. Так як найбільш поширеною птахом на нашому столі є курка, то й готують його найчастіше саме з неї.

    Кількість компонентів наведено приблизно на 4-5 порцій.

    Список інгредієнтів:

  • Куряче філе (грудка) – 300 р.
  • Окорок – 2 шт. (400 р.).
  • Сало копчене – 200 р.
  • Цибуля зелена пером – 50 р.
  • Ріпчаста цибуля – 1 шт.
  • Сік половини лимона.
  • Чорний перець.
  • Масло рослинне або вершкове.
  • Сіль.
  • Спосіб приготування:

    • Стегенце звільнити від шкіри і кісток, разом з грудкою, ріпчастою цибулею і підкопченим салом двічі пропустити через комбайн або м’ясорубку.
    • У масу додати солі і спецій, вимісити однорідний фарш. Дати йому постояти в холодильнику протягом 20 хвилин.
    • Потім зліпити з фаршу невеликі ковбаски і обсмажити їх на вершковому маслі до рум’яної скоринки.
    • Перед подачею люля-кебаб збризнути невеликою кількістю лимонного соку і присипати рубаним зеленим луком. Винести до столу з часниковим лавашем.

    Люля-кебаб у шубі картопляної

    Своєрідне блюдо з товченою картоплею. Особливо смачним воно виходить, якщо готувати на вогнищі, але й на чавунній сковороді виходить цілком пристойним. Для фаршу можна брати будь-яке м’ясо або птицю. Найбільш підходящим буде фарш з трьох видів м’яса курятини, жирної свинини з салом і яловичини, узятих в рівних пропорціях.

    Дивіться також:  Каша з гарбуза

    Кількість інгредієнтів наведено приблизно на 4 порції.

    Список інгредієнтів:

  • Картопля – 8 шт.
  • Цибуля ріпчаста -1 шт.
  • Масло вершкове – 150 г Фарш комбінований (яловичина, свинина, курятина) – 500 р.
  • Яйце куряче – 1 шт.
  • Чорний перець.
  • Сіль.
  • Петрушка сушена.
  • Спосіб приготування:

    • Комбінований фарш ще раз пропустити через комбайн або м’ясорубку разом з ріпчастою цибулею. Посолити і поперчити, вимісити.
    • Картоплю відварити в підсоленій воді і розтовкти в пюре ступкою, додавши 50 р. вершкового масла і сушену петрушку.
    • Дати пюре охолонути і вбийте в нього одне куряче яйце. Розмішати в однорідну щільну масу і сформувати великі кульки, які потім розплющити в коржі.
    • З фаршу зробити невеликі ковбаски і помістити їх в центр картопляних коржів.
    • М’ясо загорнути в картоплю. Отримані товсті батончики швидко обсмажити на дуже сильному вогні, щоб «запечатати». Щільно викласти в сковороду і запекти в духовій шафі.
    • Подавати за бажанням, прямо в сковороді, полив будь-яким соусом до смаку.