Малинове варення

549bc0268702df82a497d6c07a6fa673 Малинове варення

Серед низки традиційних осінніх заготовок особливе місце займає варення. Баночка домашнього продукту не тільки є вмістилищем корисних мікро — і макроелементів, але і справжнім солодким антидепресантом, який своїм густим ароматом нагадує про сонячне літо і теплих днях.

Пальму першості серед різних видів заготовок з ягід вже багато століть тримає малинове варення. Конкуренцію йому намагаються скласти густе вишневе або запашне абрикосове, але вони сильно програють продукту з малини у свою користь при застуді і зниження імунітету.

Коли хворіє дитина, його дуже важко змусити випити противірусну або жарознижуючий засіб, зате від смачного малинового морсу або чаю не відмовиться навіть самий примхливий малюк. Жарознижуючі та противірусні властивості ягоди обумовлені тим, що в ній міститься саліцилова кислота, м’яко сбивающая температуру, і цілий комплекс вітамінів і біологічно активних речовин, мобілізуючих захисні сили організму.

Залізо в її складі підвищує кількість гемоглобіну, що покращує якість крові і посилює постачання тканин організму киснем. Мідь бере участь у процесі вироблення особливих гормонів ендорфінів, завдяки чому поліпшується самопочуття і настрій.

Як і більшість інших ягід, малина дуже примхлива ягода. Щоб чарівні лікувальні кислоти і корисні вітаміни з мікроелементами не зникли при обробці, при варінні малинового варення потрібно діяти по-військовому швидко і чітко. Не потрібно перетримувати заготовку на вогні і уварювати її до максимально густого стану. В залежності від рецепту, для обробки ягоди часом буває достатньо і 5 хвилин, а в середньому ж її приготування займає від 15 до 60 хвилин.

Рада! У багатьох рецептурних збірниках вказують старовинні способи стерилізації скляних банок – кип’ятіння або заливання окропом. Але на дворі 21 століття і на допомогу господиням приходять сучасні прилади –

мікрохвильові пічки, духові шафи. Банку досить добре промити гарячою водою (щоб не було різкого перепаду температури) і поставити в прогрітий до 200 градусів духовку на 5 хвилин. Що стосується мікрохвильової печі, то в ній теж вистачає всього 5 хвилин, щоб підготувати банки до закочування. Єдине, що залишається незмінним це підготовка жерстяних кришок. Як не крути, але їх доведеться прокип’ятити кілька хвилин.

Дивіться також:  Рисовий пудинг

Нижче детально розказано як приготувати малинове варення різними способами.

Швидке малинове варення на сиропі

Класична заготівля – «п’ятихвилинка». Мається на увазі приблизний час термічної обробки, так як для підготовки самих ягід його потрібно набагато більше. Суть такого способу закочування полягає в тому, що малину змушують пустити сік, з якого потім кип’ятять густий сироп. Цією основою заливається залишилася ягідна маса, яку варять буквально пару хвилин і відразу розливають у банки. Практично у всіх таких рецептах витримується рівна пропорція малини і цукру – один до одного або 1 кг. на 1 кг.

Недолік даного рецепта полягає в тому, що з-за швидкості обробки різко знижується термін придатності. Тут він становить всього 1 рік. До кінця цього терміну продукт може втратити свій колір і відчутно змінити смак і аромат. У той час як добре уварене варення здатний простояти без зміни смаку та запаху більше 3 років.

Список інгредієнтів:

  • Малина очищена – 1кг.
  • Цукор – 1 кг
  • Лимонна кислота – на кінці ч. л. за бажанням.

Спосіб приготування:

  • Ретельно перебрані ягоди малини скласти в високу емальовану каструлю і зверху засипати кілограмом цукру.
  • Накрити кришкою і поставити їх в прохолодне місце.
  • Коли малина пустить соки і цукор повністю їх вбере, відокремити ягоди від отриманого сиропу.
  • Сироп добре перемішати, щоб остаточно розчинився цукор і поставити на вогонь. Після закипання, зменшити його до мінімуму і варити близько 10 хвилин, не накриваючи кришкою і безперервно помішуючи.
  • Коли рідина почне злегка густіти, всипати ягоди, проварити 5 хвилин і відразу розлити по заздалегідь підготовленим ємкостей.
  • Закупорити кришками, перевернути, укрити теплою ковдрою і залишити до повного охолодження.
  • При закладці на зберігання, позначити дату виготовлення на паперовій етикетці.
  • Зберігати 1 рік.
  • Густе малинове варення

    На відміну від першого рецепта, за яким виходить рідкувате варення з шматочками ягід, заготівля по цьому рецепту виходить дуже густою. Уварюється маса від 40 хвилин до години. Вона добре зберігається, але не має такого насиченого смаку та аромату, як «п’ятихвилинка». Пропорції компонентів один до півтора.

    Дивіться також:  Яблучний мус

    Список інгредієнтів:

    • Малина очищена – 1,5 кг.
    • Цукор – 1 кг
    • Вода – 100 мл

    Спосіб приготування:

  • Відокремити половину малини і протерти її через сито.
  • Отримане пюре змішати з цукром і невеликою кількістю води.
  • Поставити на невеликий вогонь і після закипання постійно помішувати, уваривая.
  • Через півгодини, коли маса почне гуснути, додати цілі ягоди малини і варити їх ще близько 10 хвилин, намагаючись перемішувати акуратно, без пошкодження ягід.
  • Готове варення розлити по прогрітим банкам, закупорити, перевернути і забезпечити їм повільне охолодження, загорнувши в ковдру або плед.
  • Закладаючи на зберігання, позначити рік і місяць виробництва.
  • Максимальний термін придатності такого продукту 3 роки, до краще вжити по закінченню 2 років.
  • Желеподібне малинове варення

    Варення середньої густоти, «юшка» якого після остигання набуває желеподібну консистенцію. Пропорції продуктів 1/1/0,25. Води береться приблизно в 10 разів менше, ніж основного продукту. Тобто, якщо в закладці 3 кг малини, то води потрібно 300 мл. і т. д.

    Список інгредієнтів:

    • Малина очищена – 2 кг.
    • Цукор – 2 кг
    • Яблуко «Білий налив» — 0,5 кг.
    • Лимонна кислота – 0,5 ч. л.
    • Вода – 200 мл

    Спосіб приготування:

  • Яблука ошкуріть, видалити серцевину, а чисту м’якоть пюрировать в однорідну масу без грудочок.
  • Малину краще протерти через сито, тоді залишаться цілими кісточки, але також можна пропустити її через блендер, де вони роздробиться.
  • Швидко змішати яблучне і сливове пюре, засипати цукром і поставити на повільний вогонь.
  • Уварювати протягом 20-30 хвилин після закипання.
  • Потім додати лимонну кислоту, добре перемішати і розлити гарячим скляних ємностях.
  • Закупорити бляшаними кришками. Банки перевернути і забезпечити їм повільне охолодження, обгорнувши в стару ковдру або плед.
  • На банках написати дату виробництва.
  • Термін придатності такої заготовки становить 1 рік.
  • Дивіться також:  Кекс без яєць

    Малинове варення «Асорті»

    Незвичайне змішане варення, де малина забезпечує колір і аромат, вишня кисло-солодкий смак, а аґрус – м’яку желеподібну консистенцію. Пропорції компонентів 1/1,5/1/0,5/0,5.

    Список інгредієнтів:

    • Вода – 1 л.
    • Малина очищена – 1 кг.
    • Цукор – 1,5 кг
    • Вишня без кісточки – 0,5 кг.
    • Зелений аґрус – 0,5 кг.
    • Лимонна кислота – третина ч. л.

    Спосіб приготування:

  • Перебрану малину і агрус пюрировать блендером, засипати цукром, залити водою і поставити на вогонь.
  • Довести до кипіння, витримати на вогні 10 хвилин і зняти з плити. Залишити до повного охолодження.
  • Промиту вишню засипати невеликою кількістю цукру і дочекатися, коли вона пустить сік.
  • Холодне варення знову поставити на плиту, довести до кипіння і додати вишню з соком.
  • Варити 15 хвилин. В самому кінці всипати лимонну кислоту, добре перемішати, витримати ще пару хвилин і зняти з вогню.
  • Розлити гарячим банкам, закупорити бляшаними кришками, дати охолонути і поставити на зберігання, не забувши вказати дату виготовлення.
  • Термін придатності варення становить 1 рік.
  • Малинове варення з абрикосовим сиропом

    Приголомшливе варення з неймовірно густим ароматом. Для нього потрібна щільна малина і добре визрілі абрикоси з медовим запахом. Пропорції компонентів один до одного.

    Список інгредієнтів:

    • Малина очищена – 1 кг.
    • Стиглі абрикоси без кісточки – 1 кг.
    • Цукор — 1 кг
    • Вода – 0,5 л.

    Спосіб приготування:

  • Абрикоси протерти крізь сито або пюрировать блендером. Залити водою і засипати цукром.
  • Перемішати і поставити на невеликий вогонь. Поступово уварювати до тих пір, поки маса не придбає густоту і бурштиновий колір.
  • Після цього всипати ягоди малини, проварити 10 хвилин і залити в гарячі банки.
  • Закупорити бляшаними кришками. Перевернути на кришку, укутати ковдрою і залишити до повного охолодження.
  • Закладаючи на зберігання, вказати термін виготовлення.
  • Термін придатності варення – 2 роки.