Мандаринове желе

e3b0a8b74ada5ffb86da490f880482f7 Мандаринове желе

Рецепти желе створили порівняно недавно, близько століття тому. Сталося це через 10-15 років після відкриття порошкового желатину, коли двом братам-умільцям прийшла ідея додавати в прісне желе фруктові і ягідні сиропи. Зараз у світі існує сотні самих різних рецептів такого нехитрого на вигляд страви. Готують його не тільки зі штучних і натуральних сиропів, але і з свіжих фруктів, ягід, варення і джемів, молока, вершків, шоколаду і т. д.

Мандаринове желе також роблять різними способами. Його основою можуть стати свіжа м’якоть, пакетований сік, конфітюр, пюре або варення. Мандарини нерідко поєднують з іншими цитрусовими – лаймом, грейпфрутом, апельсином. Урізноманітнити десерт допомагають шоколадні пластівці і краплі, кокосова стружка, шматочки яскравих фруктів і ягід, горіхи і кондитерська оздоблення.

Мандаринове желе «Дитяче»

Готується в мініатюрних формах. За рахунок того, що використовується тільки сік, воно виходить напівпрозорим і в ньому добре видні яскраві фігурки з мастики – зірочки, півмісяці, сніжинки, а також готові желейні кульки.

Список інгредієнтів:

  • Мандарини свіжі – 5 шт.
  • Вода – 100 мл
  • Желатин – 10-15 р.
  • Цукор – 70 р.
  • Кондитерська оздоблення (фігурки з мастики) – 2 уп. (20 р.).
  • Желейні кульки – 20 р.

Спосіб приготування:

  • За допомогою соковижималки віджати з мандаринів сік без м’якоті. Всипати в нього желатин і дочекатися його набухання.
  • З води і цукру зробити густий сироп.
  • З’єднати разом мандаринову основу і гарячий сироп. Процідити від грудочок згущувача.
  • Дочекатися остигання до злегка теплого стану і розлити по формочках, куди попередньо покласти желейні кульки і цукрові фігурки. Якщо температури буде вище, то декоративні елементи розтануть.
  • Поставити желе в холодильник на годину-півтора. Часу цілком вистачить, щоб желе повністю застигло.
  • Подавати охолодженим і декорованим на свій розсуд.
  • Дивіться також:  Пудинг сирний

    Мандаринове желе з м’якоттю

    Насичене желе з мандаринів, доповнене шматочками ніжних горіхів.

    Список інгредієнтів:

    • Мандарини – 6 шт.
    • Желатин – 10-15 р.
    • Вода – 150 мл
    • Цукор – 100 р.
    • Горіхи – 50 р.
    • Апельсиновий сік – 200 мл

    Спосіб приготування:

  • В апельсиновому соку розвести желатиновий порошок і залишити до набрякання.
  • Очистити мандарини від плівок і пюрировать м’якоть.
  • Зробити сироп з води і цукру. Додати до апельсиновому розчину, енергійно помішуючи.
  • Довести до кипіння, відразу додати мандаринове пюре, зменшити вогонь, варити ще близько 2 хвилин.
  • Зняти з плити, охолодити. На дно порційних формочок викласти великі горіхи і залити мандариновим желе.
  • Поставити в холодильник для охолодження.
  • Подавати охолодженим.
  • Шоколадно-мандаринове желе

    Апетитне двошарове желе з солодкою шоколадної верхівкою і кисло-солодкою мандариновий основою.

    Список інгредієнтів:

    Шоколадне желе:

    • Шоколад – 50 г
    • Молоко – 200 мл
    • Желатин 10 р.
    • Цукор – 50 р.

    Мандаринове желе:

    • Мандарини – 6 шт.
    • Лимонний або грейпфрутовий сік – 200 мл
    • Цукор – 50-100 р.
    • Желатин – 10 р.

    Декорація за бажанням:

    • Шоколад – 50 г
    • Збиті вершки – 100 мл
    • Часточки мандаринів филетированные.

    Спосіб приготування:

  • У 50-70 мл теплого молока замочити желатин. Решту підігріти на водяній бані і розтопити в ньому цукор і шоколад.
  • Додати желатин і підігріти, не доводячи до кипіння близько 5 хвилин. Процідити і розлити по порційним формами.
  • У склянці будь-якого цитрусового соку розвести желатин, підігріти на водяній бані.
  • Мандарини очистити від шкірки і плівок, залишивши кілька цілих шматочків для прикраси.
  • Пюрировать м’якоть мандаринів і додати її до желатиновому розчину. Прогріти 2-3 хвилини на водяній бані і зняти з плити.
  • Остудити до кімнатної температури, потім акуратно розкласти у формочки з вже застиглої шоколадної верхівкою (яка поки на дні форми).
  • Після застигання перевернути на плоску тарілку. За смаком прикрасити шоколадними спіралями, очищеними часточками свіжих мандаринів і збитими вершками.
  • Подавати охолодженим.