Манна каша

d0ee3a60b546269c1d2f90951a8f0243 Манна каша

Манна крупа – це пшениця грубого помелу. З неї готують багато різних страв, але найпопулярнішим є, звичайно ж, манна каша. Дуже калорійна, але і дуже смачна манка всім нам знайома з дитинства. Ми підкажемо, як навчитися готувати кашу без ненависних грудочок і як урізноманітнити її звичний смак.

Манна каша без грудочок

Якщо ви ставитеся до тих людей, які терпіти не можуть грудочок в манної каші, вам неодмінно стане в нагоді наш рецепт. Його головний секрет в тому, що крупу слід засипати не в кипляче, а в холодне молоко.

Інгредієнти:

  • Молоко – 3/4 склянки
  • Манна крупа – 3 ч. л.
  • Вода – 1/4 склянки
  • Цукор – за смаком
  • Сіль – за смаком
  • Масло вершкове – за смаком

Спосіб приготування:

Візьміть невелику каструльку (краще антипригарну), вилийте в неї холодне сире молоко, а потім холодну воду.

Розмішайте, після чого засипте в каструльку манку. Розмішайте, щоб вогонь не ставте. Дозвольте крупі рівномірно ввібрати рідина – це дозволить їй не злипатися під час варіння у грудочки.

Через 10 хвилин вміст каструлі ще раз перемішайте і поставте на дуже маленький вогонь. За той час, поки майбутня каша підігрівається, всипте в неї цукор і сіль за смаком, перемішати. Для аромату можна додати трохи ванільного цукру.

Коли побачите, що каша починає кипіти, помішуйте її часто. Манку варити слід приблизно 3-4 хвилини. Готову страву остудіть, розкладіть по тарілках і додайте в кожну порцію по шматочку вершкового масла. Прикрасити кашу можна також варенням, шоколадом або шматочками фруктів.

Шоколадна манна каша

З шоколадом манна каша стає ще смачніше. А що, якщо не натирати його звично поверх готової каші, а додати при приготуванні, щоб вона вся стала шоколадної? Спробуйте – не пошкодуєте!

Дивіться також:  М'які вафлі

Інгредієнти:

  • Молоко – 700 р.
  • Манна крупа – 0,5 склянки
  • Цукор – за смаком (приблизно 1 ст. л)
  • Ванільний цукор – 0,5 пакетика
  • Какао-порошок – 1 ст. л. з гіркою
  • Вершкове масло – на смак

Спосіб приготування:

Вилийте молоко в каструлю, поставте на мінімальний вогонь і прогрівайте. Розмішайте в ньому какао-порошок (якщо такого в будинку не виявилося, можна натерти на дрібній тертці чорний чи молочний шоколад). Слід пам’ятати, що какао потрібно сипати дуже акуратно, щоб воно не слиплось в грудочки – інакше буде досить важко їх розмішати. На цьому ж етапі додайте в молоко цукор-пісок (залежно від ваших смакових уподобань – приблизно 1 ст. л.) і ванільний цукор.

Коли молоко стане однорідно «шоколадним», доведіть його до кипіння, а потім, постійно помішуючи, починайте всипати в нього цівкою манну крупу. Варіть 3 хвилини до загустіння, потім зніміть з вогню, накрийте кришкою і залиште ще на 10 хвилин.

При подачі прикрасьте кашу шматочками вершкового масла.

Манна каша з родзинками і горіхами в духовці

Повітряна і дуже ніжна – саме така манна каша вийде, якщо злегка запекти її за нашим рецептом в духовці.

Інгредієнти:

  • Манна крупа – 1 склянка
  • Молоко – 1 літр
  • Яйця – 3-4 шт.
  • Цукор – 150 р.
  • Вершкове масло – 50 р.
  • Родзинки – 100 р.
  • Волоські горіхи (чищені) – 100 р.
  • Ванілін – за смаком

Спосіб приготування:

Для приготування манної каші-суфле в духовці треба спочатку зварити звичайним способом кашу. Для цього вилийте молоко в каструлю, поставте на слабкий вогонь. Всипте цукор і трохи ваніліну. Помішуючи, доведіть молоко до кипіння, додайте вершкове масло, а потім всипте тонкою цівкою манну крупу. Варіть приблизно 5-6 хвилин, не забуваючи помішувати. Готову кашу зніміть з вогню.

Дивіться також:  Торт Баунті

Яйця акуратно розділіть на білки і жовтки. Жовтки розмішайте, білки збийте міксером в круту піну.

Коли каша охолоне, вмішайте в неї спочатку жовтки і промитий ізюм. На цьому ж етапі додайте в кашу подрібнені в кавомолці (або порубані ножем) волоські горіхи. Ретельно все перемішати, щоб маса стала однорідною.

Далі акуратно вмішайте в кашу збиті білки.

Перекладіть всю масу у форму для запікання і відправте в духовку хвилин на 10-15. У результаті повинна вийти як би запіканка з дуже ніжною манною кашею всередині.

Манна молочна каша з бананом

Калорійна манна каша і дуже корисний банан разом поєднуються в майже ідеальний сніданок. Так само замість банана ви можете використовувати будь-які сезонні фрукти або ягоди, наприклад, полуницю, малину, чорницю.

Інгредієнти:

  • Молоко – 2 склянки
  • Крупа манна – 100 р.
  • Стиглий банан – 1 шт.
  • Молочний шоколад – 50 р.
  • Цукор-пісок – 1 ст. л.
  • Вершкове масло – 2 ч. л.

Спосіб приготування:

Поставте молоко на вогонь, поцукруйте, гарненько розмішайте, щоб цукор розчинився. Щоб молоко не втекло, можна додати в нього трохи води.

Коли молоко почне закипати, повільно висипте в нього манну крупу. Робіть перерви, сильно розмішуючи кашу, щоб крупа не збилася в грудочки, а розчинялася рівномірно.

Варіть приблизно 3 хвилини (якщо хочете, щоб каша була більш густий, потримайте її на вогні довше, тільки стежте за тим, щоб вона не підгоріла).

Готову кашу трохи остудіть, розкладіть по тарілках і змастіть вершковим маслом.

Прямо перед подачею на стіл (щоб шматочки фрукта не почорніли) очистіть банан від шкірки і наріжте кружечками або кубиками. Викладіть шматочки фруктів в тарілки з манною кашею, зверху натріть на середній терці молочний шоколад.

Дивіться також:  Сирна запіканка в мультиварці

Рожева манна каша з морквою

Хочете зробити манну кашу ще більш корисною і ситної? Додайте до неї моркви. Цей овоч не тільки збагатить кашу корисними речовинами, але ще й подкрасит її у ніжний рожевий колір.

Інгредієнти:

  • Молоко – 1 стакан
  • Крупа манна – 2 ст. л.
  • Морква – 1 шт.
  • Вершкове масло – 2 ч. л.
  • Цукор – 2 ч. л.

Спосіб приготування:

Першим ділом потрібно приготувати моркву. Для цього очистіть її, ретельно вимийте і натріть на дрібній тертці, щоб вийшла майже кашка.

Візьміть невелику каструлю (бажано антипригарну), розігрійте в ній вершкове масло і викладіть морквяну кашку. Посипте зверху цукром і готуйте на маленькому вогні, постійно помішуючи.

Через 5 хвилин, коли масло вбереться, вилийте в моркву підігріте молоко. Доведіть його до кипіння, а потім всипте, як зазвичай, манну крупу. Варіть на слабкому вогні до загусання (приблизно 4-5 хвилин). Не забувайте помішувати, щоб каша з морквою не прилипла до дна каструлі.

Готову кашу можна прикрасити вершковим маслом. Солодкої заправки (джем, шоколад і т. д.) краще не додавати – це зіпсує смак каші.