Маринад для шашлику з свинини

9b5b173f968077ca33e4b46a937c180a Маринад для шашлику з свинини

Сезон шашликів майже завжди підкрадається непомітно. Буквально пару днів тому крейди заметіль, а вже сьогодні на галявинах прокльовується перша зелень, починають співати птахи і відчутно припікати сонце. Природно, руба постає питання про культурне проведення часу на свіжому повітрі.

Відпочинок на природі починається не з розведення багаття, та не з ранкових метушливих зборів посуду-наметів-ковдр. Він починається з вечірнього священнодійства – маринування м’яса для коронного страви. Тут майже всі фахівці, у кожного свій перевірений рецепт, після якого м’ясо перетворюється на кулінарний шедевр вищого класу.

Ресторанних і домашніх способів підготовки м’яса, в тому числі і свинини, існує дуже багато. Всі їх можна умовно розділити на кілька груп: соєві, томатні, майонезні, кисломолочні, винні, оцтові та ін. Поділ дійсно умовний, так як один і той же рецепт може включати в себе томатні продукти, майонез, оцет або лимонний сік, приміром.

До речі! Багато шеф-кухарі радять не включати до складу маринадів кухонну сіль, так як вона витягує з м’яса в маринад всі корисні речовини, залишок якого потім можуть просто вилити. Найкраще шашлик солити, коли він вже нанизаний на шампури або ще в мисці за 5-10 хвилин до початку смаження.

Нижче наведено кілька рецептів найпростіших маринадів для свинини.

Червоний винний маринад

Класика жанру. Якщо в списку інгредієнтів немає уточнення, то за замовчуванням для більшості маринадів використовується натуральне червоне вино. Воно може бути сухим або напівсухим.

Передбачається, що по цьому рецепту м’ясо будуть запікати разом з маринованою у вині цибулею, тому його потрібно нарізати товстими кільцями, щоб вони трималися на шампурах.

Інгредієнти:

  • Вино червоне – 300 мл
  • Чебрець сушений – 1 ч. л. з гіркою.
  • Цибуля ріпчаста солодкий – 4 великих цибулини.
  • Материнка сушена (орегано) – 1 ч. л. з гіркою.
  • Базилік сушений – 1 ч. л. з гіркою.
  • Кмин цілий – 1 ч. л. з гіркою.
  • Пекучий перець.
  • Цукор або мед – 1 ст. л. без гірки.
  • Чорний перець.
  • Сіль за бажанням.

Приготування:

  • Цибулю очистити. Три цибулини нарізати на товсті кільця, які потрібно залишити цілком, не розділяючи. Залишилася цибулину натерти або подрібнити блендером в пюре.
  • Кмин розтерти в ступці в однорідну масу і відразу змішати з вином, щоб не випарувалися ефірні масла. Туди ж всипати сушені трави, спеції і покласти цибульне пюре. Дати маринаду постояти хвилин двадцять.
  • М’ясо розділити на великі шматки і рядами щільно укласти в емальовану каструлю, перекладаючи товстими цибульними кільцями. Зверху залити все маринадом і вкрити поліетиленовою плівкою.
  • Залишити в холодильнику на ніч.
  • Вранці маринад злити, процідити, трохи розвести водою і за бажанням використовувати при смаженні свинини.
  • Дивіться також:  Картопляні зрази з грибами

    Сільський кефірний маринад з часником

    Простий, дешевий і швидкий маринад для свинини. Після нього вона тане у роті, немов шматочок вершкового масла. Ніж кефір сильніша за, тим краще. Цілком зійде і початая пляшка старого кефіру, давним-давно забута в холодильнику. Також для процесу потрібно емальована каструля або подвійний поліетиленовий пакет.

    Важливо! Ні в жодному разі цей маринад не солити! Якщо в інших рецептах це швидше рада, то тут це вимога, яку потрібно виконати обов’язково, так як серед компонентів є кисломолочний продукт.

    Подібним способом можна приготувати і тушковану свинину з кисло-солодкою підливою. Для цього замариновані шматки м’яса швидко обсмажують в борошняній паніровці. Потім заливають залишками маринаду, розведеного водою, і тушкують до готовності на повільному вогні близько 40 хвилин, приправивши блюдо будь-якими спеціями і сіллю.

    Інгредієнти:

    • Головка часнику – 1 шт.
    • Кефір – 1 л.
    • Чорний перець.
    • Суміш мелених спецій для свинини – полпакета (15 р.).
    • Каррі або куркума за бажанням, для додання красивого кольору м’яса і маринаду.

    Приготування:

  • Головку часнику подрібнити в пюре або розчавити часничницею.
  • Кефір змішати зі зробленим пюре, чорним перцем, куркумою і іншими спеціями.
  • Свинину крупно нарізати, залити маринадом і добре перемішати, щоб обгорнула кожен шматочок. М’ясо перекласти в поліетиленовий пакет і щільно зав’язати або залишити в емальованій каструлі під плівкою.
  • М’ясо має настоюватися в холодильнику (+3 або 4 градуси) не менше 8 годин. За 15 хвилин до смаження свинину вийняти з маринаду, перекласти в окрему миску і посолити. Після цього нанизати на шампури.
  • Імбирно-соєвий маринад по-східному

    Так званий сухий маринад, так як їм м’ясо не заливають, а натирають кожен шматочок. Він виходить дуже гострим, так як в рецепті зійшлися всі основні «перчинки» — чилі, імбир, часник, суміш перців. В залежності від своїх уподобань, потрібно регулювати кількість того або іншого компонента.

    Дивіться також:  Рагу зі свинини

    Інгредієнти:

    • Масло рослинне – 80 мл
    • Імбир – 150 р.
    • Часник – головка.
    • Перець чилі – стручок.
    • Соєвий соус гострий – 80 мл
    • Суміш чорного, білого і пекучого перцю.
    • Петрушка сушена або свіжа – 2 ч. л. або 50 р. відповідно.
    • Сіль.

    Приготування:

  • Головку часнику стовкти в пюре. Корінь свіжого імбиру натерти в кашку на дрібній сирної тертці. З стручки чилі видалити насіння і дрібно його нарубати.
  • Зелень петрушки розтерти з рослинним маслом.
  • Зелену масу змішати з імбиром, сіллю, меленим перцем, соєвим соусом, рубленою чилі, часниковим імбирним пюре.
  • Кожен шматочок свинини добре натерти маринадом і щільно укласти в звичайну емальований посуд. Накрити плівкою і дати постояти від півтора до трьох годин.
  • Томатний маринад Хріновина

    Існує в природі така неймовірно смачна річ, як «чортівня». Подекуди її ще називають «сыроверткой», так як всі овочі не піддаються абсолютно ніякої термічної обробки, а пропускаються через блендер або м’ясорубку сирими і в такому вигляді зберігаються в банках під ПЕТ кришкою. Ця заготовка хороша до других страв і борщів, але на її основі можна також приготувати і прекрасний маринад для свинини, після якого м’ясо набуває своєрідний пряний смак.

    Ріпчасту цибулю включається в список інгредієнтів, якщо передбачається запікати м’ясо разом з його маринованими кільцями.

    Інгредієнти:

    • Свіжий хрін в коренях – 200г.
    • Томати – 500 р. або
    • Несолона томатна паста – 3 ст. л.
    • Часник – 2-3 головки.
    • Оцет яблучний.
    • Сіль.
    • Цукор.
    • Чорний перець.
    • Цибуля ріпчаста – 3 шт.

    Приготування:

  • Поскобленные корені хрону два рази пропустити через м’ясорубку. Потім те ж саме зробити з томатами і часником (одного разу достатньо).
  • Підготовлені овочі змішати зі спеціями і підкислити оцтом за смаком.
  • Ріпчасту цибулю нарізати на великі п’ятачки.
  • М’ясо щільно укласти рядами в емальований або пластиковий посуд. Прошарувати ріпчастою цибулею і залити маринадом.
  • Так як маринад дуже пряний, то час витримки залежить від бажаного результату. Зазвичай достатньо пари годин.
  • Дивіться також:  Шашлик з горбуші

    Маринад з винним (яблучним) оцтом

    Найпростіший рецепт оцтового маринаду. Тут цілком можна обійтися звичайним столовим оцтом, але його винні і яблучні сорти приносять в маринад нові грані смаку.

    Якщо цибуля буде використовуватися на шампурах, то його нарізають крупно. Якщо він береться тільки для додання маринаду солодощі і приємного аромату, то його можна подрібнити в пюре.

    Інгредієнти:

    • Оцет яблучний – 150 мл
    • Цибуля ріпчаста – 2 шт.
    • Суміш спецій для свинини – 20 р.
    • Вода кип’ячена -250 мл
    • Сіль.
    • Цукор за бажанням.

    Приготування:

  • Ріпчасту цибулю очистити, натерти або стовкти в пюре.
  • Змішати всі компоненти маринаду і залити ним м’ясо, поміщене в щільний поліетиленовий пакет або емальований посуд.
  • Дати настоятися близько 3 годин.
  • Журавлино-цибулевий маринад для свинини

    Це універсальний маринад не тільки для свинини, але і для всіх видів м’яса і риби. З них можна готувати не тільки шашлики, але і соуси для гасіння і запікання продуктів. Він виходить щільним, тому м’ясо не заливається, а обмазується їм.

    При запіканні риби (скумбрії або макрелі, наприклад), цією сумішшю можна не тільки замаринувати, але і злегка нафарширувати тушку.

    Інгредієнти:

    • Цибуля ріпчаста – 4 шт.
    • Журавлина свіжа або морожена – 300 р.
    • Цедра одного лимона.
    • Лимон невеликий – 1 шт.
    • Чорний перець.
    • Сіль.
    • Цукор.
    • Пекучий перець.

    Приготування:

  • Ріпчасту цибулю очистити і нарізати на кілька великих частин, щоб його було легше пюрировать.
  • Журавлину і ріпчасту цибулю подрібнити у блендері.
  • Журавлино-цибульну масу змішати зі спеціями, цедрою і кружечками лимона.
  • Кожен шматочок свинини вмочити в маринад і щільно укласти в емальований або поліетиленову тару. Зверху залити залишки маринаду і зверху вкрити вміст харчовою плівкою.
  • Дати м’ясу настоятися від півтора до трьох годин.