Мармуровий Кекс

b3082abbb445ff49562e816e2dbe727c Мармуровий Кекс

Мармуровий кекс – це випічка, приготовлена з частково змішаного тіста темного і світлого відтінків. Класичний мармуровий бісквіт робиться з шоколадного і звичайного білого бісквітного тіста. Подібні рецепти зустрічаються найчастіше. Також існують кекси, зроблені з тіста, пофарбованого фруктовим або овочевим соком (вишневим, апельсиновим, морквяним, гарбузовим).

Склад тіста для кексу традиційний – курячі яйця, вершкове масло, цукор і борошно. Доповнюють звичайний асортимент сухофруктами (курагою, вишнею, чорносливом та ізюмом), горіхами, шоколадними краплями і цукатами, свіжими ягодами, фруктами і т. д. Декорують готовий кекс цукровою пудрою, фруктовою і шоколадною помадкою, цукровою глазур’ю, кремом і джемом.

Щоб домогтися мармурового зрізу надходять двома способами. Спочатку на дно форми заливають тісто одного відтінку, а потім зверху вводять інший відтінок. З допомогою ложки, роблячи руху вісімкою, з дна форми дістають тісто, частково перемішуючи шари або просто проводять виделкою по колу. У другому випадку тісто просто по черзі невеликими порціями наливають в посуд, формуючи своєрідну зебру.

Як приготувати апетитний мармуровий кекс можна дізнатися трохи нижче.

Мармуровий кекс «Ванільний»

Гарний кекс з розкішним ванільно-шоколадним ароматом.

Список інгредієнтів:

  • Масло вершкове – 250 р.
  • Цукор – 150 р.
  • Ванільний цукор – 1 уп.
  • Борошно пшеничне – 50 р.
  • Яйце куряче – 3 шт.
  • Крохмаль – 3 ст. л.
  • Молоко – 100 мл
  • Сіль.
  • Шоколад – 100 р.
  • Розпушувач – з розрахунку на 1,5 кг тіста.

Спосіб приготування:

  • М’яке масло розтерти з цукром і курячими яйцями. Добре збити.
  • Просіяти борошно пшеничне з крохмалем, розпушувачем і дрібною сіллю.
  • З’єднати обидві частини влити молоко і змішати щільне пластичне тісто. Розділити його на дві частини.
  • В одну додати тертий шоколад, в іншу ванільний цукор або есенцію.
  • Змастити форму маслом, влити темне тісто, зверху світле. Ложкою частково вибрати темний шар наверх.
  • Запекти при 180 градусах протягом години.
  • За смаком полити шоколадною помадкою.
  • Дивіться також:  Торт «День і ніч»

    Фруктовий мармуровий кекс

    Апетитний апельсиново-яблучний кекс.

    Список інгредієнтів:

    • Яблука – 3 шт.
    • Вода – 300 мл
    • Масло рослинне – 100 мл
    • Цукор – 150 р.
    • Борошно пшеничне – 300-350 р.
    • Апельсин – 2 шт.
    • Горіхи волоські – 50 р.
    • Розпушувач – 1 ч. л. або 1 уп.
    • Кориця – 1 ч. л.
    • Сіль.
    • Родзинки жовтий – 50 р.

    Спосіб приготування:

  • Очистити яблука від шкірки і насіння. Зварити в невеликій кількості води і пюрировать. Повністю остудити.
  • Замочити родзинки. Прожарити і натерти горіхи. Віджати сік з апельсина і натерти з нього цедри.
  • Просіяти борошно з розпушувачем. Розтерти яйця з олією та цукром.
  • З’єднати обидві частини і вимісити густе тісто. Розділити його на дві частини.
  • В одну частину покласти апельсинову цедру і сік, терті волоські горіхи. У другу остигле яблучне пюре, корицю і розпарений ізюм.
  • Кругову форму-кексницу змастити маслом. Спочатку залити яблучне тісто, потім апельсинове. Виделкою провести по колу, змішуючи шари.
  • Запекти при 180 градусах протягом години-півтори. Якщо кекс легко проколюється зубочисткою, то він готовий.
  • Змастити остиглий кекс цукровою глазур’ю, дочекатися затвердіння і подати до столу.
  • Мармуровий кекс на сметані

    Простий кекс з какао і кокосовою стружкою.

    Список інгредієнтів:

    • Масло вершкове – 100 г.
    • Цукор – 100 р.
    • Яйце куряче – 5 шт.
    • Сметана – 150 р.
    • Борошно пшеничне – 250 р.
    • Какао порошок – 50 р.
    • Кокосова стружка – 100 р.
    • Ванільний цукор – 1 уп.
    • Розпушувач – 1 уп.

    Спосіб приготування:

  • Збити яйця з цукром. Поступово додати сметану і вершкове масло.
  • Просіяти борошно з розпушувачем і ароматизатором. З’єднати обидві частини тесту і розділити на дві рівні частини.
  • В одну додати какао-порошок, в іншу – кокосову стружку.
  • Змастити форм рослинним маслом, злегка присипати сухарями або борошном.
  • Влити обидві частини тесту і злегка змішати ложкою.
  • Випікаємо при 180 градусах протягом години-півтори.
  • При подачі посипати цукровою пудрою.