Місо суп

10ccf6a30e1afb1944bcc6becf4d304c Місо суп

Суп місо являє собою класичне блюдо японської кухні, що отримало широке розповсюдження по всьому світу. Свою назву воно отримало за аналогією з найменуванням одного з головних компонентів — соєвої пасти місо.

Паста місо чимось схожа за технологією приготування і своїм властивостям на кисломолочну закваску, яка раніше досить часто застосовувалася у слов’янській кулінарії. Сучасну приправу місо готують з соєвих бобів, пшениці або рису шляхом ферментації подрібненої зернової маси спеціальними пліснявими мікроорганізмами. У результаті виходить коричнева чи сірувата маса з кислим запахом і смаком.

При додаванні в пасти місо суп, бульйон набуває напівпрозорий молочний або кавовий відтінок і своєрідний смак.

В умовах російської дійсності досить важко приготувати оригінальний суп місо, просто тому, що навіть у великих магазинах і гіпермаркетах не завжди можна знайти необхідні інгредієнти. Тому в більшості випадків, російські рецепти супу місо – це адаптовані варіанти, слабо нагадують первинний варіант.

Наприклад, водорості вакаме часто міняють на сушену ламінарію (морську капусту), сир тофу – на вершковий або ропні сир і т. п.

Традиційний суп місо

Рецепт для тих, хто не боїться труднощів і готовий грунтовно вивчити полиці супермаркетів, вишукуючи потрібні інгредієнти.

У списку компонентів числиться дасі – суха гранульована основа для японського бульйону. У продажу її рідко побачиш, але іноді можна знайти. Якщо все ж можливості придбати його немає, але в наявності є паста місо, то порошок дасі легко замінити овочевим бульйоном з пряними травами.

Інгредієнти на 1,5 л. супу:

  • Гранульований порошок дасі – 2 ст. л.
  • Класичний сир тофу – 200 р.
  • Пучок зеленої цибулі або стебло цибулі-порею.
  • Сушені водорості (ламінарія, вакаме) – 100 р.
  • Вода кип’ячена – 1,5 л і 200-300 мл.
  • Паста місо – 2 ст. л.
  • Сіль і спеції за смаком.
Дивіться також:  Суп гаспачо

Приготування:

  • Заздалегідь замочити водорості в 200-300 мл води.
  • Закип’ятити воду і розвести в ній порошок дасі. Залишити каструлю на малому вогні.
  • Всипати крупно нарізаний сир тофу і розмочені водорості, розвести в бульйоні пасту місо.
  • Варити близько 5 хвилин. Зняти з вогню і додати крупно нашатковану зелень.
  • Подавати гарячим, разом з коржиками.
  • Місо суп по-русски

    Одна з численних місцевих варіацій супу місо, про існування якої корінні японці не мають ані найменшого уявлення. Хоча судячи з відгуків людей, які пробували це страва, рецепт цілком має право на життя.

    Інгредієнти на 1,5-2 л. супу:

    • Горбуша або тріска – 200-300 р.
    • Креветки в панцирі – 150 р.
    • Вода – 1 л.
    • Сушені водорості (ламінарія, комбо, вакаме) – 50-100 р.
    • Паста місо – 2 ст. л.
    • Зелень будь – 50 р.
    • Сіль і мелені приправи за смаком.
    • Перець запашний і чорний горошком.

    Приготування:

  • Попередньо на півгодини або годину замочити сушені водорості в теплій воді.
  • У підсоленій воді відварити креветки і горбушу, оброблену на порційні шматки.
  • Після приготування, креветки вийняти і горбушу з бульйону. Бульйон процідити від залишків риби, спецій і шматочків вусиків і лапок. Горбушу обробити на філе, тобто видалити шкіру і кістки. Креветки очистити від панцира.
  • У бульйон додати розмочені водорості і пасту місо. Проварити близько 5 хвилин на середньому вогні і зняти з плити.
  • Повернути в суп місо горбушу і креветки.
  • Подавати з січеною зеленню.
  • Місо суп з шиітаке

    Шиітаке – це досить поширені в тепличної культурі гриби, які можна знайти в свіжому вигляді в будь-який час року. За твердженнями вчених, це справжнє джерело поживних речовин.

    Для приготування грибного місо сушені або свіжі гриби шиітаке потрібно добре відварити. Для першої страви зазвичай використовують звичайну воду з порошком дасі, але можна взяти і бульйон, отриманий при варці основного інгредієнта.

    Дивіться також:  Суп з фрикадельками і рисом

    В ролі своєрідного замінника картоплі виступає японський редис Дайкон. На прилавках його легко впізнати за великими розмірами, біло-зеленим кольором і витягнутою формою. Іноді можна зустріти назву «Біле ікло» або «Ікло слона».

    Інгредієнти на 1,5 л. супу:

    • Гриби шиітаке – 300-400 р.
    • Редис Дайкон – полкорня.
    • Цибуля-перо, стрілки часнику або черемша – 50 р.
    • Паста місо – 2 ст. л.
    • Вода – 1,5 л.
    • Порошок дасі – 2 ст. л.
    • Сіль і спеції за смаком.

    Приготування:

  • Гриби шиітаке відварити в підсоленій воді зі спеціями до повної готовності, остудити і нашаткувати тонкою соломкою.
  • В гарячій воді розвести порошок дасі або використовувати проціджений грибний бульйон.
  • Дайкон очистити і нарізати на товсті бруски. Зелень порубати.
  • Поставити каструлю з бульйоном на середній вогонь. Всипати гриби, дайкон. Варити близько 5 хвилин до розм’якшення редиски. Він повинен залишитися злегка жорстким.
  • Додати пасту місо, витримати на вогні буквально хвилину, після чого всипати всю зелень і зняти з вогню.
  • Дати постояти 5-10 хвилин і подавати на стіл.