Молочне Желе

8d1337d31f418223eaa3edb1b068acdc Молочне Желе

Молоко і ті страви, в яких воно є основним інгредієнтом, завжди вважали ідеальною їжею для раннього і пізнього прийому їжі. Молочні продукти здебільшого збалансовані за складом жирів, білків і вуглеводів і тому добре задовольняють потреби організму в цих елементах.

Крім звичних каш, сирних і сметанних десертів, з молока роблять і дуже смачні дієтичні желе. Такі страви мають виражену м’яким вершковим смаком, ніжною консистенцією і підвищеною біологічною цінністю.

Як і інші види подібних десертів, молочне желе можна їсти в будь-яких кількостях і при цьому не побоюватися за свою фігуру, так як воно дуже низькокалорійна. Виняток складають страви з додаванням шоколаду та горіхів.

Крім чисто гастрономічного задоволення, таку страву несе в собі і відчутну користь. Желатин, який служить у ньому загусником, здатний зв’язувати і виводити з тіла людини небезпечні і непотрібні речовини. Невелика креманка з желе, з’їдена після ситної трапези, – це своєрідний м’який «пілінг», який не дозволить залишитися всередині нічого зайвого.

Молочні желе дуже різноманітні. Їх можуть робити виключно з молока або доповнювати протертим сиром, збитими вершками, збагачувати фруктами і горіхами, шоколадом та іншими продуктами. Часто зустрічаються і барвисті багатошарові варіанти з желе фруктових і ягідних соків.

При приготуванні домашнього желе на святковий стіл, варто пам’ятати, що термін його придатності зазвичай становить дві доби, а в жарку погоду, навіть якщо воно постійно знаходиться в холодильнику, не більше однієї доби.

Нижче наведено кілька рецептів молочного желе, яке підійде як для дитячого, так і для дорослого меню.

Молочне желе з сиром

Повітряне желе, в якому практично не відчувається присутність сиру. Якщо сир дитині необхідний, а нагодувати їм маленьку вредіна ніяк не виходить, то на допомогу мамам прийде цей доступний рецепт. Фрукти використовуються будь, тут запропонований варіант зі свіжими абрикосами.

Дивіться також:  Варення з кабачків з лимоном

Кількість продуктів вказано орієнтовно на 6-8 порцій.

Список інгредієнтів:

  • Вершки вищої жирності – 250 мл
  • Молоко – 200 мл
  • Цукрова пудра – 200 р.
  • Ванілін.
  • Пресований сир – 400 р.
  • Желатин з розрахунку на 1-1,5 л рідини.
  • Швидкорозчинна суміш какао з молоком – 2 ст. л.
  • Будь-які фрукти або ягоди для декорації (абрикоси).
  • Спосіб приготування:

    • Заздалегідь сильно охолоджені вершки збити в пишну піну.
    • Молоко підігріти і розчинити в ньому желатин. Обов’язково процідити від залишків не розчинилися в рідині кристалів.
    • Абрикоси ошкуріть і нарізати кубиком.
    • Сир протерти крізь сито, змішати з ваніліном, цукровою пудрою.
    • Частинами ввести в суміш збиті вершки, потім влити охолоджене до кімнатної температури молоко з желатином. За рахунок сиру повинна відразу вийти густа сметаноподібна маса.
    • Основу желе розділити на дві нерівні частини. У більшу з них всипати порошок какао.
    • Пластикову форму вистелити харчовою плівкою і викласти темну порцію сирної маси. Розсипати кубики абрикосів. Зверху акуратно розподілити молочну частина.
    • Чайною ложкою намалювати на поверхні желе довільні візерунки, занурюючи її масу і зачерпує з дна сирну основу з какао.
    • Потім залишити посуд в холодильнику і дати повністю застигнути.
    • Перед подачею перевернути на дошку, нарізати фігурним ножем і красиво розкласти на великому блюді або порційних тарілках. За бажанням присипати тертим шоколадом.

    Молочне Желе «Калейдоскоп»

    Звичайний молочний десерт з медом з яскравими вкрапленнями кольорового желе. Для фарбування желе можуть використовуватися як харчові барвники, так і натуральні соки. Все залежить від наявності вільного часу і бажання. З готовими желейними сумішами десерт виходить значно швидше.

    Блюдо можуть подавати як в невеликих коктейльних стаканчиках, так і окремо, просто перевернувши стаканчик на порційну тарілку і прикрасивши по своєму смаку. Якщо желе робиться не для дитини, то в масу можна влити трохи лікеру.

    Дивіться також:  Цукерки з дитячої суміші

    Дозування продуктів вказана орієнтовно на 8 порцій.

    Список інгредієнтів:

  • Молоко жирне – 500 мл
  • Желатин з розрахунку на 1 л рідини.
  • Желатинова суміш «Апельсин» — 1 уп.
  • Цукор – 100 р.
  • Желатинова суміш «Лимон» — 1 уп.
  • Сметана жирна – 200 р.
  • Желатинова суміш «Вишня» — 1 уп.
  • Ванільний цукор.
  • Мед – 50-100 р.
  • Кориця за смаком.
  • Спосіб приготування:

    • Підігріти молоко і розчинити в ньому желатин, процідити, додати цукор і проварити протягом 3-5 хвилин.
    • Трохи остудити, додати сметану, корицю, ванільний цукор і рідкий мед.
    • Дотримуючись інструкції на упаковці сумішей, розвести кожну окремо і розлити в широку прямокутну посуд.
    • Коли суміші застигнуть, на кілька секунд опустити формочки в гарячу воду і акуратно вибити їх на обробну дошку.
    • Спеціальним шаблончиком нарізати фруктове желе на красиві фігурки або просто зробити звичайні кубики невеликого розміру.
    • Фігурки з різнобарвного фруктового желе викласти в порційний посуд і зверху залити охолодженою до теплого стану молочної основою.
    • Склянки з десертом поставити в холодильник і дати охолонути.

    Молочне Желе «А-ля Стратичелла»

    Рецепт, створений за мотивами знаменитого європейського десерту. У нього зазвичай додають кілька видів шоколаду, але і з однієї звичайної молочної плиткою він теж виходить цілком гідним. Кількість продуктів наведено з розрахунку на 6 порцій.

    Список інгредієнтів:

  • Вершки – 400 мл
  • Гіркий шоколад – 50 р.
  • Цукор – 200 р.
  • Молочний шоколад – 50 р.
  • Желатин – з розрахунку на 1 л рідини.
  • Білий шоколад – 50 р.
  • Мигдальні пелюстки.
  • Спосіб приготування:

    • У невеликій кількості гарячих вершків розвести желатин і через 10 хвилин поцедить їх від решти грудочок.
    • Решта вершки довести до кипіння на малому вогні, влити розведений желатин, додати цукор і ароматизатори.
    • Залишити на вогні пару хвилин до повного розчинення цукру і зняти з вогню.
    • Вершковою основі потрібно охолонути до кімнатної температури (поки не почне злегка густіти). В іншому випадку шоколадне асорті в ній розтане.
    • Перед подрібненням шоколадні плитки потрібно злегка підморозити.
    • Білий шоколад натерти на дрібній картопляної тертці, гіркий сорт – на її бурякової стороні. Молочний шоколад загорнути у декілька шарів паперових рушників і роздрібнити молотком на невеликі шматочки.
    • Шоколадне асорті і мигдальні пелюстки додати вершкову основу.
    • Розкласти її по формочках і дати застигнути.
    • Перед подачею десерт за бажанням прикрасити збитими вершками.
    Дивіться також:  Варення з фейхоа