Морепродукти у вершковому соусі

d001e619f01676cfcf582e5a383592ef Морепродукти у вершковому соусі

Під морепродуктів прийнято розуміти всі продукти харчування, які здобуті в «дикому» море або вирощені на прибережних морських фермах. У більшості країн до них відносять і рибу, але в нашому вузькому розумінні морепродуктів вважаються лише безхребетні – різного роду молюски та ракоподібні. Це гребінці, мідії, устриці, креветки, восьминоги, омари, кальмари і інші.

Незважаючи на те, що дари моря мають свій, цілком самодостатній, смак, приготувати їх не так вже і складно. Варто трохи перетримати на вогні – і м’ясо стало жорстким або втратило свій аромат. Тонкощів у такий кулінарії існує дуже багато.

Морепродукти універсальні і добре поєднуються як з поширеними, так і рідкісними інгредієнтами. Їх можна приготувати в винному, томатному, сирному, часниковому і вершковому соусах, з овочевими і круп’яними гарнірами, в комбінації з рибою та м’ясом.

У цій статті запропоновано рецепти приготування різних морепродуктів в самому ніжному і пікантному соусі – вершковому.

Кальмари у вершковому соусі

Майже всі дари моря відрізняє швидкість приготування. Щоб зробити навіть дуже складне блюдо, кухареві рідко потрібно більше сорока хвилин. В цьому відношенні кальмарів можна вважати справжніми чемпіонами. Для того щоб зварити або обсмажити до готовності кальмара потрібно всього 2-3 хвилини.

Інгредієнти:

  • Кальмари свіжі – 1 кг
  • Цибуля ріпчаста – 3 шт.
  • Петрушка свіжа або сушена — 50 р. або 1 ч. л.
  • Вино біле сухе – 0,5 ст.
  • Масло вершкове – 100 г.
  • Борошно пшеничне – 2 ст. л.
  • Вершки (10 або 20 % жирності) – 300 мл
  • Мускатний горіх.
  • Чорний перець.
  • Улюблені спеції за вибором.
  • Сіль.

Приготування:

  • Розморожених кальмарів помістити в гарячу воду і очистити від рожевих білкових плівок, нутрощів і прозорого хрящового скелета. Щоб нарізка вийшла красивою, тушки краще при чищенні вивертати навиворіт, а не розривати. Тоді вийде кальмарів нарізати кільцями.
  • Ріпчасту цибулю очистити і нашаткувати дуже дрібним кубиком. Зелень петрушки також дрібно порубати.
  • У глибокій сковороді розтопити вершкове масло і добре розігріти. Спочатку покласти в нього цибулю і на середньому вогні довести до золотистого кольору. Овочі не повинні горіти, інакше в соусу утворюється неприємний присмак.
  • До смаженій цибулі додати рубану зелень і нарізані кальмари кільцями. Вміст сковороди приправити і посолити за смаком. Натерти трохи мускатного горіха. Злегка обсмажити і залити білим сухим вином.
  • Дати вину випарується, після чого поступово всипати борошно, обсмажити її пару хвилин і влити всі вершки.
  • Потримати на середньому вогні ще пару хвилин і зняти з плити.
  • Кальмари подавати в гарячому вигляді, з гарніром з відвареного довгозернистого рису.
  • Дивіться також:  Шашлик з яловичини

    Креветки у вершковому соусі з сиром

    Ідеальне блюдо для святкового фуршету. Воно виходить досить густим, тому його можна подавати в невеликих вафельних формочках, прикрасивши зверху зеленню, огіркової соломкою або пластинками авокадо.

    Інгредієнти:

    • Креветки пакетовані – 2 пачки (по 300 р.)
    • Вершки жирні – 300 мл
    • Сир твердих сортів – 100 р.
    • Борошно пшеничне – 2 ст. л.
    • Цибуля-порей – 1 стебло.
    • Мускатний горіх.
    • Волоські горіхи – 50 р.
    • Базилік сушений – 1 ч. л.
    • Кошики вафельні – 16 шт.
    • Масло вершкове – 100 г.
    • Куркума.
    • Огірок або авокадо – 1 шт.
    • Листя зелені для прикраси.
    • Сіль.

    Приготування:

  • Лук-порей нашаткувати як можна дрібніше і пасерувати в добре прогрітому вершковому маслі до золотистого кольору.
  • До смаженій цибулі додати пакетовані дрібні креветки. Все посолити, приправити тертим мускатним горіхом, чорним перцем, куркумою, сушеним базиліком і іншими спеціями.
  • Коли креветки трохи обсмажаться, всипати пшеничне борошно і також довести її до золотистого кольору.
  • Окремо на сухій сковороді прожарити волоські горіхи подрібнити їх. Додати в сковороду.
  • Потім вміст сковороди залити вершками, довести до кипіння, дати трохи випаруватися. Після цього змішати креветки в соусі з тертим твердим сиром, витримати на вогні ще пару хвилин і зняти з вогню.
  • Розкладати порційно безпосередньо перед подачею (кошички можуть розмокнути), розклавши по вафельним кошиках, прикрасивши зверху трояндочкою з огірка або авокадо і парою листочків зелені.
  • Морське асорті у вершковому соусі

    Для цієї страви був би ідеальним вже зібраний морський коктейль, в якому зазвичай знаходиться три-чотири види морепродуктів. Але в дарів моря є одна неприємна особливість – при тепловій обробці вони сильно втрачають у розмірі. Якщо нарізка в коктейлі дрібна, то потім в соусі бажаних морепродуктів можна просто не знайти. Все буде одноманітною кашею. Тому на кожен день підійде коктейль, а для святкових випадків краще зібрати асорті самостійно.

    Дивіться також:  Сирний торт

    Соус виходить яскравим і ароматним, з добре вираженою остринкой. Якщо хочеться більше «спокійного» страви, то з числа інгредієнтів варто виключити свіжі чилі і імбир.

    Інгредієнти:

    • Кальмари дрібні – 200 р.
    • Креветки дрібні – 200 р.
    • Мідії – 200 р.
    • Восьминоги – 200 р.
    • Селера кореневої – 1 коренеплід.
    • Цибуля-порей – 1 стебло.
    • Петрушка або кінза свіжа – 50 р.
    • Куркума або каррі – 1 ч. л.
    • Паприка червона мелена – 2 ч. л.
    • Вершки жирні – 200 мл
    • Борошно пшеничне – 2 ст. л. без гірки.
    • Вода – 100 мл
    • Масло вершкове – 100 г.
    • Перець чилі свіжий – 1 стручок.
    • Імбир свіжий – 3 см. кореня.
    • Перець чорний.
    • Сіль.
    • Улюблені спеції за вибором.

    Приготування:

  • Цибулю-порей нарізати півкільцями, селеру нашаткувати тонкою соломкою, а зелень кінзи і перець чилі без насіння дрібно порубати. Імбир натерти на дрібній (сирної) тертці.
  • Розтопити і добре прогріти вершкове масло. Обсмажити в ньому тертий імбир і дрібно нарізаний чилі, потім півкільця порею і соломку селери.
  • Додати морепродукти, паприку, куркуму, рубану кинзу, чорний перець, інші спеції і сіль.
  • Обсмажити і залити розведеним борошном. Дати загуснути, після чого розвести вершками.
  • Після закипання потримати 3-5 хвилин і зняти з вогню.
  • Подавати відразу після приготування, з гарніром з відвареної картоплі, тушкованих або смажених овочів, вареного рису.