Морквяні котлети

c2464072a8d4b48714145b10a4309cfe Морквяні котлети

У певний час були дуже популярні авторські дієти зірок. Майже кожна знаменитість вважала своїм обов’язком поділитися з шанувальниками фірмовими секретами краси і молодості. Саме на цій хвилі стали широко поширяться рецепти різних овочевих і круп’яних котлет – вівсяних, капустяних, бурякових, рисових, морквяних. Невід’ємною перевагою таких виробів була їхня низька калорійність і разом з тим, висока біологічна цінність.

Бум на зоряні дієти вщух, а затребуваність овочевих котлет тільки набирає обертів. Це зовсім не дивно, адже з недорогих овочів можна буквально за півгодини зробити оригінальне і смачне блюдо.

У цій статті можна ознайомитися з кількома рецептами котлет з моркви. Морквяні котлети надзвичайно красиві. Яскраві коренеплоди надають їм апетитний помаранчевий колір, щільну текстуру і приємний солодкуватий смак. В залежності від рецепту, такі котлетки можуть подавати як на друге, так і на десерт.

Морквяні котлети на друге «По-простому»

Найбільш поширений рецепт з числа існуючих на даний момент. Деякі інгредієнти варіюються. Наприклад, борошно замінюють панірувальними сухарями, а жирні вершки або вершкове масло хорошою солодкою сметаною.

В якості соусу зазвичай подають сметану або майонез. Тут представлений вдосконалений варіант зі свіжим пір’яним цибулею.

Інгредієнти:

  • Морква – 3 шт.
  • Борошно пшеничне – 2 ст. л. або
  • Сухарі панірувальні – 2 ст. л.
  • Масло вершкове топлене – 4 ст. л.
  • Манна крупа — 2 ст. л
  • Молоко жирне – 50 мл
  • Бульйон овочевий або м’ясний – 0,5 ст.
  • Яйце куряче – 2 шт.
  • Сир – 50 р.
  • Сметана – 100 р.
  • Зелена цибуля в пір’ї – 30 р.
  • Сіль.
  • Спосіб приготування:

    • Коренеплоди очистити і дрібно нашаткувати. Викласти на прогріту з топленим маслом сковороду.
    • Швидко обсмажити (буквально пару хвилин), залити бульйоном і молоком. Припустити до м’якості під кришкою.
    • Як тільки морква придбає м’яку текстуру, поступово додати манну крупу.
    • Тушкувати на малому вогні, поки маса не загусне і манка не звариться.
    • Зняти кришку і остудити до ледь теплого стану. В іншому випадку додавання яєць, білок згорнеться.
    • Вбити в остиглу масу два курячих яйця і всипати протертий через сито сир. Посолити.
    • Якщо хочеться «рубаних» котлет, то фарш просто вимісити. Якщо потрібні однорідні вироби, то готову масу змішати за допомогою заглибного блендера.
    • Сформувати невеликі довгасті котлети. Кожну запанірувати в білих сухарях і обсмажити на вершковому маслі до золотистої скоринки.
    • Сметану змішати з подрібненою зеленою цибулею. Посолити і подати до столу в якості соусу.
    Дивіться також:  М'ясо по-французьки з помідорами

    Морквяні котлети з м’ясом птиці

    Ситний варіант для тих, хто не уявляє собі дня без апетитного шматка м’яса.

    Інгредієнти:

  • Морква – 3 шт.
  • Куряче філе – 150 – 200 р.
  • Цибуля ріпчаста – 2 шт.
  • Сухарі панірувальні – 200 р.
  • Масло вершкове – 150 р.
  • Яйце куряче – 1 шт.
  • Сіль.
  • Чорний перець.
  • Суміш трав для птиці.
  • Спосіб приготування:

    • Моркву відварити до готовності прямо в шкірці.
    • Ріпчасту цибулю нашаткувати кільцями і обсмажити у вершковому маслі до прозорого кольору, посоливши і приправивши за смаком.
    • Два рази через м’ясорубку пропустити сире куряче філе, відварену моркву і обсмажений на маслі цибулю.
    • Вбити в масу яйце, посолити і приправити за смаком. Поступово підмісити потрібну кількість панірувальних сухарів. Мясоовощной фарш повинен бути досить щільним для формування котлет.
    • Зліпити котлети і обваляти їх в білих сухарях або борошні.
    • Посмажити на сковороді або запекти в духовій шафі.
    • Подавати їх до столу гарячими, зі сметаною або майонезним соусом на вибір.

    Морквяні котлети на десерт

    Зазвичай діти не дуже охоче їдять котлети з м’ясного фаршу. Від цих котлеток з яблук і моркви не відмовляться точно. Для дієтичного харчування або для малюків віком до двох років виробу не смажать, а запікають у змащеній маслом і злегка присипаної панірувальними сухарями формі.

    Щоб блюдо вийшло особливо смачним, бажано зупинити свій вибір на соковитих кисло-солодких яблука («Слава переможцю», «Штрифель», з імпортних «Джонатан» або «Лиголь» наприклад). З осінньої антоновкой або м’яким білим наливом вийде не дуже.

    За наведеною закладці цукру котлети виходять солодкими.

    Інгредієнти:

  • Морква свіжа – 3 шт.
  • Яблуко кисло-солодке – 2 шт.
  • Манна крупа – 2 ст. л.
  • Молоко – третину склянки.
  • Яйця курячі – 1-2 шт.
  • Цукор – 1 ст. л. з гіркою.
  • Сухарі панірувальні – 3 ст. л.
  • Масло вершкове – 50 г.
  • Сіль – щіпка.
  • Дивіться також:  Курячі котлети

    Спосіб приготування:

    • Моркву очистити і дрібно нашаткувати або натерти на буряковій» тертці.
    • Розігріти сковороду з ложкою вершкового масла. Викласти туди моркву, трохи обсмажити і залити молоком.
    • Тушкувати на малому вогні до готовності. Тонкою цівкою або через сито всипати до моркви манну крупу. Ретельно перемішати, щоб не було грудочок, і продовжити тушкувати до м’якості манки.
    • Окремо натерти очищені від шкірки і насіння яблука і засипати їх цукром.
    • Після появи соку перекласти їх в сковороду. Проварити протягом 2-3 хвилин.
    • Вимкнути, зняти кришку і дати охолонути до кімнатної температури.
    • Вбити курячі яйця. При необхідності всипати в масу трохи панірувальних сухарів, щоб маса вийшла більш щільною.
    • Сформувати кулясті котлетки, обваляти їх в паніровці і обсмажити у вершковому маслі.
    • Або змастити будь-яку форму маслом, присипати сухарями і викласти готові вироби туди. Потім пару ложок сухарів змішати з цукром (можна додати трохи кориці) і присипати котлети зверху цією сумішшю. Запекти при 180 градусах до готовності.
    • Подавати холодними або гарячими за смаком.

    Морквяні котлети з гарбузом і батоном

    Для приготування цих котлет потрібен черствий батон або пшеничний хліб, а також будь-які солодкі овочі або фрукти. Тут представлена комбінація морква-гарбуз, але можна проявити фантазію і поекспериментувати з грушею, яблуком, сливою, молодий ріпою, кабачком і апельсиновою цедрою.

    Інгредієнти:

  • Морква – 3 шт.
  • Ізюм великий – 20-30 р.
  • Гарбуз – 100 р.
  • Хліб білий черствий – 200 р.
  • Молоко або вершки – 150 мл
  • Цукор або мед – 1 ст. л.
  • Сіль.
  • Сухарі панірувальні – 200 р.
  • Масло вершкове – 50 г.
  • Яйце куряче – 2 шт.
  • Спосіб приготування:

    • Моркву очистити, разом з гарбузом дрібно нашаткувати. Залити приблизно 100 мл. молока, підсолити і тушкувати на повільному вогні до готовності, поступово випарівая рідина.
    • Після гасіння дати масі охолонути і пюрировать блендером при необхідності.
    • Пшеничний хліб залити невеликою кількістю вершків або молока. Добре віджати і змішати з остиглої масою.
    • Вбити одне або два (дивлячись по консистенції) курячих яйця і ретельно вимісити. Досипати панірувальних сухарів, якщо потрібно довести фарш до потрібної густини.
    • Додати цукор за смаком, а також розпарений у воді і перебраний родзинки.
    • Сформувати плоскі котлети, обваляти їх у панірувальних сухарях, манки або борошні.
    • Обсмажити на вершковому маслі або запекти в духовій шафі.
    • Подавати котлети до столу гарячими, з будь-яким солодким соусом на вибір.
    Дивіться також:  Лазанья з лаваша