М’які вафлі

6a83d993c4eedc675777f6c5fae89b42 Мякі вафлі

Рецепт м’яких вафель відомий світу, щонайменше, кілька сотень років. Кому віддати пальму першості у винаході цього хрусткого десерту історики від кулінарії сперечаються вже дуже давно. Більшість схиляється до того, що за ніжну випічку людство зобов’язане дякувати французьких королів-гурманів. Нібито саме їх кухаря придумали скласти дві чавунні сковороди разом і спекти в них для монаршого столу особливу здобу. Є й прихильники англійської версії, за якою нічого аристократичного походження вафель немає, і придумали цей рецепт рядові булочники Туманного Альбіону в якості зручного «фаст-фуду» для вуличної торгівлі.

Вафлі бувають різними. Класичні вафлі готують на суміші картопляного або кукурудзяного крохмалю та пшеничного борошна, з додаванням великої кількості жиру (вершкове масло, маргарин), білка і цукру. З такого тіста виходять дуже тонка хрустка випічка, відмінно поєднується з повітряними кремами. Існують і зовсім тонкі, здобні вироби, які зазвичай складають разом по кілька штук, перекладаючи густою начинкою.

М’які вафлі, про яких піде мова в цій статті, випікають з тіста різного складу. Вони можуть бути тонкими і м’якими, а можуть за пишністю не поступитися хорошою здобній булочці. Доповнюють такий десерт густим варенням або джемом, сирним, сметанним або вершковим кремом, морозивом, шоколадом і глазур’ю на його основі, свіжими ягодами і фруктами.

Щоб приготувати вафлі потрібен спеціальний інвентар. У давнину це були дві прості чавунні сковороди, складені разом. У радянський час — спеціальні фігурні вафельниці з довгими ручками, в яких можна було зробити трикутники, великі млинці для трубочок, шкарлупки для горішків з вареним згущеним молоком. Готувати в такому посуді було досить важко, так як для отримання рівномірної випічки був потрібний великий вогонь і постійний контроль, а солідно варту вафельницю доводилося часто повертати.

Зараз все набагато простіше. В будь-якому магазині побутової техніки за скромну суму можна придбати компактну электровафельницу, яка разом позбавить від усіх можливих незручностей і невдач при смаженні вафель. У них вироби не підгорають і набувають ідеальний золотистий відтінок. Особливо вдалими в электровафельнице вийдуть м’які вафлі. Нижче запропоновано кілька рецептів цього смачного десерту.

Рада! Для отримання повітряних і ніжних виробів в тісто для вафель найчастіше додають харчову соду, і воно збільшується в об’ємі при смаженні. Тому клітинки вафельниці потрібно заповнювати тістом приблизно наполовину. В іншому випадку, доведеться ловити шиплячі і падаючі з країв надлишки тіста.

Дивіться також:  Мандаринове желе

М’які вафлі по-простому

Найпростіший і дешевий рецепт приготування м’яких вафель.

Список інгредієнтів:

  • Сметана жирна – 300 р.
  • Масло вершкове або вершковий маргарин – 250 р. (пачка).
  • Куряче яйце – 3 шт.
  • Цукор – 200 р.
  • Крохмаль картопляний – 2 ст. л. з гіркою.
  • Борошно пшеничне – 1 ст. л. з гіркою.
  • Сіль.
  • Сода – 0,5 ч. л.
  • Ванілін (чистий або з цукром) – за бажанням.
  • Спосіб приготування:

    • Курячі яйця збити в пишну піну разом з цукром-піском до повного розчинення, без залишків кристаликів.
    • До піні обережно вмішати сметану і м’яке вершкове масло.
    • В отриману однорідну масу розсіяти дві ложки картопляного крохмалю і ложку пшеничного борошна.
    • Вимісити тісто без грудочок, рідке, немов сметана 15-18 % жирності.
    • Залити його в попередньо змащену маслом электровафельницу і випекти до готовності.
    • Якщо використовується звичайна чавунна вафельниця, то її потрібно заздалегідь добре нагріти, а при смаженні перевертати з одного боку на іншу. Коли з роз’єму перестане з’являтися пар, вафлі готові.

    М’які вафлі з лікером

    За цим рецептом можна зробити тонкі м’які вафлі з легким присмаком хорошого алкоголю. Різниця в приготуванні з попереднім рецептом відносно невелика, але результат буде зовсім іншим. Така випічка відмінно підійде для легких десертів, призначених для романтичної вечері. Єдиний нюанс, в даному блюді використовується тільки вершкове масло, маргарин небажаний.

    Список інгредієнтів:

  • Вершки жирні – 150 мл
  • Яйця курячі – 3 шт.
  • Цукрова пудра – 150 р.
  • Лікер – 30 мл
  • Сіль.
  • Сода – 0,5 ч. л.
  • Картопляний крохмаль – 3 ст. л.
  • Борошно пшеничне в/с – 1 ст. л. за необхідності.
  • Масло вершкове – 80 р.
  • Спосіб приготування:

    • Жирні вершки заздалегідь сильно охолодити і збити в пишну щільну масу. Повністю доводити їх до стану класичних збитих вершків не потрібно. Достатньо, щоб вони трохи збільшилися в обсязі.
    • Курячі яйця разом з цукровою пудрою розтерти міксером до білого стану.
    • У миску з м’яким вершковим маслом перекласти яєчну масу, додати злегка підбиті вершки.
    • Обережно змішуючи всі інгредієнти, поступово, розсіюючими рухами, всипати в миску картопляний крохмаль. Після підмішування крохмалю, влити солодкий лікер.
    • Якщо маса виходить надмірно повітряної або рідкуватий, то додати ще ложку борошна.
    • Змастити поверхню вафельниці, залити тісто і спекти вафлі довільної форми. Якщо випікаються вафлі – млинці, то їх можна відразу нарізати або згорнути ріжком для майбутнього десерту.
    • До готової випічки подати фруктовий конфітюр або джем, сметану, згущене молоко, шоколад, свіжі фрукти.
    Дивіться також:  Цукерки з дитячої суміші

    Пишні вафлі по-віденськи

    Повітряні вафлі з ніжною текстурою. Відмінний початок для нудного буденного дня, коли хочеться чого-небудь здобного і дуже смачного.

    Список інгредієнтів:

  • Курячі яйця – 3 шт.
  • Цукрова пудра – 150 р.
  • Молоко – 400 мл
  • Вершкове масло – 50 р.
  • Борошно пшеничне – 200 р.
  • Ванільний цукор.
  • Сіль.
  • Сода – 0,5 ч. л.
  • Спосіб приготування:

    • Цукрову пудру розтерти з трьома жовтками. Всипати ванільний цукор і добитися повного розчинення кристалів. Решта білки охолодити в морозильній камері.
    • М’яке вершкове масло з’єднати з яєчною сумішшю. Ретельно розмішати і поступово додати молоко, сіль, пшеничне борошно і харчову соду.
    • Окремо збити заздалегідь охолоджені білки.
    • За допомогою звичайної лопатки змішати білкову масу і основу вафельного тексту. Міксером їх змішувати не можна, інакше піде вся легкість.
    • Отримане пишне тісто налити на прогріту вафельницю і випікати до готовності. Зазвичай на це йде близько 3 хвилин.
    • Випечені вафлі викласти на паперову серветку і за бажанням, укрити бавовняним рушником, щоб гаряча випічка не пересохла.

    М’які вафлі з дріжджового тіста

    Переважна більшість рецептів вафельного тіста містять у собі харчову соду, як головного гаранта пишноти, м’якості й легкості виробів. Дріжджі при випічці вафель використовуються значно рідше. Витратити на таку страву доведеться в два рази більше часу, так як дріжджам треба постояти в теплі мінімум 20 хвилин.

    Список інгредієнтів:

  • Курячі яйця – 3 шт.
  • Молоко – 650 мл
  • Дріжджі сухі – 1,5 ч. л.
  • Вершкове масло – 180 р.
  • Борошно пшеничне – 0,5 кг.
  • Цукрова пудра або цукор – 100 р.
  • Ванілін – 1 п.
  • Сіль – 0,25 ч. л.
  • Спосіб приготування:

    • Підігріти півсклянки молока до теплого стану (не вище 38-40 градусів, інакше мікроорганізми загинуть) і розчинити в ньому порошок дріжджів.
    • Розм’якшене вершкове масло, півсклянки молока і три жовтки розмішати в однорідну масу.
    • Як тільки молоко з дріжджами почне пінитися, перелити його на основі тесту. Туди ж всипати пшеничне борошно.
    • Решта білки охолодити і збити в легку піну. З’єднати з іншими компонентами, не використовуючи при цьому міксер.
    • Посуд з тістом накрити рушником і поставити в тихе тепле місце без протягів на 1,5 години.
    • Тісто злегка притиснути і вилити на змащену салом чи олією вафельницю.
    • Випікати до готовності, подавати до столу в гарячому або охолодженому вигляді, з будь-якою солодкою підливою за смаком.
    Дивіться також:  Кекс без яєць

    Солоні вафлі з беконом

    Альтернативний варіант вафель для любителів екзотики. Основна відмінність від усіх попередніх рецептів – повна відсутність цукру в рецептурі. Сіль в тісто додається по своєму смаку. За бажанням, готові вироби можна присипати крупнокристалічних сіллю або комплексної приправою типу «Роллтона». Вживати як легку закуску або як снеки до пива.

    Список інгредієнтів:

  • Картопляний крохмаль – 3 ст. л.
  • Сметана жирна – 200 р.
  • Борошно пшеничне – 1 ст. л.
  • Масло вершкове – 150 р.
  • Сода -0,5 ч. л.
  • Кріп сушений – 0,5 ч. л.
  • Курячі яйця – 3 шт.
  • Виварена сіль – за смаком.
  • Кмин цілий – 0,5 ч. л.
  • Чорний перець.
  • Сіль великокристалічна – для прикраси.
  • Бекон – 8 смужок.
  • Кунжут – 1 ст. л.
  • Часник – 3 зубки.
  • Масло рослинне для смаження.
  • Спосіб приготування:

    • Курячі яйця змішати з жирною сметаною, м’яким вершковим маслом. В отриману масу поступово розсіяти картопляний крохмаль і пшеничне борошно.
    • Додати соду, насіння кмину, чорний перець, сушений кріп і сіль. Зробити однорідне тісто, трохи більш густе, ніж на солодкі вафлі.
    • На сковороду капнути кілька крапель рослинної олії. Хвилину потому розчавити в нього три зубки часнику. Після появи аромату покласти смужки бекону обсмажити до легкої хрусткої скоринки. За бажанням, підсолити і поперчити.
    • З отриманого тесту випекти м’які вафлі, які при подачі прикрасити разломанным на шматочки беконом, насінням не обсмаженого кунжуту, сіллю або комплексної приправою.