М’ясна запіканка

59b0e7fb8ba76fbdf87dace0b178107f Мясна запіканка

М’ясна запіканка – ситна та поживна страва, приготована з фаршу, рубленого м’яса і відбивних, прослоенних пюре, вареними або пасерованими овочами, грибами, рубленими чи цілими яйцями.

Фарш роблять із суміші жирної свинини і пісної яловичини (курячого м’яса), також можуть брати тільки свинячий напівфабрикат. У чистому вигляді перекручена яловичина або м’ясо птиці використовуються рідко, так як вони виходять надто сухими. Як правило, до них завжди додають або сало (свинину з прорізом), або яловичий жир або вершкове масло з хлібом.

Для створення апетитною скоринки, майже готову запіканку промащують сметаною, майонезом або присипають сиром. Щоб надати страві соковитості і додатковий аромат і смак, його заливають різними соусами на основі вершків, сметани, сиру або томата.

Зазвичай для цієї страви використовують вже повністю готові продукти – обсмажене м’ясо, варені овочі, але також є страви, зібрані з сирих інгредієнтів, тому в залежності від вибраного рецепту тривалість приготування варіюється від півгодини до двох. Середня температура запікання 170-180 градусів. Її можуть підвищувати до 190-200 градусів, щоб отримати в кінці хрустку скоринку. При цьому часто використовуються функції печі «охолодження» і «верхній нагрів».

Як приготувати для своїх домочадців апетитну і ситну м’ясну запіканку, докладно розказано трохи нижче.

М’ясна запіканка з білокачанної капустою

По суті – це ліниві голубці навпаки – багато фаршу і невеликий прошарок тушкованої капусти з морквою. Також не зайвими будуть лісові гриби, з магазинних сортів краще всього підійдуть м’які і ніжні гливи. До страви відмінно підходить домашній томатний соус.

Список інгредієнтів:

  • Фарш (свинина/яловичина, 50 на 50) – 1 кг.
  • Зелень сушена.
  • Капуста білокачанна – 250-350 р.
  • Масло рослинне – 30 мл
  • Морква – 1 шт.
  • Гриби свіжі – 100 р.
  • Часник – 3 шт.
  • Рис пропарений – 50 р.
  • Перець.
  • Цибуля – 1 шт.
  • Сіль.
  • Коріандр мелений або готова суміш спецій.
Дивіться також:  Запіканка з кабачків

Спосіб приготування:

  • Натерти на великому профілі сиру моркву. Вінок капусти нашаткувати найтоншої соломкою (павутинкою). Одну цибулину нарізати кубиком, а злегка відварені гриби – пластинками.
  • Прогріти масло на сковороді і пасерувати в ньому цибулю до придбання ним прозорості. Потім додати гриби, ще через 5 хвилин покласти всередину моркву і капусту.
  • Відварити рис і змішати його з фаршем. Додати в суміш одну натерту кашку цибулину, три товчених зубчики часнику, чайну ложку сушеної зелені.
  • Приправити спеціями і добре вимісити, щоб рис з цибулею рівномірно в ньому розподілилися.
  • Форму для запікання або чавунну сковороду змастити жиром (маслом).
  • На дно викласти половину фаршу, потім капусту з морквою і грибами, потім решту м’яса.
  • Таймер печі поставити на 1 годину при температурі 180 градусів, якщо духова шафа попередньо не прогрівається, то потрібно зробити запас ще на 10-15 хвилин.
  • Приблизно через півгодини запіканку потрібно перевірити. Фарш буває різної вологості і жирності, тому і запікається за різний час. Цілком можливо, що його може знадобитися менше.
  • Як тільки на поверхні з’явиться щільна рум’яна кірочка, то страву можна діставати. Якщо ж вона ще «плаває» в олії і соках, то нижній шар ще сируватий.
  • М’ясна запіканка з кабачками

    Класичне поєднання молодих кабачків і жирного м’яса. Готується з відбивних, рубленого м’яса, свинячого або комбінованого фаршу. Для фаршу рубленого м’яса кабачки потрібно нарізати товщі.

    Список інгредієнтів:

    • Свиняча корейка – 1 кг.
    • Кабачки – 2 шт. невеликих.
    • Бекон – 300 р.
    • Цибуля – 1 шт.
    • Солодкий перець – 1 шт.
    • Морква – 1 шт.
    • Кріп, петрушка – 30 р.
    • Перець.
    • Корінь петрушки або селери – 50 р.
    • Кмин – за смаком.
    • Борошно – 1 ст. л. без гірки.
    • Суміш прянощів для м’яса.
    • Сіль.
    • Сметана – 350 р.
    • Вода (бульйон) – 100-150 мл
    • Сир – 200 р.
    • Часник – 2-3 шт.
    Дивіться також:  Пшоняна каша з м'ясом

    Список інгредієнтів:

  • Корейку нарізати на тонкі шматочки, які відбити зубчастою стороною молотка. Приправити готової м’ясної приправою, посолити. Залишити на півгодини.
  • Нарізати бекон невеликими шматочками, обсмажити на сковороді. Зняти шумівкою, а в ароматний жир покласти півкільця цибулі. Через п’ять хвилин додати туди ж моркву, перець і часник. Смажити овочі не потрібно, достатньо, щоб вони стали трохи м’якше.
  • Кабачки порізати кружальцями, обсмажити до напівготовності в решті олії.
  • На сухій сковороді обсмажити ложку борошна, потім залити її сумішшю бульйону і сметани. Додати спецій і дрібно порізаної зелені. Тушкувати під кришкою до загустіння.
  • На дно форми викласти половину відбивних, зверху розподілити кабачки, потім обсмажені овочі з беконом та інші відбивні.
  • Залити зібрану запіканку половиною соусу і поставити в духовку на півгодини. Після того, як піде вся волога, залити блюдо іншою частиною соусу, змішаної з дрібно натертим твердим сиром.
  • Знову поставити на півгодини і готувати до утворення рум’яної скоринки. В останні 5 хвилин можна підвищити температуру приготування зі 180 до 200 градусів.
  • М’ясна запіканка з яйцем і шпинатом

    Оригінальна запіканка для святкового столу з цілими яйцями всередині і прошарком з ніжного шпинату.

    Список інгредієнтів:

    • Свинина жирна – 1 кг.
    • Прісний білий хліб – 200 р.
    • Куряча грудка – 400 р.
    • Цибуля – 1 шт.
    • Суміш спецій для м’яса.
    • Часник – 4 шт.
    • Рис пропарений – 40 р.
    • Перець.
    • Зелень сушена.
    • Сіль.
    • Шпинат заморожений – 500 — 700 р. (2 уп.)
    • Яйце куряче – 6 шт.
    • Сир – за бажанням.

    Список інгредієнтів:

  • Відварити рис і яйця (не менше 10 хвилин).
  • Прокрутити жирну свинину і курятину разом з цибулею, хлібом і часником. Змішати грубозернистий фарш з пропаренным рисом. Приправити спеціями.
  • Відварити шпинат в солоній воді, добре злити рідину.
  • Дно форми змастити жиром і рівномірно розподілити в ньому половину фаршу.
  • По м’ясу зробити шар відвареного шпинату, в який покласти цілі курячі яйця. Закрити зверху рештою фаршем.
  • Запекти при 180 градусах протягом 1 години. За смаком ще гарячу запіканку присипати тертим сиром і зеленню.