М’ясне суфле для дітей

1912859e75c0fcb87e9dcd471a56ec82 Мясне суфле для дітей

Харчування малюків першого року життя та дітей дошкільного віку сильно відрізняється від звичного дорослого меню. Багато повсякденні страви, наприклад, смажені котлети або курка, не прийнятні на столі маленьких членів сім’ї. Для них потрібні свої, особливі рецепти.

Дитяча кухня відрізняється простотою приготування страв. Їжу готують на пару, в мультиварці або духовій шафі. В рецептурі виключені гострі спеції і прянощі, велика кількість жирів, пряні або алергенні види м’яса і овочів.

М’ясні страви для дітей роблять переважно з курятини, індички, яловичини, риби і кролика. Трохи рідше готують зі свинини, так як вона важко засвоюється молодим організмом. Фарш подрібнюють кілька разів, щоб домогтися однорідної текстури, позбавленої вкраплень м’яса, жиру або хрящів.

Суфле з вирізки вважається самим ніжним і легкозасвоюваним стравою, ідеально відповідним для харчування малюків. До складу виробу крім м’яса, овочів і яєць також може входити вареної або сирої картопля, пропарений рис, несолодкий білий хліб, сухарі. Більш дорослим дітям додають цибулю, трохи часнику, твердий сир, іноді горіхи і сухофрукти. Не зайвою буде зелень кропу (сушена, свіжа), яка благотворно впливає на стан травного тракту та запобігає появі шлункових кольок.

У даній статті буде розказано, як приготувати м’ясне суфле для дітей різних віків.

М’ясне суфле для дітей до року

Малюкам до року рекомендують давати виключно індичку і телятину. Продукти вводять в меню з 8-9 місяців. За вказаною нижче рецептом можна зробити ніжне суфле, як з телятини, так і з індички. У першому випадку, до складу страви потрібно ввести рису приблизно на 20-30 % більше, ніж вказано в списку, інакше фарш вийде більш жорстким. Теляча вирізка вариться на 30-40 хвилин довше.

Для дітей від 3-х років до складу можна включити розпарений і подрібнений чорнослив (1-2 шт.). Солити треба обережно, для малюків до півтора років у страву додають буквально кілька крупинок спеції.

Дивіться також:  Зрази картопляні з м'ясом

Список інгредієнтів:

  • Телятина (індичка) – 300 р.
  • Сухарі панірувальні – 50 р.
  • Рис пропарений (суха крупа) – 50-70 р.
  • Яйце куряче – 2 шт.
  • Кріп сушений – за смаком.
  • Масло вершкове – 70 р.
  • Сіль.

Спосіб приготування:

  • Шматок вирізки розділити на кілька частин і відварити без спецій, додавши трохи солі. Нарізати смужками або кубиками для швидкого приготування не варто, так як всі корисні речовини підуть в бульйон.
  • Під час варіння ретельно знімати піну, щоб в воду не пішли сірі пластівці. Відвар ще знадобиться.
  • Дістати м’ясо з каструлі і відкласти в окрему миску, залити невеликою кількістю бульйону і залишити остигати під кришкою. Подрібнити на м’ясорубці, повернути в миску з юшкою, перемішати і довести до однорідності заглибним блендером.
  • У каструлю з бульйоном всипати жменю пропареного або звичайного довгозернистого рису. Круглі сорти виключені, так як вони сильно розварюються при варінні і набувають рідку консистенцію.
  • Зварену крупу охолодити і відцідити від надлишку вологи. Всипати до м’ясного пюре, туди ж покласти дві третини вершкового масла, кріп і один жовток.
  • Основу суфле з’єднати з заздалегідь охолодженими і збитими білками.
  • Форму для страви обмазати залишками вершкового масла, обсипати сухарями і викласти масу для суфле.
  • Запекти при 180 градусах або приготувати на пару. Коли поверхню запіканки стане щільною, обмазати її другим жовтком і обсипати сухарями (при запіканні).
  • Довести до готовності, остудити під кришкою, щоб не пересушилась кірка.
  • Суфле з курки на пару

    Філе птиці готується швидко, тому суфле з курки виручить зайнятих мам і господинь, так як готується за півгодини. Для дітей від півтора років до складу можна включати й інші компоненти – відварену моркву і пасеровану солодкий перець, зелень, яйце, шматочки печінки. Нижче наведено два варіанти – суфле для найменших і для дітей дитсадівського віку (з шматочками печінки і вареним яйцем).

    Дивіться також:  Шрімп рол

    Список інгредієнтів:

    До року:

    • Грудка або гомілка – 0,5 — 1 шт.
    • Сухарі білі – 30 р.
    • Рис пропарений відвареної (картопля) – 100 р.
    • Масло вершкове – 30 р.
    • Сіль.
    • Морква відварна – 70 р.
    • Яйце – 1-2 шт.

    Від півтора років:

    • Печінка куряча – 1-2 шт.
    • Яйце куряче – 1 шт.
    • Петрушка в будь-якому вигляді.
    • Цибуля – 0,5 шт.

    Спосіб приготування:

  • Відварити куряче філе з сіллю і охолодити в бульйоні. Двічі подрібнити, змішати з жовтком, ложкою сухарів і вершкового масла, відварним рисом. Додати моркву, нарізану дрібним кубиком або порубану блендером до грубозернистого стану (режим «імпульсний»).
  • Обережно з’єднати з двома збитими білками.
  • Для більш дорослих малюків в основу для суфле додати шматочки вареного яйця, зелені і обсмаженої (відвареної) курячої печінки.
  • Розкласти по маленьким формами, промазанным маслом, або розподілити в чашу мультиварки шаром в 3-4 див.
  • Приготувати на пару, в духовій шафі. Остудити, не дістаючи з приладу, нарізати порційно і подати до столу з соусом із сметани.
  • Суфле з мови з соусом

    Ніжне суфле, яке припаде до смаку і дорослим. Варто додати до звичайного набору продуктів трохи спецій і трав і легке дитяче блюдо заграє новими фарбами. Далі інгредієнти для «дорослого» варіанту дані окремо.

    Без додавання рису виходить дуже ніжне, крошащееся суфле. Для отримання більш щільної консистенції у склад блюда можна ввести 100 г. відвареної картоплі або рису, злегка намоченого білого хліба.

    Список інгредієнтів:

    • Язик яловичий – 400 р.
    • Яйце куряче – 2-3 шт.
    • Петрушка в будь-якому вигляді – за смаком.
    • Молоко – 200 мл
    • Масло вершкове – 100 г.
    • Картопля відварна – 50 р.
    • Борошно пшеничне – 30 р.
    • Морква – 1-2 шт.
    • Сухарі – 50 р.
    Дивіться також:  Запіканка з брокколі

    Для дорослого меню:

    • Чорний перець.
    • Порошок чилі.
    • Мускатний горіх.
    • Лавровий лист.
    • Цибуля – 70 р.
    • Вино біле – 50 мл
    • Часник – 10 р.

    Спосіб приготування:

  • Аналогічно двом першим рецептами відварити великі шматочки очищеного мови і дати йому охолонути в бульйоні. Двічі подрібнити до пюреобразного стану. Змішати з розім’ятої морквою і картоплиною, сушеною зеленню, одним жовтком.
  • Збити повітряну масу з двох крижаних білків. Другий жовток розмішати в холодному молоці.
  • Ложку борошна підсмажити у вершковому маслі і порціями залити холодним молоком жовтком. Часто помішувати, домагаючись кремової консистенції і однорідного золотистого кольору.
  • Для «дорослого» рецепту білий соус готують інакше. Спочатку треба тушити часник і цибулю, випарити овочі в білому вині, всипати улюблений набір спецій. Після додати обсмажене борошно і молочно-жовткову суміш.
  • М’ясне пюре з овочами розбавити частиною білого соусу, всипати трохи сухарів.
  • Підготувати форму для випічки або приготування на пару – обмазати маслом, обсипати сухарями.
  • Викласти весь обсяг основи для суфле. Шар повинен бути не більше 5 см заввишки, інакше страва погано пропечеться.
  • Готувати 10 хвилин. Після залити рештою соусом бешамель, присипати сухарями і довести до готовності.
  • За бажанням, буквально за пару хвилин до фінального сигналу, присипати форми суфле з білим сиром «Моцарелла».