М’ясні страви в мультиварці

1fcd736c3c571460c0d14b2e57641707 Мясні страви в мультиварці

Широко поширена фраза «прогрес не стоїть на місці» цілком застосовна і до повсякденного «кухонного» життя. Кожен новий день пропонує людям сучасну новинку для дому, полегшує процес зберігання, чищення або приготування продуктів.

Мультиварка з’явилася на ринку досить давно і міцно увійшла в довіру навіть до досить вибагливим споживачам. Її цінують за простоту використання і економію часу. Їжа в ній готується без прямого контакту з нагрівальною поверхнею і тому їжа зберігає максимум корисних речовин. У приладі можна за лічені хвилини підігріти будь-яку страву, без втрати його смаку і без сильного перегріву, як це часто трапляється в мікрохвильовій печі.

Особливо вдалими в мультиварці виходять м’ясні страви. Основні недоліки в приготуванні м’яса у більшості кулінарів пов’язані з тим, що воно виходить жорстким і сухим. Якщо ж приготувати його в чашу мультиварки, то всього за годину-півтора воно стане буквально розпадатися на волокна, при цьому зберігши свою ніжність та соковитість.

Вибір страв для кухонного агрегату дуже широкий. В ньому можна стушкувати або запекти великі шматки вирізки, зробити порційні вироби типу котлет, биточків чи зразів, приготувати м’ясний плов, рулет, рагу з овочами, каші з м’ясом і т. д.

Нижче запропоновано кілька різних рецептів м’ясних страв для мультиварки.

Свинина в мультиварці

Для цього рецепта знадобиться шматок вирізки (тазостегнова частина) вагою 1,5-2 кг. або рулька з кісткою аналогічного ваги. М’ясо-кістковий шматок готується на 30-40 хвилин більше. Спеції можна брати будь-які, по особистому смаку. Якщо взяти запропонований набір, то вийде дуже запашне м’ясо з виразним гвоздиковим ароматом.

Список інгредієнтів:

  • Тазостегнова частина – 2 кг.
  • Гвоздика – 5-10 бутонів.
  • Цибуля ріпчаста – 2-3 дрібних цибулини.
  • Часник – головка.
  • Лавровий лист – 3-4 шт.
  • Перець духмяний в горошинах – 5-10 шт.
  • Сіль.
  • Пекучий або чорний перець.
  • Вода – 250 мл

Спосіб приготування:

  • Розім’яти В ступці лавровий лист, горошини запашного перцю, 5-7 зубчиків часнику, чорний або запашний перець, сіль.
  • Цибулини очистити від лушпиння і розділити навпіл. Залишилися часточки часнику теж потрібно розрізати вздовж на дві-три частини.
  • Шматок м’яса промити, звільнити від зовнішніх плівок і жив. Нашпигувати часником, проколюючи вирізку ножем.
  • Щедро натерти м’ясо густий ароматною сумішшю. По поверхні рівномірно увіткнути бутони гвоздики. Залишити так м’ясо на півгодини-годину.
  • Потім викласти в чашу мультиварки, поруч покласти половинки цибулин. Залити водою приблизно на два сантиметри. Воду також трохи присолити.
  • Включити режим гасіння на 90 хвилин.
  • Шматок подавати до столу в цілому вигляді, прикрасивши свіжими овочами та зеленню. Нарізати безпосередньо перець подачею.
  • Дивіться також:  Фрикадельки для дітей

    Курячі зрази з яйцем в мультиварці

    Ніжні курячі котлетки з яєчною начинкою, приготовані в гострому томатному соусі.

    Список інгредієнтів:

    Фарш:

    • М’ясо куряче (полгрудки і стегенце) – 500 р.
    • Картопля відварна – 100 р.
    • Яйце куряче – 1 шт.
    • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
    • Сіль.
    • Перець.

    Соус:

    • Томатна паста – 2 ст. л.
    • Часник – 6 зубчиків.
    • Ріпчаста цибуля – 2 шт.
    • Перець солодкий – 1 шт.
    • Кріп сушений – 1 ч. л.
    • Морква – 1 шт.
    • Масло рослинне – 50 мл
    • Борошно пшеничне – 1 ч. л.
    • Вода – 150-200 мл
    • Перець чилі за смаком.

    Начинка:

    • Яйце куряче – 4 шт.
    • Петрушка свіжа – 20 р.
    • Зелена цибуля – 30 р.
    • Сіль.
    • Перець.
    • Масло вершкове – 50 г.

    Спосіб приготування:

  • Куряче м’ясо (1-2 стегенця і половина грудки) пропустити через м’ясорубку разом з відвареною картоплею.
  • Цибулину натерти на тертці, додати у фарш. Туди ж вбити одне яйце і додати спеції. Добре вимісити.
  • Сформувати кульки розміром із середнє яблуко, зробити з них товсті коржі.
  • Відварити круто три-чотири яйця, дрібно їх порізати разом з петрушкою і зеленою цибулею. Вершкове масло розрізати на невеликі кубики і злегка їх підморозити.
  • На коржики покласти по 1-2 ч. л. начинки і один кубик вершкового масла. За бажанням, присолити і поперчити.
  • Зліпити своєрідні м’ясні пиріжки і щільно укласти на дно чаші, змазаній рослинною олією.
  • Дрібно натерти моркву.
  • У склянці блендера в імпульсному режимі (короткі натискання) змішати томатну пасту, цибулю, спеції, терту моркву, ложку борошна, стручок солодкого перцю і часник до отримання грубозернистим маси. Злегка розвести її водою.
  • Залити овочевий масою м’ясні «пиріжки».
  • Поставити мультиварку в режим гасіння на 40 хвилин.
  • Дивіться також:  Зрази картопляні

    М’ясний рулет в мультиварці

    Ситний м’ясний рулет зі свинини та курятини з беконом і овочевий прошарком. Готується пакет для запікання.

    Список інгредієнтів:

    • Свинина — 400 р.
    • Сало свіже – 100 р.
    • Куряча грудка – 300 р.
    • Цибуля ріпчаста – 2 шт.
    • Молоко сухе – 2 ст. л.
    • Яйце куряче – 2 шт.
    • Бекон – 200 р.
    • Сіль.
    • Перець.
    • Стручок перцю чилі – 1 шт.
    • Петрушка свіжа – 50 р.
    • Морква – 1 -2 шт.
    • Часник – головка.

    Спеції в пакет для запікання:

    • Горошини чорного перцю.
    • Лавровий лист.
    • Сіль.
    • Горошини запашного перцю.

    Спосіб приготування:

  • Зробити м’ясний фарш однорідний. Для цього сало, курятину, цибулю і свинину пропустити через м’ясорубку два-три рази. Ретельно розміщувати в ньому сухе молоко і спеції. Вбити 2 яйця.
  • Дрібно порубати свіжу петрушку, стручок перцю чилі і часник. Моркву подрібнити на сирному профілі терки.
  • Обробну дошку вистелити декількома шарами харчової плівки. На ній рівномірно розподілити фарш і розсипати по його поверхні зелень, часник, моркву і перець.
  • Згорнути м’ясний пласт у два оберти. Помістити його в пакет для запікання, додати ще спецій. Нещільно зав’язати і наколоти в декількох місцях.
  • Чашу мультиварки змастити на дні рослинним маслом на 5-10 див, покласти в неї рулет в пакеті, підлити 50-80 мл води.
  • Включити в режим смаження (запікання) на 60-80 хвилин.
  • Яловичина з квасолею і куркою

    Дуже смачне м’ясне рагу з розсипчастою червоною квасолею і солодкої цукрової кукурудзою ніжний кисло-солодкому томатному соусі.

    Список інгредієнтів:

    • Яловичина – 500 р.
    • Квасоля консервована – 300 р. (1 банку).
    • Кукурудза цукрова – 150 р. (півбанки).
    • Томати в соку – 300 р. (1 банку).
    • Часник – 4 шт.
    • Перець солодкий – 2 шт.
    • Стручок перцю чилі – 1 шт.
    • Цибуля ріпчаста червоний – 2 шт.
    • Вершкове масло – 100 р.
    • Цукор – 1 ч. л.
    • Кмин – 0,5 ч. л.
    • Кріп сушений – 1 ч. л.
    • Чорний перець.
    • Розмарин – 1-2 гілочки.
    • Сіль.
    • Оцет винний – 3 ст. л. або
    • Лимонний сік – 30 мл

    Спосіб приготування:

  • Крупно нарізати ріпчасту цибулю і часник. Нашаткувати кубиками солодкий перець, а стручок чилі – кільцями (без насіння).
  • У чашу мультиварки розтопити вершкове масло. Помістити в нього гілочку розмарину і потримати близько хвилини. Дістати і всипати в олія часник і цибулю.
  • Перемішувати пластмасовою лопаткою до появи густого аромату.
  • Потім до овочів покласти нарізану невеликими кубиками яловичину. Добре обсмажити її, після чого залити томатами, розім’ятим виделкою разом із заливкою.
  • Тушкувати все близько 5 хвилин, потім додати цукор, сушений кріп, чорний перець, кмин, сіль. Підлити трохи води.
  • Всипати солодкий перець, зерна квасолі і кукурудзи.
  • Перемкнути мультиварку в режим гасіння, закрити кришку і залишити так на півгодини.
  • Дивіться також:  Піца з морепродуктами

    Холодець із курячих шийок в мультиварці

    Ніжне тремтяче холодну із курячих шийок і свинячих ратиць. Щоб отримати більш густе блюдо, можна додати в закладки один курячий окорок.

    Список інгредієнтів:

    • Копитця поросячі – 2 шт.
    • Курячі шиї – 1 кг.
    • Окорок – 1 шт.
    • Часник – головка.
    • Морква – 1 шт.
    • Горошини перцю – 10 шт.
    • Сушена або свіжа зелень.
    • Лавровий лист – 5 шт.
    • Сіль.
    • Ріпчаста цибуля – 3 дрібних цибулини.

    Спосіб приготування:

  • Очистити курячі шиї від плівок, а стегенце від шкіри. Курячу ніжку розділити на кілька частин. Копитця очистити і обшпарити окропом.
  • Всі компоненти, а також очищену моркву скласти в чашу мультиварки. Зверху розмістити вузлик із щільного марлевого відрізу, куди скласти лавровий лист, горошини перцю і половинки добре промитих цибулин, розрізаних прямо в лушпинні.
  • Продукти посолити і залити водою. Вільні краї чаші змастити рослинним маслом.
  • Поставити прилад в режим гасіння холодцю (зазвичай 3 години).
  • Готове холодне засудити до кімнатної температури.
  • Копитця, стегенце і курячі шийки розібрати на м’ясо і кістки. М’ясо розім’яти виделкою, змішати з товченим часником і сушеної або свіжої зеленню.
  • Розкласти масу по формах для холодцю. Зверху або знизу розкласти шматочки моркви.
  • Залити добре процідженим бульйоном і помістити в холодильник для застигання.
  • Термін придатності такого холодцю при дотриманні умов зберігання 2-3 доби.