М’ясний гуляш

94b88caa25ebd0df2e185536a0559f95 Мясний гуляш

М’ясний гуляш – страва з нарізаного смужками безкісткового м’яса, стушенного у великій кількості соусу. Традиційний гуляш вважається угорським стравою, що включає в себе безліч пряних овочів, стиглих томатів, свіжою і меленої паприки, різного роду спецій. Його готують виключно з темного філе яловичини, баранини, телятини, ягнятини, значно рідше – з свинини.

Зараз назва гуляш носить блюдо з будь-якого м’яса, субпродуктів, птиці і навіть риби. Від бефстроганова його відрізняє консистенція і складу соусу. Підлива має більш рідкої консистенції, містить великі шматочки овочів. Крім того, рецепти гуляшу практично не включають сметану та вершки (основу білого соусу бешамель), зате від душі додають класичні інгредієнти угорської кухні – солодкий перець, мелену паприку, пекучий чилі, зрілі помідори.

У цій статті буде розказано про рецепти приготування традиційного м’ясного гуляшу з яловичиною, свининою і птахом.

Гуляш з яловичини

Найбільш швидкий і простий спосіб приготування смачного м’ясного блюда. Гуляш по цьому рецепту пробував майже кожен постійний клієнт санаторіїв, лікарень і недорогих кафе, де його зазвичай подають з простим картопляним пюре і макаронами.

Список інгредієнтів:

  • Вирізка яловича – 400 р.
  • Морква – 100 р.
  • Цибуля – 100 р.
  • Несолона томатна паста – 20 р.
  • Сіль.
  • Лавровий лист.
  • Білий корінь сушений (петрушка, селера).
  • Вода – 1 л.
  • Борошно – 1 ст. л. без гірки.

Спосіб приготування:

  • Щоб дрібно нарізати шматок яловичої вирізки, його потрібно підморозити і нашаткувати широким ножем.
  • М’ясо обсмажити в жирі разом з цибулею і морквою. Додати кілька ложок томатної пасти і всі спеції. Залити розведеною у воді борошном (1 ст. л. без гірки на 50 мл рідини).
  • Коли маса почне густіти, розвести її залишилися об’ємом води.
  • Накрити кришкою і тушкувати до готовності.
  • Дивіться також:  Лазанья з лаваша

    Гуляш зі свинини з картоплею і перцем

    Розкішний рецепт, наближений до угорської оригіналу. В залежності від обсягу соусу, страву можна зварити на перше у вигляді густого супу або стушкувати на друге, як розкішного рагу з насиченою підливою.

    Список інгредієнтів:

    • Свинина пісна (корейка) – 400 р.
    • Картопля – 200 р.
    • Перець солодкий – 200 р.
    • Селера кореневої – 100 р.
    • Петрушка – 20 р.
    • Базилік – 20 р.
    • Паприка мелена – 2 ст. л.
    • Борошно – 1 ст. л. без гірки.
    • Цибуля ріпчаста – 100 р.
    • Набір спецій для темного м’яса.
    • Томати – 200 р.
    • Паста томатна – 2 ст. л.
    • Сіль.

    Спосіб приготування:

  • Шматок пісної корейки промити і нарізати великими кубиками.
  • Розігріти солідний шар рослинного масла і на великому вогні обпалити в ньому свинину. На поверхні шматочків утворюється рум’яна кірочка, але всередині вони залишаться сирими.
  • Перекласти м’ясо в каструлю, а в маслі пасерувати половину великої цибулини і кілька подрібнених стручків солодкого перцю.
  • Якщо у стручків щільна шкірка, їх треба потримати над полум’ям пальника і потім панчохою зняти відшарувалася плівку. Не варто пропускати цей етап, інакше при пассировке шкірка згорнеться в неїстівні джгутики.
  • До овочів додати два помідора, бланшованих і розім’ятих в кашку. Трохи пізніше влити томатної пасти, розведеної борошна.
  • Після загустіння соусу залити м’ясо бульйоном з овочами. Перемішати, всипати нарізану кубиками селеру і картоплю. Додати цілих спецій і солі.
  • Варити на слабкому вогні. Наприкінці всипати рубаної зелені і меленої паприки. Накрити кришкою і залишити на 10 хвилин для розподілу ароматів.
  • Гуляш з філе птиці

    Ніжний гуляш з курячого м’яса. Ідеально поєднується з відвареної пастою, тушкованими на пару овочами.

    Дивіться також:  Котлети в мультиварці

    Список інгредієнтів:

    • Томатний сік – 300 мл
    • Куряче філе (темне, біле) – 500 р.
    • Борошно – 1 ст. л.
    • Морква – 100 р.
    • Помідори – 200 р.
    • Часник – 3 шт.
    • Петрушка – 20 р.
    • Соус «Бальзаміко» кисло-солодкий – 2 ст. л.
    • Гвоздика – 1-2 бутона.
    • Мускатний горіх.
    • Сіль.
    • Каррі – 0,5 ч. л.
    • Бульйон – 1 л.

    Спосіб приготування:

  • Нарізати куряче філе соломкою. Обсмажити в олії до напівготовності.
  • Бланшувати томати. Очищену м’якоть подрібнити в пюре.
  • Стручки перцю обпалити вогнем і, як і томати, звільнити від верхньої шкірки. Нарізати кубиком і всипати до м’яса.
  • Туди ж влити томатне пюре і сік. Відразу всипати дрібку мускату і вкинути один-два бутона гвоздики.
  • Тушкувати близько 5 хвилин, додати одну моркву, стерту на дрібному сирному профілі терки.
  • Залити бульйоном з розведеною в ньому борошном, покласти всі спеції, сіль і зелень. Влити трохи кисло-солодкого соусу.
  • Тушкувати під кришкою і на слабкому вогні. Орієнтовний час приготування – 20 хвилин.