М’ясний салат

b5cb3119fa6f6ef23882782792f0a5c0 Мясний салат

Салати у всі часи вважалися досить затребуваним стравою, адже при наявності навіть невеликої кількості продуктів можна було створити повноцінну страву з вишуканим смаком і ефектним виглядом.

М’ясні салати – це особлива категорія, яка включає в себе як дієтичні рецепти, так і неймовірно щільні страви, розраховані на справжніх шанувальників ситної їжі. До м’ясних салатів відносять будь-які гарячі і холодні закуски, в чиєму складі знаходиться м’ясо або субпродукти (печінка, легені, серце і мова), а також напівфабрикати (шинка, ковбаса, сосиски).

Кулінари можуть поєднувати м’ясні компоненти з різноманітною свіжою зеленню і овочами або змішувати їх з грибами, яйцями, сиром та іншими калорійними продуктами. Заправляють такі салати найрізноманітнішими соусами. У числі найбільш поширених знаходяться майонезний, сметанний соус і гірчична або лимонна заправка на основі рослинної олії.

М’ясо для салату найчастіше відварюють або обсмажують. Значно рідше його тушкують або запікають. Напівфабрикати також піддаються термічній обробці – відварювання, смаженні, а також підсушування в духовій шафі, якщо використовується салямі або в’ялене м’ясо. У сирому вигляді сосиски або варену ковбасу використовувати небажано.

Освоїти нові рецепти м’ясних салатів досить легко. Кілька з них запропоновано нижче. Вони відрізняються простотою виконання і відносною дешевизною.

М’ясний салат з коренеплодами

Своєрідний дачний салат для швидкого сніданку. Все що для нього потрібно – товсте колечко вареної ковбаси і пару молоденьких коренеплодів з городу. Особливо хороша така закуска до яєчні-глазунье і смаженої картоплі з цибулею. Неймовірно смачна комбінація для людей, що віддають перевагу запасатися вранці калоріями про запас.

Із зазначеної кількості продуктів вийде близько 500 — 600 р. салату.

Список інгредієнтів:

  • Варена ковбаса – 100 р.
  • Ріпа молода – 1-2 шт.
  • Цибуля зелена пером – 50 р.
  • Редис – 5-6 шт.
  • Кріп свіжий – 30 р.
  • Масло рослинне – 30 мл
  • Оцет винний або столовий – 1 ст. л.
  • Хрін свіжий тертий – 0,5 ч. л.
  • Сіль.
  • Цукор.
  • Чорний перець.

Спосіб приготування:

  • Гурток вареної ковбаси потримати в окропі близько 2 хвилин. Вийняти, остудити і нарізати кубиком.
  • Молоду ріпу очистити і натерти на соломку на тертці для моркви по-корейськи».
  • Редис очистити від хвостиків і верхівок, нашаткувати півмісяцями.
  • Порубати зелений лук і зелень кропу.
  • У мисці змішати рослинне масло з сіллю, перцем і цукром, винним оцтом.
  • У цій суміші замочити на 15 хвилин соломку з ріпи.
  • Коли коренеплід трохи промаринується, покласти інші інгредієнти – редис, зелень цибулі і кропу, варену ковбасу, хрін.
  • Все змішати і подати до столу з чорним хлібом.
  • Замість вареної ковбаси можна використовувати куряче філе.
  • Термін придатності салату складає 2 доби.
  • Дивіться також:  Салат «Червона шапочка»

    М’ясний салат з зеленими яблуками

    Кисло-солодкі або виражено кислі яблука дуже часто виступають в ролі органічного доповнення темних сортів м’яса – яловичини, баранини і свинини. Перевірена часом поєднання яблук і яловичини є найбільш вдалим за своїми смаковими якостями. Його цінували ще в середніх віках і в куховарських книгах тих років нерідко можна знайти страви, де компанію благородної «бифу» складають «народні» фрукти.

    Недолік яблук в тому, що під впливом кисню, що міститься в повітрі, вони починають швидко темніти і втрачають свій привабливий зовнішній вигляд. Щоб цього уникнути, кулінари зазвичай підкислюють м’якоть, використовуючи для цього оцет, розсіл, лимонний сік і інші продукти.

    З наведеного кількості інгредієнтів вийде близько 1 кг. салату.

    Список інгредієнтів:

    • Вирізка яловича – 300 р.
    • Огірки солоні – 100 р.
    • Масло рослинне – 30 мл
    • Яблука зелені кисло-солодкі – 300 р. (3 шт.).
    • Ріпчаста цибуля – 100 г (1 шт).
    • Розсіл – 50 мл
    • Лавровий лист.
    • Оцет винний – 1 ст. л.
    • Горошини чорного і запашного перцю.
    • Сіль.
    • Хрін свіжий – за смаком.
    • Чорний перець.

    Спосіб приготування:

  • Відварити до повної готовності шматок яловичини у воді зі спеціями – лавровим листом, сіллю, горошинами чорного і запашного перцю.
  • Охолоджене м’ясо нарізати соломкою.
  • Ошкуріть солоні огірки і разом з ріпчастою цибулею нашаткувати дрібним кубиком.
  • Яблука теж очистити від жорсткої шкірки і нарізати або натерти на тонку соломку, яку буквально на половину хвилини залити процідженим огірковим розсолом.
  • Яблука, м’ясо, огірки і цибулю з’єднати разом, заправити рослинним маслом, свіжим хроном, сіллю, чорним перцем і винним оцтом.
  • Подати до столу зі свіжим чорним хлібом або білими грінками.
  • Термін придатності такого салату 2 доби.
  • М’ясний салат з локшиною

    Цей салат можна зробити з будь-якими видами макаронних виробів, не тільки з локшиною, але і з ріжками, черепашками, спіралями, павутинкою та ін. Страва досить своєрідне, так як поєднує в собі відварні овочі і подвяленную салямі. Його не можна назвати калорійним, так як компоненти повністю врівноважують один одного.

    У класичному виконанні він заправляється рослинним маслом з гірчицею, але є і варіант з майонезом. У другому випадку страву краще змішувати з майонезним соусом поступово, додаючи його по ложкам, так як можна легко переборщити і салат стане дійсно дуже ситним і важко засвоюваним.

    Дивіться також:  Салат з креветками та авокадо

    За наведеною закладці вийде близько 1 кг. салату.

    Список інгредієнтів:

    • Локшина – 150 р.
    • Селера кореневої – 100 р.
    • Морква – 100 р.
    • Салямі – 200 р.
    • Капуста цвітна – 100 р.
    • Часник – 2 зубки.
    • Петрушка свіжа або сушена.
    • Масло рослинне – 20 мл
    • Гірчиця «Російська» — 1 ч. л.
    • Оцет столовий – 1 ст. л.
    • Сіль.
    • Чорний перець.

    Спосіб приготування:

  • Ковбасу салямі очистити від плівок і за допомогою широкого ножа нарізати на тонкі пластинки. Підсушити їх на сухій сковороді і потім нарізати соломкою.
  • Окремо відварити моркву і корінь селери з цвітною капустою, так як морква вариться значно довше. Очистити і нарізати кубиком.
  • У мисці змішати рубану зелень петрушки (або ч. л. сушеної) з рослинним маслом, хріном, гірчицею, чорним перцем, розтертим часником і сіллю.
  • Відварити локшину в підсоленій воді. Обов’язково промити її проточною холодною водою. В іншому випадку, макарони злипнуться.
  • Змішати варені овочі з локшиною і соломкою салямі. Заправити соусом на основі рослинної олії і подати до столу.
  • Якщо салат заправляється олією з прянощами, то термін його придатності близько 2 діб. Якщо ж використовується майонез, то спожити його бажано протягом одного дня. Причому додавати соус потрібно відразу перед винесенням гостям.
  • М’ясний салат з субпродуктів

    Салат з мовою і серцем, заправлений майонезним соусом. Існує цілих три варіанти його подачі до столу. Перший найбільш ефектний. Всі компоненти викладаються однаковими за розміром гірками по периметру великого плоского страви, в центр якого ставлять піалу з соусом. Салат змішується безпосередньо в тарілці. Також його можуть викласти шарами в порційний посуд або по-старому змішати всі інгредієнти разом і подати до столу в одній салатниці.

    Що стосується вибору субпродуктів, то краще зупиниться на яловичому мовою і свинячому серце. Яловиче серце дуже довго готується і не завжди виходить досить м’яким, зате у яловичого мови більш багатий і ніжний смак і аромат у порівнянні із свинячим.

    За наведеною закладці вийде близько півтора кілограмів салату.

    Список інгредієнтів:

    • Серце свиняче – 300-400 р.
    • Язик яловичий – 300-400 р.
    • Яйце куряче – 4 шт.
    • Базилік свіжий – 30 р.
    • Огірок солоний – 4 шт.
    • Цибуля зелена – 30 р.
    • Петрушка свіжа – 30 р.
    • Майонез – 250 р.
    • Часник – за бажанням.
    • Чорний перець.
    • Сіль.
    • Лавровий лист.
    • Коріандр.
    • Горошини чорного і запашного перцю.
    • Мускатний горіх.
    Дивіться також:  Крабовий салат з капустою

    Спосіб приготування:

  • Яловичий язик і свиняче серце відварити у воді зі спеціями до повної готовності. У бульйон додати коріандр, мускатний горіх, горошини чорного і духмяного перцю, сіль, перець чилі за бажанням, чорний перець, лавровий лист.
  • М’ясні продукти остудити, очистити від залишків плівок і жив, нашаткувати крупною соломкою.
  • Солоні огірки за допомогою овочечистки очистити від жорсткої шкірки і, при необхідності, від великих насіння. Порізати їх кубиками.
  • Зелень петрушки, базиліка і зеленого лука порубати, залишити кілька верхівок для прикраси.
  • Яйця варити не менше 10 хвилин і нарізати великим кубиком.
  • З’єднати всі інгредієнти і заправити майонезом безпосередньо перед подачею гостям.
  • М’ясний салат «Європейський»

    Складний салат з птахом, шинкою, коренеплодами, овочами і фруктами. Незважаючи на гадану не сполучуваність продуктів, у підсумку виходить досить пікантна закуска.

    За наведеною закладці вийде близько 1-1,3 кг салату.

    Список інгредієнтів:

    • Шинка або карбонад – 100 р.
    • Філе куряче – 200 р.
    • Корінь селери – 100 р.
    • Гриби мариновані (білі, печериці) – 100 р.
    • Селера (листя) – 50 р.
    • Картопля – 200 р.
    • Яблука з міцної м’якоттю – 100 р.
    • Петрушка – 50 р.
    • Буряк – 100 р.
    • Гірчиця «Російська» — 1 ч. л.
    • Майонез – 150 р.
    • Винний оцет – 1 ст. л.
    • Масло рослинне — 30 мл
    • Сіль.
    • Чорний перець.

    Спосіб приготування:

  • Буряк запекти в духовій шафі. Картоплю відварити або запекти таким чином, щоб він не розсипався. Варені овочі натерти на тертці для моркви по-корейськи або просто на крупній її боці.
  • Тверді яблука і корінь селери натерти соломкою. Порубати зелень.
  • Куряче філе, шинку і мариновані гриби нарізати кубиком.
  • У мисці зробити майонезний соус з рослинним маслом, додавши в нього всі спеції і подрібнену зелень. Пару аркушів залишити для прикраси страви.
  • У глибоку салатницю викласти тертий картопля. Зверху по черзі розмістити яблука, куряче філе, шар соусу, селера, шинку, мариновані гриби, знову шар соусу і буряк.
  • Прикрасити цілої зеленню, дати настоятися протягом 30-60 хвилин і винести до столу.
  • Термін придатності салату з майонезом становить 1 добу.