М’ясо по-французьки з картоплею

694831768601fdf94f0843b7a55563bb Мясо по французьки з картоплею

Рецепт м’яса по-французьки знали ще наші батьки. Це блюдо вважалося святковим і, відповідно, готувалося нечасто. Сьогодні м’ясо у нас вже не в дефіциті, тому балувати себе цим, чесно сказати, зовсім не французьким стравою ми може хоч кожен день. Як його готувати? Ось кілька варіантів.

М’ясо по-французьки з картоплею в духовці

Приготувати дуже ситний і смачний вечерю дуже просто – достатньо запекти в духовці м’ясо з картоплею. Це безпрограшний варіант, який неодмінно сподобається всім членам вашої сім’ї.

Інгредієнти:

  • Картопля – 2 кг
  • М’якоть свинини – 300 р.
  • Майонез – 200 р.
  • Твердий сир – 100 р.
  • Цибуля ріпчаста – 2 шт.
  • Часник – 5 зубчиків
  • Зелень кропу – 1 пучок
  • Сіль – за смаком
  • Перець чорний мелений – за смаком
  • Рослинна олія

Спосіб приготування:

Нежирну свинину промийте, наріжте невеликими, але досить тонкими пластинками.

Кожен шматочок відбийте молоточком через шматок харчової плівки. Рясно посоліть і поперчіть з двох сторін.

Цибулини очистіть, промийте і наріжте тонкими кільцями або півкільцями (це буде залежати від розмірів цибулини).

Картоплю почистіть, помийте і наріжте кружечками. Кружечки повинні бути приблизно такими ж за товщиною, як м’ясо.

Деко змастіть невеликою кількістю рослинного масла. Розігрійте духовку.

На деко викладіть спочатку шматочки м’яса. Краще, якщо вони будуть стикатися між собою і досить щільно закриють всю поверхню листа.

Зверху на м’ясо покладіть рівним шаром кільця цибулі. Все це змастіть невеликою кількістю майонезу, в який попередньо потрібно видавити часник.

Наступний шар – картопля. Кружальцями картоплі накрийте всю поверхню страви. Знову змастіть все майонезом.

Надішліть деко в розігріту до 180 градусів духовку, запікайте приблизно 45 хвилин. Час від часу відкривайте духовку і перевіряйте блюдо. Якщо побачите, що виділилося досить багато соку, злийте його і полийте їм страву зверху. Якщо ж побачите, що страва, навпаки, дуже сухе, можете підлити в нього трохи теплої води.

Дивіться також:  Запіканка з кабачків

Після 45 хвилин витягніть блюдо і посипте його зверху тертим твердим сиром. Знову поверніть в духовку на 10-15 хвилин.

Подавайте, прикрасивши, при бажанні, дрібно нарубаною зеленню кропу.

М’ясо по французьки з картоплею і помідорами

Свинина між картоплею і соковитими помідорами запечеться особливо ніжною. А майонез з сиром покриють блюдо м’якої «шубкою», яка обов’язково припаде вам до смаку.

Інгредієнти:

  • Свинина (вирізка) – 400-500 г
  • Картопля – 5 шт.
  • Майонез – 200 р.
  • Сир твердий – 150 р.
  • Помідори – 4 шт.
  • Масло вершкове – 10 р.
  • Сіль – за смаком
  • Перець чорний мелений – за смаком

Спосіб приготування:

Картопля очистіть, поріжте кружечками.

Свинячу вирізку ретельно промийте, наріжте довгастими шматочками. При бажанні трохи їх відбийте.

Помідори добре промийте, наріжте кружечками.

Духовку розігрійте, деко змастіть рослинною олією.

На дно дека викладіть кружечки картоплі, зверху посоліть і посипте свіжомеленим чорним перцем.

Вершкове масло розігрійте в мікрохвильовці, акуратно вилийте на кожну картоплину.

Зверху викладіть шматочки свинини, змастіть всі половиною всієї кількості майонезу (солити не потрібно, майонез вже сам по собі солоний).

Поверх майонезу покладіть кружальця помідорів, змастіть їх залишилися майонезом.

Відправте лист із продуктами в розігріту до 190 градусів духовку. Тримайте 45 хвилин, потім посипте тертим сиром і повернути в духовку ще на 10 хвилин.

М’ясо по-французьки з картоплею і грибами

М’ясо по-французьки – страва багатошарове. І чим більше шарів, тим цікавіше виходить кінцевий результат. Пропонуємо спробувати м’ясо, запечене з картоплею, помідорами і грибами. Таке не соромно навіть на святковий стіл поставити.

Інгредієнти:

  • Свинина або яловичина – 0,5 кг.
  • Картопля – 4-5 шт.
  • Печериці – 300 р.
  • Помідори – 5 шт.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Сир твердий – 250 р.
  • Майонез – 250 р.
  • Сіль – за смаком
  • Чорний мелений перець – за смаком
  • Вершкове масло – для змазування потивня
Дивіться також:  Котлети з яйцем всередині

Спосіб приготування:

Підготуйте деко, змастіть його маслом.

Картоплю очистіть, наріжте нетовстими кружечками, викласти на дно форми. Зверху посоліть і поперчіть.

Свинячу вирізку або куряче філе промийте, наріжте або смужками, або шматками, як на відбивні. Викладіть шматки м’яса на картоплю, посоліть і поперчіть.

Цибулю очистіть, наріжте тонкими кільцями. Викладіть його на м’ясо.

Печериці промийте, при необхідності трохи очистіть, а потім наріжте тонкими пластинками. Викладіть шар порізаних грибів на цибулю.

Зверху змастіть всі половиною майонезу.

Помідори промийте, наріжте кружечками. Викладіть їх на майонез, а зверху знову промажте майонезом.

Деко покладіть у гарячу духовку. Запікайте при 180 градусах приблизно 50 хвилин. Потім посипте тертим сиром і знову покладіть в духовку на 5-7 хвилин, щоб сир розплавився, але не запікся.

М’ясо по-французьки з картоплею в сковороді

Дуже цікава ідея для приготування м’яса по-французьки. М’ясо спершу смажиться в картопляній «шубці», а потім запікається в вершках. Просто смакота!

Інгредієнти:

  • Свинина – 700 р.
  • Картопля – 2-3 шт.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Яйце – 2 шт.
  • Борошно – 3 ст. л.
  • Сметана – 2 ст. л.
  • Вершки (20%) – 100 мл
  • Часник – 2 зубчики
  • Зелень – за смаком
  • Сіль – за смаком
  • Перець чорний мелений – за смаком
  • Рослинне масло – для смаження

Спосіб приготування:

М’якоть свинини промийте, наріжте порційними шматками-пластинками. Трохи відбийте спеціальним молоточком, рясно посоліть і поперчіть.

Картопля очистіть, натріть на середній терці.

Цибулю очистіть, подрібніть блендером в кашку. Змішайте картоплю і цибулю.

Часник очистіть, пропустіть через прес в картопляно-цибульну кашку. Перемішайте.

Якщо картопляна маса вийде занадто рідкою, злийте з неї сік. Потім додайте сметану, яйця і борошно. Ще раз гарненько перемішайте.

Дивіться також:  Каша в мультиварці

Розігрійте Сковороду, налийте трохи олії.

Ложкою викладіть на сковороду трохи картопляної маси, зверху покладіть шматок м’яса. А поверх м’яса знову покладіть картопляну «шубку». Смажте до золотистої скоринки, потім дуже обережно переверніть на другу сторону і теж обсмажте.

Після того, як всі шматки м’яса таким чином обсмажені, перекладіть їх на деко, змащене рослинним маслом. Залийте вершками (можете замінити вершки сметаною) і відправте в розігріту до 180 градусів духовку. Запікайте приблизно 15-20 хвилин.