М’ясо по-французьки з куркою

0426953152b3cff131351b18f25cba35 Мясо по французьки з куркою

М’ясо по-французьки вперше приготували в Парижі для відомого історичного персонажа графа Орлова. Родоначальник витонченого страви і всіх його наступних модифікацій виглядав хитромудро і спочатку складався з ніжних телячих відбивних, прослоенних обсмажені з цибулею гриби і дефіцитним на той час картоплею. Заливалася «запіканка» вишуканим соусом бешамель, а щоб з’явився улюблений французами «запечена» (рум’яна кірочка), її поверхня щедро засипали білими сухарями.

Привезена в Росію блюдо швидко асимілювалося. З’явилися адаптовані до кожної місцевості рецепти, а з ними і нові назви: «М’ясо по-капитански», «М’ясо по-міністерськи», страву «Дипломат». Оригінальну запіканку робили з телятини або, в крайньому випадку, з яловичини, а в росіян рецептах стало можливим використовувати поросятину і свинину, качку і курятину.

У сучасній кухні м’ясо по-французьки в більшості випадків роблять саме з свинини і курки. Це обумовлено тим, що куряче філе і свиняча вирізка завжди виходять м’якими і не зовсім досвідченого кулінара. З яловичиною набагато складніше, навіть за умови тривалого відбивання і маринування позитивний результат гарантований не завжди. Хоча, на думку багатьох, саме з яловичиною і телятиною м’ясо по-французьки набуває найбільш насичений і багатий смак.

Крім головних компонентів, у складі смачного частування також зустрічається різноманітна зелень, горіхи і томати, м’ясні напівфабрикати і субпродукти, кабачки і моркву, селеру. Блюдо можуть готувати як порційно, просто зробивши на кожній відбивною розкішною сирної «шапці» з начинкою, так і традиційно, у формі однієї великої запіканки, заливши її білим соусом і присипавши сухарями.

У цій статті дано кілька рецептів ніжного м’яса по-французьки з курки.

М’ясо по–французьки на швидку руку

Ідеальний варіант для «екстреної» організації званої вечері. Оригінальний рецепт без всяких складнощів.

Дивіться також:  Бефстроганов з свинини

Список інгредієнтів:

  • Курка філе – 800 р.
  • Морква – 200 р.
  • Цибуля – 200 р.
  • Сіль.
  • Перець чорний.
  • Вершки – 200 мл
  • Борошно – 1 ч. л.
  • Базилік або кріп сушений – 1 ч. л.
  • Біле вино – 30-50 мл
  • Сир – 150 р.
  • Майонез – 100 р.

Спосіб приготування:

  • Дрібно натерти моркву і обсмажити її разом з білим вином і кубиками цибулі. Посолити і злегка поперчити. Довести до м’якості, випарити вино і зняти шумівкою, щоб не набирати занадто багато жиру.
  • Натерти сир.
  • У звільнену від овочів сковороду влити холодні вершки питні з розведеною в них ложкою сушеної зелені і борошна. Посолити, поперчити. Повільно помішуючи, зварити густий вершковий соус.
  • Куряче філе нарізати вздовж на 3-4 шматка і, не відбиваючи, щільно укласти на дно сковороди.
  • Зверху рівномірно розподілити пасеровані овочі.
  • Залити густим соусом, не доходячи до краю продуктів приблизно 0,5 см. Зверху зробити тонку майонезну сітку, а поверх її товсту сирну «шапку». Не накриваючи кришкою, тушкувати все на повільному вогні, випарівая зайву рідину.
  • Якщо соусу вийшло занадто багато або він дуже рідкий, то спочатку потрібно на малому вогні випарувати зайву вологу і лише після цього «закривати» страва майонезній сіткою і сиром.
  • Щоб отримати рум’яну скоринку, після розплавлення сиру сковороду можна на 5 хвилин поставити в духовку, розігріту до 200-220 градусів. Шафа має бути добре прогрітий, так як в холодній духовці скоринки не вийде.
  • М’ясо по-французьки з яйцем і грудинкою

    Незвичайний варіант страви з варено-копченої грудинкою, смаженою цибулею і яйцем. Іноді в такій комбінації зустрічається також дрібно натертий консервований огірок.

    Список інгредієнтів:

    • Стегна курячі – 1 кг
    • Цибуля – 200-300 р.
    • Варено-копчена грудка (свиняча) – 200 р.
    • Яйце куряче – 3-4 шт.
    • Сир – 250 р.
    • Томатна паста – 1 ч. л. або
    • Сік – 200 мл
    • Сметана – 150 мл
    • Борошно пшеничне – 1 ст. л.
    • Петрушка сушена – 1 ч. л.
    • Часник – 3 шт.
    • Сіль.
    • Кубик бульйонний – 1 шт.
    • Спеції для курки з каррі або куркумою.
    • Перець.
    • Сухарі панірувальні – 200 р.
    Дивіться також:  Котлети з курячої грудки

    Спосіб приготування:

  • З стегон зняти шкіру, шматочки жиру і плівки. Зробити надріз з тильного боку і видалити кістку. Накрити харчовою плівкою і відбити молотком без зубів, надаючи більш плоску форму.
  • Відбиті стегенця посолити і поперчити, укласти в промазану жиром і обсипану сухарями форму.
  • Цибулю і варено-копчену грудинку нарізати дрібними кубиками, змішати з товченим часником. Пасерувати на олії до прозорості сала.
  • Відварити і натерти яйця. Подрібнити сир.
  • Холодний томатний сік (ложку пасти) і сметану змішати з ложкою пшеничного борошна і сушеної зеленню. Насипати перцю, приправу для курки, чверть або половинку бульонного концентрату, солі.
  • Вилити суміш на сковороду після грудинки і, повільно помішуючи, довести до загустіння.
  • На курячі стегенця викласти обсмажену грудинку з цибулею, змішану з відварним яйцем. Залити густим томатно-вершковим соусом і присипати сиром і сухарями.
  • Запекти в духовій шафі, попередньо прогрітому до 180-190 градусів.
  • М’ясо по-французьки у рулетах

    Класичне м’ясо по-французьки з курки з грибами і картоплею, подана в незвичайній формі.

    Список інгредієнтів:

    • Філе – 700 р. (3 шт.).
    • Картопля – 3 шт. (300 р.).
    • Гриби – 200 р.
    • Цибуля – 100 р.
    • Сир – 200 р.
    • Борошно – 1 ст. л.
    • Сметана рідка – 200 р.
    • Бульйон – за необхідності.
    • Масло рослинне – 50 мл
    • Спеції за смаком.
    • Сіль.
    • Масло вершкове – 50 г.
    • Перець.

    Спосіб приготування:

  • Кожну половинку грудки нарізати на 3-4 частини і відбити молотком без зубів. Щоб філе не залишилося на молотки, шматочки потрібно накрити харчовою плівкою.
  • Дуже дрібно нашаткувати гриби і цибулю. Обсмажити їх на сковороді з додаванням спецій і часнику (за смаком). Готові овочі і гриби можна скласти в чашу блендера і подрібнити в імпульсному режимі, щоб отримати грубозернисту масу.
  • Картоплю відварити до напівготовності, звільнити від шкірки, остудити до прийнятної температури і натерти на великому (буряковому) профілі терки. Аналогічно подрібнити сир.
  • На сковороді розтопити трохи олії і влити в нього суміш рідкої сметани та борошна. Приправити основу соусу бульйонним кубиком і іншими спеціями за бажанням. Ретельно розмішуючи, довести до загустіння. По мірі необхідності розбавити соус бульйоном до необхідної консистенції.
  • У кожну відбивну покласти по ложці грибної начинки і скрутити її рулетом або конвертом.
  • Рулети щільно укласти в сковороду. Дно і боки посуду потрібно промазати маслом і обсипати прісними сухарями, щоб запобігти пригорання.
  • Поверх рулетів насипати тертої картоплі. Все щедро засипати сумішшю сиру і сухарів. Залити м’ясо соусом, трохи не доходячи до країв запіканки.
  • Запекти при 180 градусах, попередньо добре прогрівання духова шафа. Приблизно за 5-8 хвилин до остаточної готовності потрібно збільшити температуру до 200-210 градусів, щоб з’явилася апетитна золотава скоринка.