Норвезький суп з сьомги

c455ceba16180dfec0d455ba15b25ed6 Норвезький суп з сьомги

Норвегія розташована на Скандинавському півострові, і велика частина її території межує з Північним і Норвезьким морем. Тому не дивно, що в кухні цієї країни переважають різноманітні рибні страви.

У числі інших рибних страв, норвезька кухня знаменита своїм супом (або юшкою) з сьомги. Не варто зайвий раз розповідати, наскільки смачна і корисна ця делікатесна порода риб. Її м’ясо вище всяких похвал, а вже у поєднанні з ніжними жирними вершками просто божественно.

Норвезький суп містить у собі як вишукане червоне філе, так і натуральні коров’ячі вершки. Він може бути як рідким, так і густим, у формі крему або супу-пюре. Подібним стравою можна не тільки балувати себе кожен день, але і здивувати гостей на святкову вечерю.

Класичний норвезький суп з сьомги

Середній стейк сьомги важить від 150 до 200 р., тому на півтора літра супу зазвичай потрібно близько 3 шматків риби. Бажано використовувати саме стейки, тобто шматки зі шкірою і кістками. Так бульйон виходить більш насиченим, хоча і сама м’якоть дає дуже багато жиру.

Інгредієнти на 1,5 л. супу:

  • Стейки сьомги – 3 шматка.
  • Картопля – 1 шт.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Морква – 1 шт.
  • Селера – полкорня.
  • Корінь петрушки або пастернаку – 1 шт.
  • Сир – 150 р.
  • Свіжа зелень селери і петрушки – 50 р.
  • Сливка натуральні від 18 % жирності – 100 мл
  • Масло вершкове – 50 г.
  • Сіль і улюблені спеції за вибором.

Приготування:

  • Стейки промити, залити водою і зварити бульйон з улюбленими спеціями і сіллю.
  • Стейки розібрати – шкіру і кістки викинути, а м’ясо розділити на невеликі шматочки.
  • Селера нарізати невеликими кубиками, корінь пастернаку або петрушки натерти.
  • В розтопленому вершковому маслі пасерувати нашатковану дрібними кубиками ріпчасту цибулю і тонку соломку моркви.
  • Бульйон процідити. Картоплину відварити окремо в підсоленій воді, нарізати і додати в суп разом з пасерованими овочами.
  • Дати поваритися близько 2 або 3 хвилин, після чого всипати рубану зелень, тертий сир, вершки і подрібнене філе червоної риби.
  • Через пару хвилин вимкнути вогонь і відразу подати до столу.
  • Дивіться також:  Бульйон з яловичини

    Норвезька гострий суп-пюре з сьомги з картоплею

    Калорійний варіант супу-пюре з червоної риби. Більш дієтична версія представлена в наступному рецепті.

    Інгредієнти на 1,5 л. супу:

    • Філе сьомги – 300 р.
    • Картопля – 5 шт.
    • Імбир свіжий – 2 см. кореня.
    • Перець чилі – полстручка.
    • Томати, консервовані у власному соку – 100 р.
    • Вершки від 18 % жирності – 100 мл
    • Сир – 150 р.
    • Зелень петрушки сушена – 1 ст. л. без гірки.
    • Бульйон овочевий – 1 л.
    • Масло вершкове – 50 г.
    • Сіль і улюблені спеції за смаком.

    Приготування:

  • Підготувати овочі. Імбир дрібно натерти, чилі (без насіння) подрібнити в пюре. Картопля очистити і нарізати на великі шматки. Аналогічно нарізати філе сьомги. З консервованих томатів видалити шкірку.
  • Прямо у каструлі розтопити вершкове масло і додати в нього пюре чилі і натерту кашку імбир. Добре обсмажити, після чого покласти томати у власному соку і сушену зелень.
  • Тушкувати овочі 5 хвилин. Додати в суміш великі шматки картоплі та сьомги, залити бульйоном і варити на середньому вогні до готовності.
  • Як тільки всі інгредієнти будуть зварені, пюрировать вміст каструлі за допомогою заглибного блендера. Якщо вийшло дуже густе пюре, то додатково розвести її бульйоном.
  • Потім влити вершки, всипати тертий сир і все добре перемішати.
  • Дати постояти на вогні близько пари хвилин і відразу подати до столу, присипавши кожну порцію часниковими грінками, у формі невеликих кубиків.
  • Норвезька крем-суп з рисом і селерою

    Зазвичай пюреобразні супи готують на основі картоплі. Тут же представлений більш низькокалорійний варіант страви на основі рису і селери. Рис для крем — супу треба брати на кашу, тобто клейкий, крахмалистый і добре разваривающийся.

    Дивіться також:  Щі з квашеної капусти

    Інгредієнти на 1,5 л. супу:

    • Філе сьомги – 300 р.
    • Корінь селери.
    • Рис круглий – 150 р.
    • Біле сухе вино – 50 – 80 мл
    • Цибуля-порей – 1 стебло.
    • Куркума або каррі – 1 ч. л.
    • Гвоздика – 1-2 бутона.
    • Мускатний горіх за смаком.
    • Зелень базиліка і петрушки сушена – 1 ст. л. без гірки.
    • Масло вершкове – 50 г.
    • Імбир свіжий – 2 см. кореня.
    • Овочевий бульйон – 1,5 л.
    • Сир – 150 р.
    • Вершки 18 % жирності – 150 мл
    • Сіль і улюблені спеції за смаком.

    Приготування:

  • Лук-порей нашаткувати кільцями. Імбир натерти.
  • У каструлі розтопити вершкове масло. Покласти в нього бутони гвоздики, тертий імбир, куркуму і кільця цибулі-порею. Все добре обсмажити, потім видалити бутони гвоздики, залити білим сухим вином і тушкувати, поки воно повністю не випарується.
  • Потім у каструлю додати крупно нарізану сьомгу, селера і промитий рис круглий. Залити овочевим бульйоном і тушкувати на повільному вогні до готовності.
  • Весь вміст каструлі пюрировать за допомогою заглибного блендера. Якщо маса виходить густа, то додатково розвести овочевим бульйоном.
  • Всипати тертий сир і сушену зелень, влити жирні вершки. Добре перемішати. Натерти на блюдо трохи мускатного горіха.
  • Отриманий суп спробувати, досолити і приправити при необхідності.
  • Подавати з білим хлібом або грінками.