Окрошка на кефірі

048672cea8b33284ed55972b507ad71b Окрошка на кефірі

Окрошка на кефірі – класика слов’янської кухні. Це холодний літній суп, гармонійно поєднує в собі кисломолочне підстава, свіжі овочі і відварні білкові продукти (рибу, гриби, птицю, м’ясо). Ідеальна легка їжа для спекотної погоди.

У кожному регіоні окрошку на кефірі готують по-своєму. Найчастіше свіжий кефір розводять до прийнятного стану холодною кип’яченою водою, заправляють різними спеціями і соусами, а перед самою подачею засипають у нього підготовлені інгредієнти. Іноді кефір поєднують зі свіжою сироваткою або овочевими соками. Зустрічаються і варіанти, в яких кефір попередньо прогрівають на невеликому вогні.

Окрошка проста

Самий рядовий варіант окрошки на кефірі. Для неї треба підібрати нежирний і не сильно кислий кефір. М’ясні продукти можна використовувати будь-які, в тому числі і напівфабрикати (шинку, варено-копчену грудинку). Тут же наведено «благородний» рецепт з відварним язиком.

Інгредієнти на 1,5 л. окрошки:

  • Кефір малої жирності – 600 мл
  • Вода охолоджена кип’ячена – 400 мл
  • Язик яловичий відварний – 300 р.
  • Яйце куряче – 2 шт.
  • Кріп свіжий – 30 р.
  • Цибуля-перо – 30 р.
  • Картопля відварна – 2 шт.
  • Огірок свіжий або консервований – 2 шт.
  • Цукор, сіль і спеції за смаком.

Приготування:

  • Розвести кефір підготовленої кип’яченою водою. Посолити, приправити спеціями і цукром за смаком.
  • Тонкою смужкою нашаткувати яловичий язик і свіжий огірок. Крупно порубати картопля, куряче яйце, цибуля пером і кріп.
  • Всі інгредієнти з’єднати в порційній тарілці безпосередньо перед подачею.
  • Холодник по-східному

    Суп являє собою своєрідний симбіоз рецептів приготування російської окрошки і східної довги (супу на кефірі з зеленню і рисом).

    Інгредієнти на 2 л. супу:

    • Кефір – 1 л.
    • Вода холодна – 1 л.
    • Зелень кінзи, петрушки, кропу, селери – 300 р.
    • Рис круглий – 100 р.
    • Яйця курячі – 2 шт.
    • Редис свіжий – 5 шт.
    • Огірки свіжі – 2 шт.
    • М’ясо варене – 200 р.
    • Борошно пшеничне – 2 ст. л.
    • Сіль, цукор, спеції за смаком
    Дивіться також:  Суп з фрикадельками

    Приготування:

  • Холодну воду і кефір за допомогою віночка змішати в однорідну масу і поставити на невеликий вогонь.
  • Окремо відварити рис. Дрібно нарізати зелень.
  • Коли кефірна суміш добре прогріється, додати туди відварений рис, січену зелень, борошно, розведену в невеликій кількості холодної води.
  • Суп посолити, підкислити і приправити за бажанням.
  • Тонкою смужкою нашаткувати м’ясо, огірки і редис. Крупно нарізати яйця.
  • Розлити в миски приготований аналог «довги», засипати за смаком нашаткованими інгредієнтами.
  • Лінива окрошка на кефірі і мінеральній воді

    Бліц-рецепт вегетаріанської окрошки. Овочі в суміш можна додавати будь-які, навіть не дуже звичні, начебто ревеню або свіжого імбиру. Розбавляти кефір мінеральною водою потрібно в рівних пропорціях, попередньо прибравши з неї надлишкові гази (дати відстоятися або кілька разів ретельно розмішати). Віддавати перевагу потрібно напою з вираженим солонуватим смаком.

    Інгредієнти на 1,5 л. супу:

    • Мінеральна вода (солонувата) – 750 мл
    • Кефір – 750 мл
    • Зелень селери, петрушки і кропу – по 50 р.
    • Картопля відварна – 2 шт.
    • Редис свіжий – 50 р.
    • Огірки свіжі – 100 р.
    • Сіль, цукор.

    Приготування:

  • Мінеральну воду, кефір, відварну картоплю і свіжу зелень злегка збити за допомогою звичайного заглибного блендера. Посолити і підсолодити суп по своєму смаку.
  • Нашаткувати соломкою редис і огірки. Додати за смаком в приготовлену основу.
  • Подавати з чорним хлібом, в порційних тарілках, прикрасивши часточкою лимона.
  • Окрошка на кефірі з томатним соком

    Цю окрошку готують зі свіжої черемшею (часникової травою), але якщо її немає, то вона легко змінюється на пір’я і квіткові стрілки часнику, в крайньому випадку, на часник молочної стиглості.

    У більшості випадків для виготовлення суповий основи достатньо лише томатного соку і кефіру, взятих в однакових кількостях. Однак якщо продукти дуже густі, то їх розводять до прийнятного стану кип’яченою водою. Кефір вибирають нежирний і не надто кислий.

    Дивіться також:  Борщ з квашеною капустою

    Інгредієнти на 1,5 л. супу:

    • Кефір нежирний – 500 мл
    • Вода кип’ячена – 500 мл
    • Томатний сік – 500 мл
    • Яловичина відварна – 300 р.
    • Черемша свіжа – 200 р.
    • Петрушка і кріп – по 30 р.
    • Огірок свіжий – 2 шт.
    • Селера стеблової – 1 шт.
    • Редис білий Дайкон – 1 шт.
    • Сметана жирна – 2 ст. л.
    • Сіль, цукор, спеції за смаком.

    Приготування:

  • З томатного соку, кип’яченої води, сметани, кефіру, цукру і солі приготувати супову основу.
  • Дрібно порубати черемшу, петрушку і кріп. Красиво нарізати м’ясо, нашаткувати тонкою соломкою редис Дайкон, стеблової селера і огірок.
  • Всі компоненти додавати в миску безпосередньо перед вживанням в їжу.
  • Основу для окрошки можна зберігати в холодильнику до двох діб.
  • Окрошка добре поєднується з грінками з білого або чорного хліба.