Окрошка

3b91771fdb7bd90e24672bee8b8dca3a Окрошка

Жарким і спекотним літом тяга до наваристим бульйонів, щам і борщів сильно слабшає і на зміну їм приходять різні холодні супи – холодники, свекольники і окрошки.

Окрошка – це різновид холодного супу (приготованого без загальної термічної обробки), основу якого становить натуральний квас або суміш квасу з іншими рідинами (сироваткою, кефіром, овочевими відварами, бульйонами тощо). Іноді окрошку готують виключно на кисломолочних продуктах – кумисі, айраном, сироватці.

В якості наповнювача здебільшого використовуються свіжі і варені овочі, зелень, гриби, меншою мірою – готове до вживання м’ясо, риба, морепродукти, яйця птиці.

Класична окрошка овочева

Самий простий, якщо не сказати примітивний, рецепт приготування окрошки. Для неї необхідно підібрати «сильний» хлібний квас з вираженою кислинкою. Овочі можна використовувати будь-які, самі звичайні з городу або більш екзотичні – начебто авокадо, дайкона або спаржі. Варто враховувати властивості того або іншого продукту. Наприклад, стеблинки спаржі або стручки молодої квасолі перед закладкою треба ошпарити в окропі.

Інгредієнти на 1,5 л. окрошки:

  • Квас хлібний – 1,5 л.
  • Базилік – 30 р.
  • Цибуля-перо або черемша – 30 р.
  • Ревінь – пару стебел.
  • Кріп – 30 р.
  • Огірки – 3 шт.
  • Редис червоний або білий – 4-5 шт. або 100 р. відповідно.
  • Яйце відварне – 2-3 шт.
  • Сметана – 30 р.
  • Лимон – половина.
  • Сіль і спеції за смаком.

Приготування:

  • Базилік, ревінь, кріп і цибулю-перо дрібно порубати, змішати з квасом. Частина листя залишити для прикраси.
  • Спробувати основу для супу, за смаком підкислити лимонним соком, посолити і приправити спеціями.
  • Огірки ошкуріть і нашаткувати тонкою смужкою, редис – півкільцями або кубиками.
  • Частина відварених яєць розділити на четвертинки, іншу — натерти на крупній тертці.
  • Натерті яйця і подрібнені овочі додати в окрошку.
  • Розлити по порціях безпосередньо перед подачею, прикрасити ложкою сметани, четвертинкою яйця, спіралькою лимона.
  • Дивіться також:  Зелений борщ

    Окрошка м’ясна на сироватці

    Рецепт для тих, хто навіть у найбільшу спеку не в змозі відмовити собі в шматочку копченої грудинки або великий шматок вирізки. Основу супу становить суміш молочної сироватки та охолодженої кип’яченої води. Якщо хочеться отримати перше блюдо з вираженою кислої нотою, то сироватку можна не розбавляти.

    Для приготування окрошки потрібно три види м’ясних виробів, які можна підібрати по своєму бажанню. Наприклад, сыровяленое м’ясо, варено-копчена грудинка, молочні сосиски або відварне м’ясо, варена ковбаса, буженина і т. п.

    Разом з м’ясом можна використовувати і солоні або мариновані гриби. Однак поєднання кисломолочної основи з грибами досить спірне, на любителя, тому сироватку в такому випадку краще поміняти на натуральний квас.

    За винятком зелені, всі компоненти мають попередню термічну обробку. Іноді відварне м’ясо і картоплю «розбавляють» свіжими огірками.

    Інгредієнти на 1,5 л. окрошки:

    • Сироватка молочна – 1 л.
    • Шинка – 100 р.
    • Варена ковбаса – 100 р.
    • Відварна яловичина – 100 р.
    • Картопля відварна – 1-2 шт.
    • Зелень кропу, петрушки, ріпчастої цибулі – за смаком.
    • Сметана або майонез – 30 р.
    • Маслини або каперси за смаком.
    • Лимон – кілька кілець.
    • Лимонний сік або оцет – за необхідності.
    • Сіль і приправи.

    Приготування:

  • Яловичину і шинку нарізати довгими смужками, ковбасу – великим кубиком.
  • Зелень крупно порубати.
  • Картоплю натерти.
  • Сироватку змішати із зеленню, посолити, приправити і підкислити за смаком.
  • Підготовлені інгредієнти красиво викласти в глибоку тарілку або піалу, залити молочною сироваткою, прикрасити ложкою майонезу або сметани, колечко лимона і маслинами, гілочкою кропу.
  • Десертна медова окрошка

    Окрошка може бути не тільки першим ситним блюдом, але і легким десертом. Для цього рецепта використовується як натуральний квас, так і солодкий квасний напій, іноді також беруть медовуху, збитень або домашні «меди» на травах. В останньому випадку вийде легкий алкогольний десерт, міцністю до 6 %.

    Дивіться також:  Буряковий суп

    Основне завдання в приготуванні страви – збалансувати смак основи. Натуральний квас підсолоджують медом або солодкими сиропами, лікерами, підкислюють лимонним, лаймовим або іншим фруктовим соком. Квасний напій сильногазований спочатку злегка відстоюють, щоб прибрати надлишки газу, а потім також приправляють, щоб надати бажаний кисло-солодкий смак.

    Фрукти і пряні трави підійдуть в самих різних варіаціях. В даному випадку використовуються солодкі і м’які персики, соковитий виноград, освіжаюча м’ята, злегка недоспілий банан з нейтральним смаком, духмяна груша з ніжною м’якоттю.

    Інгредієнти на 1 л. окрошки:

    • Квас або квасний напій – 1 л.
    • Персики або нектарини – 2 шт.
    • Виноград зелений – 100 р.
    • М’ята – 10-20 р.
    • Банан – 1-2 шт.
    • Груша сорту Дюшес, Конференція або солодке яблуко – 1 шт.
    • Кориця, мед, лимонний сік за смаком.
    • Лимон – 2-3 кільця.

    Приготування:

  • Квас підсолодити і підкислити за смаком, змішати з меленою корицею.
  • Персики ошкуріть і нарізати великим кубиком. Ягоди винограду поділити на половинки і вибрати кісточки, якщо вони є.
  • Грушу ошкуріть, нашаткувати тонкою смужкою. Злегка недоспілий банан нарізати півкільцями.
  • Фрукти красиво розмістити в порційній тарілці або широкому келиху. Залити основою окрошки безпосередньо перед самою подачею. Прикрасити листям м’яти і спіралькою лимона.