Оселедцевий паштет

31c4e8b88913c3bd69fbd0148724b574 Оселедцевий паштет

Південна Європа знайома своїми терринами і паштетами з дичини, птиці і риби. Слов’янська кухня не тільки запозичила у Франції більшість рецептів першокласних паштетів, але і доповнила їх своїм власним, автентичним варіантом закуски. Паштет з солоної оселедця – це ноу-хау радянських часів, коли навіть при дефіциті продуктів кухаря вміли створювати неймовірно смачні, але разом з тим і досить прості страви.

Оселедцевий паштет готується з филетированной оселедця малосольною, пропущеної через блендер або м’ясорубку. Специфічний насичений смак риби зазвичай розбавляють маслом, м’яким сиром, сиром, відварною картоплею або морквою, курячим яйцем, білим або житнім хлібом. Страву приправляють часником і коріандром, тмином і тертим мускатним горіхом, пряними травами типу орегано, базиліка, петрушки, кропу.

Бабусі і мами напевно згадають «олія з червоною рибою», яке готували з вареної моркви, вершкового масла і оселедця або єврейський паштет — незвичайне поєднання солоної риби, сиру і черствого білого хліба. Студентам радянських часів напевно знайомий смак «намазки» — змеленого з картоплею, цибулею та олією філе оселедця.

Крім старовинних рецептів, існують і сучасні варіанти паштетів з включенням горіхів, білого вина і вершків, морепродуктів і тропічних фруктів начебто манго, ківі або авокадо.

Готовий паштет подають як самостійне блюдо, виклавши в порційні кокотниці (креманки) або виносять на грінках, в тарталетках і канапе. Також блюдо можуть використовувати для створення фуршетних закусок (ролів і рулетиків, конвертів тощо).

Оцінити які рецепти смачніше – нові або перевірені часом можна, спробувавши на практиці розміщені нижче рецепти.

Паштет з червоною рибою

Смачна «обманка» економ-класу, підійде для бутербродів і начинки закусок.

Список інгредієнтів:

  • Плавлений сир – 200 р.
  • Оселедець у філе – 300 р.
  • Яйце куряче – 4-5 шт.
  • Масло вершкове – 100-150 г
  • Часник за бажанням.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Перець.
  • Сіль.
Дивіться також:  Закуски з м'яса

Спосіб приготування:

  • Відварити і очистити моркву. Всі компоненти паштету: підготовлене безкісткове філе, відварені яйця і моркву, охолоджений брусок вершкового масла і плавлений сир пропустити крізь м’ясорубку.
  • Цибулину натерти на дрібній тертці. Якщо подрібнити її разом з іншими продуктами будуть відчуватися великі крупинки.
  • Цибульну кашку добре перемішати з основою закуски. Повинна утворитися однорідна глянсова маса з помаранчевими вкрапленнями.
  • Паштет охолодити і використовувати за призначенням. У складі присутня вершкове масло, тому небажано поєднувати закуску з гарячими тостами.
  • Паштет «Студентський»

    Паштет хороший не тільки для бутербродів, але і для начинки лаваша, коржів, прісних пшеничних, гречаних млинців. Готується він у двох варіантах: зі свіжим цибулею або з пасерованою у вершковому маслі.

    Список інгредієнтів:

    • Філе оселедця – 400 р.
    • Картопля – 200 р.
    • Масло вершкове – 70 р.
    • Кріп сушений – за смаком.
    • Часник сушений – за смаком.
    • Перець.
    • Сіль.
    • Цибуля – 2 шт.

    Спосіб приготування:

  • Відварити і злегка остудити картоплю. Ще теплим збити його з вершковим маслом, спеціями і сушеним кропом (часником).
  • Філе оселедця звільнити від усіх кісточок та шкіри. Вимочити у воді, якщо воно занадто солоне.
  • Пасерувати дрібно нашатковану цибулю в парі ложок вершкового масла. Доводити потрібно до ледь золотистого стану, не допускаючи утворення підгорілих країв.
  • Пропустити крізь м’ясорубку і з’єднати з картопляним пюре і размятым виделкою (подрібненим блендером) пасерованою цибулею.
  • Використовувати для створення бутербродів та інших холодних закусок.
  • Єврейський паштет

    За своїм складом страва дуже нагадує форшмак. Блюдо це теж відноситься до єврейської кухні. У цьому рецепті відсутні яблука і свіжий хліб, зате включений солоний зернистий сир. Своєрідне поєднання, але запам’ятовується. Також можна додавати в закуску потертий у кашку цибулю.

    Дивіться також:  Роли «Каліфорнія»

    Список інгредієнтів:

    • Оселедець у філе – 400 р.
    • Зернистий сир у вершках – 100 р.
    • Сухарі панірувальні – 100 р.
    • Зелена цибуля – 30 р.
    • Петрушка або кріп свіжі (тільки листя) – 30 р.
    • Молоко – 300 мл
    • Перець.
    • Сіль.
    • Коріандр мелений за бажанням.

    Спосіб приготування:

  • З філе ретельно вибрати кістки, нарізати на невеликі шматочки і залити знежиреним молоком на годину.
  • Солоні вершки злити в окремий посуд.
  • Промити рибу і пропустити через великий профіль м’ясорубки разом з зерненым сиром, зеленню цибулі і петрушки.
  • В самому кінці через жерло м’ясорубки пропустити кілька кірок будь-якого черствого хліба. Він збере залишки м’якоті, і інструмент буде легше відмити.
  • Основу паштету змішати з панірувальними сухарями і ретельно розмішати з допомогою заглибного блендера або виделки.
  • Потім до щільного паштету поступово підливати солоні вершки, стежачи за консистенцією. Після досягнення бажаного результату спробувати на смак і приправити сіллю і спеціями.
  • Подавати в охолодженому вигляді.
  • Паштет з оселедця з горіхами і яблуками

    Самий смачний і відомий із способів приготувати оселедцевий паштет. Також дякую За рецепт єврейської кухні.

    Список інгредієнтів:

    • Філе оселедця – 400 р.
    • Яйце куряче — 3 шт.
    • Масло рослинне – 20-30 мл.
    • Батон черствий – 200 р.
    • Яблуко кисло-солодке – 100-150 р.
    • Горіхи волоські – 50 р.
    • Ріпчаста цибуля – 2 шт.
    • Оцет яблучний – 1 ст. л.
    • Гірчиця – 1 ч. л.
    • Перець.
    • Лимонний сік – 20 мл (1 ст. л.).
    • Сіль.
    • Мускатний горіх.

    Спосіб приготування:

  • Забрати всі кісточки з філе, замочити його на 30 хвилин — годину в холодній воді.
  • Відварити круто яйця. Час варіння не менше 7 хвилин.
  • Очистити від шкірки і серцевини велике яблуко, нарізати його на кілька частин.
  • Дрібно нашаткувати велику цибулину.
  • Прожарити на сухій сковороді волоські горіхи і просіяти їх від залишків горчащей шкірки. Крупно порубати в блендері, включивши імпульсний режим.
  • Всі компоненти паштету: порубану оселедець, яйця і яблуко, черствий хліб, олію, спеції і оцет з гірчицею помістити в чашу блендера.
  • Подрібнити до отримання однорідної глянцевою маси. У вже готовий паштет всипати крупно порубані горіхи і змішати все ложкою. Можна додати в блюдо трохи свіжої або сушеної зелені.
  • Довести до потрібного смаку сіллю і спеціями.
  • Охолодити перед подачею.
  • Дивіться також:  Варення з кабачків

    Оселедцевий паштет з ікрою

    Оригінальний паштет з родзинкою для фуршетів і святкових обідів.

    Список інгредієнтів:

    • Курячі жовтки – 5 шт.
    • Філе оселедця – 400 р.
    • Цибуля зелена з білою частиною – 30 р.
    • Масло рослинне – 20-30 мл.
    • Масло вершкове – 100 г.
    • Ікра дрібна солона (тріска, мойва) – 30-50 р.
    • Вершки або жирна сметана – 30 р.
    • Огірок маринований – 1-2 шт.
    • Перець.
    • Сіль.

    Спосіб приготування:

  • Очистити від кісточок і промити філе довільно нарізати.
  • Курячі жовтки розтерти з рослинним чи підталим вершковим маслом до утворення щільної кашки. Додати дрібну ікру мойви або тріски.
  • Філе оселедця, очищений від шкірки маринований огірок, вершкове масло і зелений лук пюрировать блендером. Додати сметани або вершків. Довести до смаку сіллю і перцем.
  • Розкласти оселедцеву масу в порційні формочки. Зробити в центрі поглиблення і викласти туди жовтки з ікрою. Розмішати ложкою по спіралі, щоб сформувати двоколірний паштет.
  • Також можна просто ложкою змішати дві частини паштету в одну. Блендер для цих цілей не підійде, так як знищить всі ікринки.
  • Охолодити перед подачею.