Овочеве пюре

a05e9b0104c5adbf31623ee2633d531f Овочеве пюре

Овочеве пюре – друге страву або гарнір, приготоване з обсмажених або варених овочів з додаванням спецій, різних видів масел, пряних трав або без включення яких-небудь супутніх інгредієнтів.

Овочеве пюре складається з головного компонента, який формує основну текстуру страви (картопля, брокколі, морква, горох і спаржа), і продуктів, що створюють відтінки смаку (інші овочі, гриби і зелень, горіхи). Для додання гарніру більшою ситності в нього додають рослинні або тваринні масла, топлений свинячий, яловичий або курячий жир, жирні вершки і сметану, обсмажений бекон, сало.

Пюре з овочів прийнято відносити до категорії дієтичних і низькокалорійних страв, придатних для дитячого та оздоровчого харчування, але це не зовсім так. Серед безлічі існуючих рецептів представлені різні варіанти приготування пюре, в тому числі, по-справжньому розкішні страви, гідні святкового столу.

Овочеве пюре з брокколі і картоплею

Молоді мами добре знають рецепт дитячого пюре для прикорму з відварного картоплі, брокколі і вершкового масла. Нижче наведено прекрасний приклад того, як за допомогою декількох нехитрих кулінарних прийомів можна з простого страви для малюків зробити вишуканий «дорослий» гарнір.

Список інгредієнтів:

  • Броколі – 300 р.
  • Лимонний сік або оцет яблучний – 1 ст. л.
  • Картопля – 400 р.
  • Кунжут обсмажений – 30 р.
  • Духмяний перець в горошинах.
  • Спеції для варіння овочів.
  • Чорний перець.
  • Цибуля ріпчаста – 2 шт.
  • Масло вершкове – 100 г.
  • Овочевий бульйон – 500 мл
  • Лавровий лист.
  • Соус «Бальзаміко» — 1-2 ч. л.

Спосіб приготування:

  • Відварити картоплю, кинувши у воду лавровий лист, горошини запашного перцю і сіль. Вибрати картоплю, овочевий бульйон процідити.
  • Картоплю подрібнити блендером до стану повністю однорідного пюре без грудочок. Підлити трохи бульйону, щоб забезпечити пластичність маси.
  • Броколі розібрати на дрібні шматки, ошпарити протягом 3-5 хвилин і довести до готовності в топленому вершковому маслі. Вибрати капусту шумівкою і відкласти в каструлю до картоплі.
  • У сковороду всипати кубики цибулі і додати ще трохи олії. Обсмажити до прозорості (підсмажувати не потрібно, зіпсується смак пюре), посолити і поперчити. Влити трохи яблучного оцту або соус «Бальзаміко».
  • Цибулю також перекласти до овочів. Туди ж злити залишки масла.
  • Далі пюре подрібнювати краще не блендером, а звичайної дерев’яної толкушкой або металевої м’ялкою, щоб домогтися освіти грубозернистого пюре.
  • Спробувати і довести до потрібного смаку перцем і сіллю.
  • Перед подачею на гаряче пюре покласти шматочок вершкового масла, насипати рубаною петрушки або кропу, щедро присипати обсмаженим кунжутом.
  • Дивіться також:  Жульєн в тарталетках

    Овочеве пюре з квасолі з морквою

    Ситне пюре, яке найчастіше споживають як самостійне блюдо, а не гарнір. Його можна подавати зі сметанним або томатним соусом, окремо з беконом, або і з беконом, і з соусом.

    Список інгредієнтів:

    Пюре:

    • Квасоля біла – 300 р.
    • Часник – 1-2 шт.
    • Цибуля ріпчаста – 1-2 шт.
    • Морква – 1 шт.
    • Сік лимона – 1 ст. л. або
    • Оцет яблучний – 1 ст. л.
    • Кріп або петрушка сушені.
    • Сіль.
    • Вершкове масло – 1 ст. л.
    • Перець.

    Для подачі № 1:

    • Сметана жирна – 200 р.
    • Корінь петрушки – 20 р.
    • Зелень петрушки – 30 р.
    • Лимонний сік – 1 ч. л.
    • Цукор – 0,25 ч. л.
    • Сіль.
    • Перець.

    Для подачі № 2:

    • Бекон – 5-6 смужок.
    • Часник – 1-2 шт.
    • Кунжут – 1 ст. л.
    • Перець.
    • Сіль.

    Спосіб приготування:

  • Зерна білої квасолі замочити на кілька годин. Відварити в солоній воді. Бульйон злити, процідити.
  • Окремо зварити або запекти моркву. Остудити, очистити.
  • Ріпчаста цибуля приготувати в маслі. Довести до прозорого стану, додати сушеного кропу, кілька зубчиків товченого часнику і спеції.
  • Квасоля, відварену моркву і обсмажену цибулю подрібнити блендером, поступово підливаючи овочевий відвар.
  • Пюре підкислити і, якщо потрібно, заправити шматочком масла.
  • Для приготування сметанного соусу збити в блендері кілька коренів петрушки і 30 грам свіжої зелені.
  • Покласти в чашу сметану і влити кислий сік або оцет, всипати по дрібці солі і перцю, трохи цукру. Збити до однорідності.
  • Бекон нарізати на тонкі смужки і обсмажити до легкого хрускоту в часниковому маслі, приправте спеціями. Обсипати кунжутом.
  • Гірку гарячого квасоляного пюре прикрасити шматочком вершкового масла, листочком зелені. Поруч поставити піалу зі сметанним соусом і викласти смужки бекону.
  • Дивіться також:  Гуляш з яловичини з підливою

    Овочеве пюре з гарбуза

    Легке овочеве пюре з вираженим солодкуватим смаком відмінно підходить для гарніру до страв з птиці, кролика та інших видів білого м’яса. Солодкість і ніжна консистенція гарбуза влаштовують не всіх, тому іноді в рецепт додають варена або печена картопля. Він розбавляє природний смак основного інгредієнта і надає пюре щільності і приємною «зернистості».

    Список інгредієнтів:

    • М’якоть гарбуза – 600 – 800 р.
    • Яйце куряче (жовток) – 2 шт.
    • Вершкове масло – 50 р.
    • Вершки вищої жирності – 100 мл
    • Білий хліб – 2 скибочки.
    • Комплексна основа для бульйону – 1 ст. л.
    • Мускатний горіх.
    • Сіль.
    • Рослинне масло.
    • Перець.
    • Цукор або мед.
    • Насіння гарбуза – за бажанням.

    Спосіб приготування:

  • Великі шматки гарбуза в шкірці (3-4 шт. приблизно за 200 р.) обмазати маслом і присипати будь-якими спеціями, крім мускатного горіха. Його додають в кінці.
  • Запечену вибрати м’якоть з шкірки ложкою і збити з вершковим маслом, чорним перцем, сіллю, щіпкою цукру і мускатним горіхом.
  • Влити 50-100 мл. жирних вершків. Можна додати сушений базилік або петрушку.
  • Обсмажити білий хліб, нарізаний на тонкі брусочки. Остудити і зсипати соломку в поліетиленовий пакет.
  • Туди ж додати ложку комплексної основи для курячого бульйону і, струшуючи, обваляти білий хліб у цій приправі.
  • Пюре виносити на стіл, присипавши тертим жовтком і уклавши поруч з гіркою 1-2 ст. л. сухарів з курячим смаком. За бажанням, страву прикрасити обсмаженими насінням гарбуза.
  • Овочеве пюре з буряка

    Зимовий рецепт овочевого пюре з коренеплодів з яблуками. Його готують з буряка і висушених скибочок яблук, іноді додаючи до складу морква або чорнослив. Спочатку це було блюдо дитсадівського столу, але з поширенням овочевих монодієт, рецепт став затребуваний, як прекрасний і низькокалорійний джерело вітамінів і клітковини.

    Список інгредієнтів:

    • Буряк дрібна – 3 шт.
    • Яблука сушені – 200 р.
    • Цукор – за смаком.
    • Цедра лимона – 1 ч. л.
    • Лимонний сік або кислота – 20 мл або щіпка відповідно.
    • Сіль.
    • Вода – 300-400 мл
    • Цукор.
    Дивіться також:  Рибна запіканка

    Спосіб приготування:

  • Очистити сирі коренеплоди. Для пюре бажано відібрати дрібні овочі круглої форми, вони не мають усередині жорсткого кільця, властивого дуже великої буряках, і володіють більшою насолодою і соковитістю.
  • Добре промити яблучну сушку і замочити її в холодній воді. Воду не міняти, так як буде потрібна основа для відвару.
  • Розмочені яблука і нарізану буряк подрібнити блендером або м’ясорубкою.
  • Підігріти проціджений яблучний відвар, покласти в нього заготовку для пюре, цедру, сіль, трохи цукру і підкислювач.
  • До самого кінця тушкувати на повільному вогні.
  • Якщо насадка у м’ясорубки була занадто великою, то готові продукти додатково подрібнити м’ялкою.
  • Бурякове пюре подавати з пшеничними коржами, лавашем, білими часниковими грінками.
  • Овочеве пюре із зеленого горошку з морквою

    Ніжне і поживне пюре для всієї родини. Стандартно його роблять з вареного горошку, але з обсмаженого воно виходить смачніше.

    Список інгредієнтів:

    • Зелений морожений горошок – 500 р.
    • Морква свіжа дрібна – 2 – 3 шт.
    • Цибуля-порей – 1 стебло.
    • Масло вершкове – 100 г.
    • Вершки вищої жирності – 50-100 мл.
    • Грінки пшеничні, варене яйце – для подачі.
    • Перець.
    • Петрушка свіжа, кріп – за бажанням.
    • Сіль.

    Спосіб приготування:

  • Тонко нарізати стебло цибулі і пасерувати його у вершковому маслі. Додати маленькі брусочки моркви, знизити жар і тушкувати.
  • Морожений горошок бланшувати в солоному окропі 2-3минуты.
  • Злити всю рідину і висипати горошок в сковороду до порей і моркви. Додати, якщо потрібно, шматок масла і смажити до готовності.
  • Готові овочі остудити і розім’яти металевої м’ялкою. Заправити жирними вершками.
  • За бажанням, додати в пюре свіжої зелені петрушки або кропу.
  • Подавати з грінками і половинкою вареного яйця.