Овочеве рагу з баклажанами

f2c4e25ab3404a49b0f1719d09f47e61 Овочеве рагу з баклажанами

Страви — асорті з тушкованих овочів з’явилися дуже давно, майже одночасно в багатьох країнах. Це цілком логічно, адже навряд чи щось може бути простіше кинутих в каструлю овочів, які стушили з жиром і спеціями. На кожній території росли свої рослини і оброблювані сільськогосподарські культури, тому й страви в цих регіонах виходили по-своєму, так як в котел впадало все, що потрапляло під руку.

Наприклад, у Південній Америці гасили маїс (кукурудзу) з місцевим бататом, різноманітними видами перців та іншими овочами. З її відкриттям багато екзотів потрапили в Європу і відмінно там прижилися. У Болгарії велике поширення отримала паприка або солодкий перець. Її щедро додавали в казан, куди також кидали картопля, морква, цибуля, заправляли смальцем і гасили до м’якості.

В Німеччині панував картоплю. Його гасили з кислою капустою, з великою кількістю жиру і пива. У Франції спочатку блюдо було поширене серед бідняків, які готували їжу з пшениці, спаржі, капусти і коренеплодів. Згодом воно перекочувало в більш високі шари суспільства і саме там кухарі зробили ставку на вишуканість, віддавши головну роль у страві новим спеціям.

Французькі кулінари дали страви ім’я – рагу і ця назва прижилася в більшості розвинених країн. В ньому стали з’являтися американські томати, баклажани, кукурудза, паприка і гострі перці, а також індійський і китайський рис, східний нут, горіхи та інші імпортні рідкості. Рецепти стали складніший і витонченіший.

До речі, у стародавні часи на Русі з овочами було зовсім погано, але аналоги існуючого страви рагу вже існували. Головним овочем тоді була ріпа, яку парили і потім змішували її з капустою або редькою, заправляючи хріном, раскрошенным житнім хлібом, сметаною або кисляком. З повсюдним поширенням картоплі та інших «подарунків» Нового Світу стали з’являтися більш-менш сучасні рецепти цього частування.

Овочеве рагу з баклажанами – це рецепт останніх 50-80 років. До цього часу «синенький» представник роду пасльонових на території Росії практично не культивувався, лише епізодично в південних областях. Незамінними супутниками овоча майже по всіх російських стравах служать томати, часник, солодкий перець і зелень. Разом вони створюють приголомшливу кисло-солодку гаму смаку. Нерідко такі рагу доповнюють білим вином або пивом, сиром, горіхами, сиром.

Дивіться також:  Стейк зі свинини

Приготування овочевого рагу з баклажанами є свій секрет. Свіжі овочі часто відчутно гірчать і щоб видалити цей присмак, баклажани необхідно вимочити в підсоленій воді. Так вони не потемніють і віддадуть воді всі гіркі речовини. Після обробки вийдуть красиві білі кубики, які додадуть рагу ситність і легкий «грибний» смак.

Овочеве рагу з баклажанами по-селянськи

Рагу з традиційним поєднанням продуктів, яка в тому або іншому вигляді готувала практично кожна господиня. При відсутності хороших стиглих томатів завжди можна скористатися несолоної томатною пастою.

Список інгредієнтів:

  • Баклажани – 2 шт.
  • Картопля – 4 шт.
  • Часник – 6 зубчиків.
  • Морква – 1-2 шт.
  • Томати – 4 шт.
  • Паприка солодка – 2 стручка.
  • Масло або жир – 100 р.
  • Ріпчаста цибуля – 2 шт.
  • Кукурудза цукрова – 1 качан.
  • Вода – 1,5 л.
  • Сіль.
  • Цукор.
  • Спеції будь-які.

Спосіб приготування:

  • Баклажани крупно нарізати і залити сильно підсоленою водою. Коли вода потемніє, злити її. Так повторити кілька разів.
  • У сковороді розігріти жир і обсмажити на ньому дрібні кубики моркви.
  • Покласти в посуд потертий часник і після появи аромату додати кубики баклажанів.
  • Посолити і приправити. Дочекатися, поки баклажани повністю ужарятся і додати обкоровані і крупно порізані паприку і томати.
  • Ріпчасту цибулю порізати кубиком і всипати до решти інгредієнтів. З качана зрізати зерна і всипати їх у страву.
  • Все добре обсмажити. Після цього покласти крупно порізану картоплю і потім залити рагу водою.
  • Тушкувати до готовності, додавши спеції, не накриваючи кришкою, щоб випаровується рідина.
  • Подати до столу зі свіжим хлібом і будь-яким соусом.
  • Овочеве рагу з баклажанами і грибами

    Дуже ситне рагу, де гриби і баклажани є основними компонентами. Для страви вибирають м’які гриби типу боровиків, підберезників і красноголовців, глив, маслюків, які не смажать, а відварюють і подрібнюють в ікру.

    Список інгредієнтів:

    • Баклажани – 4 шт.
    • Гливи – 600 р.
    • Ріпчаста цибуля – 1 шт.
    • Томати – 3-5 шт.
    • Часник – 5 шт.
    • Кріп або петрушка – 30 р.
    • Сіль.
    • Чорний перець.
    • Жир свинячий топлений — 70 р.
    • Стручок свіжого перцю чилі за смаком.
    Дивіться також:  Запіканка з кабачків

    Спосіб приготування:

  • У блендері збити разом томати, трохи свіжого стручки чилі, зелень і цибулю.
  • Відварити в підсоленій воді гливи і пропустити їх через м’ясорубку.
  • Вимочити баклажан, як в першому рецепті, і обсмажити їх на вершковому маслі (свинячому жирі) разом з товченим часником.
  • Коли овочі будуть майже готові, доповісти до них гриби. Обсмажити ще пару хвилин і залити подрібненими томатами.
  • Тушкувати, постійно помішуючи, близько 10 хвилин. Кришкою накривати не потрібно, інакше не випарується рідина.
  • Подати до столу зі сметаною або майонезним соусом.
  • Овочеве рагу з баклажанами і гарбузом

    Ніжне рагу, оттененное сухим білим вином і пікантним мускатним горіхом. Баклажани тут потрібні дрібні, щоб їх можна було нарізати «пятачками».

    Список інгредієнтів:

    • Баклажани молоді – 4 шт. (500 р.).
    • Горіх волоський – 70 р.
    • Гарбуз – 500 р.
    • Ріпчаста цибуля – 3 шт. (300 р.).
    • Помідори щільні – 3 шт. (300 р.).
    • Зелень кропу сушена і базиліка – 1 ст. л.
    • Винний оцет – 1 ст. л.
    • Цукор — 0,5 ст. л.
    • Сіль.
    • Мускатний горіх за смаком.
    • Масло рослинне – 70 мл
    • Чорний перець.

    Спосіб приготування:

  • Баклажани порізати пятачками, томати, цибулю і гарбуз нарізати кубиком. Волоські горіхи стовкти у велику крихту.
  • У сковороді розігріти рослинне масло і обсмажити в ньому до м’якості кружечки баклажанів.
  • Потім доповісти в посуд інші інгредієнти – гарбуз, томати і цибулю. Посолити.
  • Залити білим вином, всипати сушену зелень. Випарувати алкоголь на малому вогні.
  • В кінці додати в блюдо цукор, горіх і мускатний горіх, а також хороший винний оцет.
  • Витримати на вогні буквально 3 хвилини і відразу зняти.
  • Подавати до столу з будь-яким соусом. Прекрасно поєднується з виробами з темних сортів м’яса.
  • Овочеве рагу з баклажанами «А-ля рататуй»

    Смачне блюдо за мотивами провансальської кухні. Тут важлива тонка і рівномірна нарізка. Для цього ідеально підійде спеціальна «V» — подібна терка.

    Список інгредієнтів:

    • Баклажани – 3 шт.
    • Картопля – 4 шт.
    • Недостиглі «бурі» томати – 4 шт.
    • Стиглі томати – 4 шт.
    • Велика цибулина – 1-2 шт.
    • Яблуко зелене – 2 шт.
    • Сіль.
    • Масло рослинне – 50 мл
    • Сир твердий – 100 р.
    • Масло вершкове – 50 г.
    • Спеції.
    • Часник – 6 зубчиків.
    • Селера в черешках – 2 шт.
    • Базилік свіжий – 30 р.
    • Вино сухе біле – 80-100 мл.
    Дивіться також:  Стейк з яловичини

    Спосіб приготування:

  • Всі овочі нашаткувати тонкими кружечками на спеціальній тертці – шатківниці.
  • Баклажани вимочити круто в підсоленій воді.
  • Овочі викласти шарами у попередньо прогріту з жиром або рослинним маслом сковороду.
  • Спочатку в посуд йдуть баклажани, потім картоплю, бурі помідори, ріпчаста цибуля і яблука.
  • Все залити білим вином і тримати на малому вогні, поки не випарується алкоголь.
  • Потім подрібнити у блендері дрібні томати разом зі свіжою зеленню базиліка, черешками селера, чесноков, сіллю і спеціями. Вилити масу на овочі і тушкувати до готовності.
  • В кінці рагу заправити вершковим маслом, перевірити на спеції і зняти з вогню.
  • Страву подавати гостям, присипавши тертим сиром.
  • Овочеве рагу з баклажанами і солоним зерновим сиром

    Своєрідне рагу для любителів незвичайних поєднань. Зерна сиру можна замінити бринзою або іншим сирним сиром. Огірки треба обов’язково промити від розсолу, очистити і видалити великі насіння.

    Список інгредієнтів:

    • Баклажани – 3 шт.
    • Сир солоний з вершками – 100 р.
    • Огірок бочкової – 1 шт.
    • Часник – 2 зубки.
    • Ріпчаста цибуля – 1 шт.
    • Морква – 1 шт.
    • Масло вершкове – 100 г.
    • Сметана жирна – 100 р.
    • Сіль.
    • Спеції.

    Спосіб приготування:

  • Баклажани нарізати кубиками і замочити в солоній воді. Промити і просушити. Обсмажити на вершковому маслі з часником майже до повної готовності.
  • Потім додати тонко нашатковану ріпчасту цибулю і крупно натерту моркву.
  • Обсмажити ще раз, після чого покласти ошкуренный і нарізаний соломкою бочкової огірок, зерна солоного сиру разом з вершковою заливкою.
  • Тушкувати близько 10 хвилин, заправивши сметаною, посоливши і приправивши за смаком.
  • Подавати до столу з житнім хлібом.