Овочевий салат

c2fcb6c6242db01492171c25fa66288a Овочевий салат

Овочеві салати – закуска дуже корисна. Ними часто доповнюють основні страви, щоб наповнити організм додатковими вітамінами. Часто використовують овочеві салати і для схуднення, однак слід розуміти, що не кожен овоч підходить для дієтичного харчування, крім того, важливу роль відіграє і заправка для салату. Пропонуємо вашій увазі кілька простих овочевих рецептів на всі випадки життя.

Салат з печених овочів

Цей простий «селянський» салат доступний кожному. Навіть якщо ви не любите коренеплоди, цей рецепт допоможе вам переглянути свої погляди. Запечені овочі з маслом мають дуже цікавий насичений смак. Вам залишається лише його оцінити.

Інгредієнти:

  • Буряк – 2 шт.
  • Морква – 2 шт.
  • Ріпа – 2 шт.
  • Тертий хрін – 2 ч. л.
  • Оливкова олія – 2 ст. л.
  • Зелень петрушки для прикраси
  • Сіль – за смаком

Спосіб приготування:

Підготуйте буряк, ріпу та моркву. Очистіть їх від бруду, але не знімайте шкірку. В цей же час увімкніть духовку – вона повинна розігрітися до 180 градусів за Цельсієм. Коли духовка прогріється, щільно загорніть окремо буряк, моркву та ріпу в шматочки фольги. Покладіть їх на деко (не змащуйте маслом) і відправте в духовку. Запікайте приблизно 40 хвилин – так в овочах збережеться максимум корисних речовин.

По закінченні вказаного часу, вийміть овочі з духовки, обережно зніміть з них фольгу і відкладіть остигати. Потім очистіть їх від шкірки, наріжте досить тонкими довгастими шматочками.

Викладіть в салатник, трохи посоліть і перемішайте. Додайте тертий хрін, приправлений оцтом, цукром, сіллю і олією. Якщо він вам здасться занадто сухим, можете розвести її невеликою кількістю кип’яченої води. На цьому ж етапі вилийте в салат оливкова олія. Ретельно все перемішати.

Дивіться також:  Салат з картоплею

При подачі прикрасьте салат рубаною зеленню петрушки.

Овочевий салат з помідорами черрі, авокадо і чорним часником

В цьому легкому салатик міститься мінімум калорій і максимум корисних речовин. Готується він всього кілька хвилин, до того ж виглядає на столі дуже красиво.

Інгредієнти:

  • Помідори черрі – 150 р.
  • Листя зеленого салату – 100 р.
  • Твердий сир (краще «едам») – 100 р.
  • Стиглий авокадо – 1 шт.
  • Чорний корейська часник – 1 шт.
  • Оливкова олія – 20 мл
  • Сіль – за смаком
  • Чорний мелений перець – за смаком

Спосіб приготування:

Помідори помийте, поріжте навпіл або на 4 частини. Викладіть в салатник.

Сир наріжте акуратними кубиками, додайте до помідорів.

Авокадо розріжте, обережно видаліть кісточку. Гострим ножиком підніміть шкірку і очистіть плід. Потім наріжте його кубиками і також викладіть в салатник.

Листя салату промийте під проточною водою, порвіть руками на невеликі шматочки. Змішайте з рештою складових салату.

Чорний часник поріжте і додайте в салат. Він зовсім не гострий, тому шматочки можуть бути досить великими.

Ще раз гарненько перемішайте салат, додайте сіль і чорний перець.

Останній штрих – заправте блюдо оливковим маслом, перемішайте. Можна залишити його на 15 хвилин настоятися (так він буде соковитіше і м’якше), після чого подавайте до столу.

Овочевий салат з сухариками з бородінського хліба

Сухарики з часником в цьому салатик формують основну нотку смаку. В результаті закуска виходить більш ситної і пікантною. Ідеально підходить для святкового столу.

Інгредієнти:

  • Помідор – 2 шт.
  • Огірок – 1 шт.
  • Ріпчаста цибуля – 1 шт.
  • Бородінський хліб – 4 скибочки
  • Часник – 2 зубчики
  • Соняшникова олія – для смаження сухариків
  • Оливкова олія (або майонез) – для заправки
  • Сіль – за смаком
  • Чорний мелений перець – за смаком
  • Зелень – за смаком
Дивіться також:  Салат з курячої печінки

Спосіб приготування:

Першим ділом потрібно приготувати сухарики. Для цього натріть скибочки бородінського хліба часником або переймайте в них кашку часнику, пропущеного через прес. Дуже гострим ножем наріжте скибочки хліба на довгасті шматочки. Розігрійте в сковороді олію, викладіть в нього шматочки хліба і обсмажте на середньому вогні до появи хрусткої скоринки. Готові сухарики викладіть на паперовий рушник, щоб стік зайвий жир (інакше салату буде неприємний присмак).

За цей час очистіть і дрібно поріжте цибулину. Викладіть її в ту ж сковороду, де готувалися сухарики, і смажте на маленькому вогні до прозорості. Пересмажувати цибуля не потрібно. Готовий цибулю перекладіть в тарілку, дайте йому охолонути.

Вимийте помідори і огірок (огірок при необхідності очистіть від шкірки). Поріжте їх досить великими шматочками в глибоку миску. Викладіть овочі смажену цибулю і сухарики, заправте кількома ложками оливкової олії або майонезу (краще нежирного). Додайте сіль (якщо заправляєте салат майонезом, врахуйте, що він вже солоний) і чорний перець. Ретельно перемішайте, прикрасивши зверху рубаною зеленню. Подавайте на стіл відразу, так як сухарики з часом можуть увібрати рідину і стати несмачною м’якою кашею.

Овочевий салат з тунцем

Сам по собі такий овочевий салат може бути досить нудним, тому тунець не тільки додасть йому смаку, але і наситить організм жирними кислотами, необхідними для нормальної роботи мозку і серцево-судинної системи.

Інгредієнти:

  • Тунець консервований – 1 банка
  • Огірки – 2 шт.
  • Болгарський перець – 1 шт.
  • Листя зеленого салату – 1 маленький пучок
  • Лимонний сік – 1-2 ч. л.
  • Оливкова олія – 2-3 ст. л.
  • Сіль – за смаком
  • Перець чорний мелений – за смаком

Спосіб приготування:

Відкрийте консерву з тунцем, злийте (або використовуйте їх в інших стравах) зайве масло або рідину. Рибу викладіть в салатник, розімніть вилкою.

Дивіться також:  Білий салат

Огірки очистіть від шкірки (якщо шкірка не гірка, можна і не чистити), наріжте кубиками або кружечками. Викладіть до тунцу.

Болгарський перець промийте, очистіть від хвостика і насіння. Наріжте середніми шматочками і додати в салатник.

Листя салату помийте (можна облити їх окропом), осушіть від зайвої вологи і порвіть на шматочки. Змішайте з салатом.

Зверху вилийте лимонний сік, посоліть, додайте пемного меленого чорного перцю. Ще раз розмішайте і залишіть на 3 хвилини.

Потім вилийте в салат оливкову олію, ще раз перемішайте і подавайте.