Паелья з морепродуктами

a1c8b9d0d9ae7fb3e60b22bce905696b Паелья з морепродуктами

Паелья являє собою яскраве і барвисте блюдо з золотистого рису, тушкованого на оливковій олії разом з різними овочами, м’ясними та морськими продуктами, травами. По суті, це такий своєрідний плов з безліччю різноманітних інгредієнтів. Зародилося страву на самому півдні Європи, в Іспанії, і на сьогоднішній момент є одним з найбільш затребуваних рецептів середземноморської кухні.

Корінні жителі країни не без підстав стверджують, що тільки у них існує більше 300 варіантів приготування цієї страви. Майже такою ж кількістю можуть похвалитися й інші країни, що запозичили у іспанців паелью.

Апетитну паелью можуть зробити сухий і розсипчастою, густою і в’язкою, з хрусткою, як у запіканки, скоринкою. Вибрати страву собі за смаком зможе навіть любитель екстремальної екзотики. Як раз для таких естетів був придуманий Arroz negro – чорна паелья, підфарбована чорнилом каракатиць.

Основний секрет смачної страви – в правильній посуді. Для нього потрібна широка низька сковорода із сталі. В оригіналі беруть тонку сковороду з двома ручками з боків. У наших умовах цілком підійде бабушкіна посуд з чавуну.

Важливо! Основна родзинка паельї в особливому золотистому кольорі її головного компонента – рису. В оригіналі він досягається за рахунок використання такої прянощі як шафран. Однак ця приправа досить дорого коштує, і тому замість неї зазвичай використовують суміш каррі або звичайну куркуму. На самий крайній випадок, коли під рукою немає жодної з названих спецій, виручить бульйонний кубик з курячим смаком.

Паелья з кальмарами

Принадність цієї страви в його барвах, тому овочі для нього підбираються різного кольору. Наприклад, червона, зелена, жовта паприка, чорні або помаранчеві томати і т. п.

Інгредієнти:

  • Рис круглий – 400 р.
  • Паприка солодка різнобарвна – 2 шт.
  • Велика цибулина – 1 шт.
  • Томати різнобарвні дрібні – 4-5 шт.
  • Кальмар – 2 тушки.
  • Вода або овочевий (рибний) бульйон – 1 л.
  • Олія рослинна або оливкова – 50 мл
  • Вино сухе – 100 мл
  • Куркума або каррі – 0,5 ч. л.
  • Зіра – на кінчику ложки.
  • Материнка (орегано) – 1 ч. л.
  • Сіль.
  • Чорний перець.
  • Перець чилі – стручок.
  • Петрушка свіжа або кінза – 50 р.
  • Часник – 4 шт.

Приготування:

  • Тушки кальмарів очистити і крупно нарізати на смужки.
  • Лук нашаткувати півкільцями, солодкий перець — великою соломкою, кінзу і чилі дрібно порубати, томати розділити на часточки.
  • Влити в тонку сковороду олію і добре розігріти. Викласти солодку паприку, томати і цибулю і смажити на середньому вогні пару хвилин. Розчавити до овочів кілька зубків часнику.
  • До вмісту сковороди всипати сухий рис, дати йому 5 хвилин обсмажитися в олії і залити білим вином.
  • Вино злегка випарити, потім додати всі спеції, смужки кальмарів, перець чилі і рубану кинзу.
  • Загасити трохи, після чого залити овочевим бульйоном або водою і довести до готовності на повільному вогні.
  • Подавати з будь-яким свіжим хлібом, кільцями лимона і салатом.
  • Дивіться також:  Спагетті з морепродуктами

    Паелья по-селянськи

    Зазвичай «селянськими» або «домашніми» називають прості і ситні страви. Це страва названо так, тому що запозичене у прибережних жителів Іспанії. Ці люди Жили не багато, тому і готували за принципом «все, що є — в котел». У паельї поєднуються, на перший погляд, важко сумісні продукти: креветки та мідії, куряча грудка і місцевий аналог гострої салямі – ковбаски пепероні. Блюдо виходить своєрідним, насиченим у всіх сенсах – смаком, запахом і калоріями.

    В наших умовах замість закордонної пепероні підійде будь-який сорт якісної салямі з дрібним салом, зробленої з яловичини або свинини.

    Інгредієнти:

    • Бульйон овочевий або курячий – 0,5 л.
    • Часник – 2 зубки.
    • Філе куряче – 300 р.
    • Мідії відварені заморожені – 150 р.
    • Олія оливкова – 30 мл
    • Салямі гостра – 150 р.
    • Креветки відварені заморожені – 150 р.
    • Зелень петрушки свіжа – 50 р.
    • Рис круглий – 200 р.
    • Зелений горошок – 180 р.
    • Пекучий перець.
    • Томати свіжі — 4 шт.
    • Томатна паста — 1 ч. л.
    • Паприка сушена – 1 ч. л.
    • Куркума або каррі – 1 ч. л.
    • Сіль.
    • Перець чорний.

    Приготування:

  • Ошкуріть томати, вибрати насіння. М’якоть нарізати кубиком. Дрібно нашаткувати ріпчасту цибулю і порубати зелень петрушки. Куряче філе нарізати як на бефстроганов – тонкими довгими смужками.
  • Спочатку потрібно «закрити» м’ясо. Для цього у сковороду з розпеченою олією розчавити зубок часнику і всипати трохи куркуми. Як тільки з’явиться відчутний часниковий аромат, додати в посуд смужки курячого філе і обсмажити їх до хорошої золотистої скоринки. Вибрати м’ясо шумівкою і до пори відкласти в миску. Викладати на папір або зливати зайвий жир не потрібно, так як це все знадобиться при гасінні рису.
  • У сковороду з маслом і курячим соком всипати цибулю, кубики томатів, зелений горошок і рубану зелень.
  • Все обсмажити, після чого покласти заморожені мідії і креветки. Дати їм розтанути і також трохи обсмажитися. Потім додати в блюдо всі інші спеції і компоненти – куряче м’ясо, скибочки гострої салямі пепероні, сухий рис, томатну пасту і залишок куркуми. Все посолити і поперчити.
  • Як тільки рис грунтовно просочиться маслом і соками, залити паелью овочевим бульйоном і, не перемішуючи, тушкувати до повної готовності.
  • Подавати, за бажанням, зі свіжими овочами, м’яким хлібом або коржами.
  • Дивіться також:  Стейк з яловичини

    Паелья для вегетаріанців

    Легкий розсипчастий «плов» для любителів простий і смачної їжі без великої кількості тваринних жирів. У помірних кількостях цілком зійде за дієтичне блюдо.

    Важливо! В даній паельї замість звичайної білої крупи використовується бурий рис. Це одна з різновидів не до кінця відшліфованого рису. Продукт надзвичайно багатий клітковиною і мікроелементами, і тому дуже корисний. Однак є одне але – своєрідний запах і смак. До нього, немов до оливкам і маслинам, потрібно звикнути. Хтось бурий рис за таку його особливість просто обожнює, хтось же, навпаки, терпіти не може. Тому якщо відразу хочеться чогось їстівного і на кулінарні експерименти не тягне, краще віддати перевагу звичній класики – білому длиннозерному рісу.

    Інгредієнти:

    • Свіжа Спаржа – 200 р.
    • Рис бурий – 200 р.
    • Олія оливкова – 30 мл
    • Зелень петрушки свіжа – 50 р.
    • Часник – 3 зубки.
    • Кукурудза в зернах (свіжа або консервована) – 100 р.
    • Бульйон овочевий або вода – 0,8 л.
    • Горошок зелений – 1 50 р.
    • Спаржева квасоля в стручках – 100 р.
    • Паприка різнобарвна – 2 стручка.
    • Каррі або куркума – 1 ч. л.
    • Стиглі томати – 3 шт.
    • Ріпчаста цибуля – 1 шт.
    • Лимон – 1 шт.
    • Базилік сушений або орегано (материнка) – 1 ч. л.
    • Чорний перець.
    • Сіль.

    Приготування:

  • Дрібно нашаткувати часник і ріпчасту цибулю. Стручки паприки нарізати великою соломкою. Інші овочі залишити як є.
  • В добре розігрітій оливковій олії обсмажити до золотистої скоринки часник, цибулю і соломку паприки. Потім до них додати спаржеву квасолю, томати, зелений горошок, спаржу, зерна кукурудзи, рубану зелень і спеції – базилік, чорний перець, куркуму. Згасити пару хвилин.
  • Потім всипати сухий бурий рис і дати йому просочитися маслом. Залити бульйоном або звичайною водою і готувати на невеликому вогні, поки рис не стане м’яким і не піде вся зайва рідина.
  • Подавати до столу, прикрасивши кружечками лимона. За бажанням, додатково можна використовувати соєві, томатні, сметанні або соуси майонезні.
  • Дивіться також:  Буженина в домашніх умовах

    Паелья з панчетой

    По-нашому паелья з беконом – це рис з сыровяленой грудинкою. Шматок свинячої грудинки з хорошою м’ясним прошарком щедро пересипають сушеними травами, ягодами, сіллю, а також іншими запашними спеціями. Коли м’ясо майже завялится, його щільно згортають в рулет, упаковують в плівку або тканиною і перев’язують суворою ниткою. Так виходить пряна панчетта.

    Готовий рулет зазвичай нарізають тонкими кружальцями і подають до столу у вигляді красивих темно-червоних розеток, в яких видно смужки апетитного білого сала.

    Для цієї страви розетки з панчетти не знадобляться, її потрібно буде нарізати тонкими смужками. Якщо заморського делікатесу не знайти, то цілком підійде варено-копчена грудинка або який-небудь сиров’ялений продукт зі свинини з салом.

    Інгредієнти:

    • Рис довгозерний – 200 р.
    • Панчетта – 400 р.
    • Ріпчаста цибуля – 2 шт.
    • Часник – 2 зубки.
    • Солодка паприка – по 1 стручку червоного і зеленого.
    • Селера в черешках – 2 шт.
    • Томати різнокольорові – 3 шт.
    • Бульйон овочевий, курячий або вода – 0,5 л.
    • Куркума або каррі – 1 ч. л.
    • Масло рослинне – 20 мл
    • Чорний перець.
    • Сіль.

    Приготування:

  • Солодку паприку нарізати довгою соломкою, селера – невеликими шматочками. Ріпчасту цибулю нашаткувати півкільцями. Томати розділити на часточки.
  • Розігріти сковороду без масла і обсмажити на ній нарізану на смужки панчетту. Як тільки виступить жир, розчавити до бекону кілька зубків часнику.
  • До обсмаженої свинини додати овочі і спеції. Ще раз обсмажити протягом 2 або 3 хвилин.
  • Всипати сухий рис і дати йому просочитися маслом. Залити бульйоном і на середньому вогні тушкувати до повної готовності крупи, намагаючись не перемішувати.
  • Подати до столу зі свіжим овочевим салатом, або часточками лимона і томатів.