Паштет з кролика

a019ae26d722e75d2453d898eaec9645 Паштет з кролика

Паштети прийшли в російську кухню з Франції приблизно в кінці 17-го століття. До цього моменту на Русі існували схожого виду рубані і протерті страви з річкової риби, потрухів, грибів, зайця і птиці, але вони були трохи більш грубими по консистенції і готувалися без вина і великої кількості прянощів.

У самій же родоначальниці більшості сучасних кулінарних шедеврів паштети відомі з часів Середньовіччя. Спочатку готували їх дуже просто, ретельно перетираючи м’ясо і субпродукти і випікаючи отриману масу в горщику, обкладеним тестом. В результаті виходив своєрідний пиріг (тарт – фр.) з найтоншої скоринкою і начинкою з соковитого паштету. Саму корочку в їжу не вживали, вона лише зберігала форму і свіжість страви.

В епоху розквіту дворянства рецепти ускладнилися, і вони придбали особливу витонченість і оригінальний смак. Їх стали не тільки випікати з протертого фаршу, але і готувати з вже відварених продуктів, пропускаючи стадію варіння. Відкриття Нового Світла і торговельних шляхів до Індії вніс свої корективи в рецепт паштету. В основу були поставлені спеції, які грали в смаку страви ключову роль. У Росії особливою повагою користувалися паштети з дичини (оленини, зайця, птиці), лісових грибів (боровиков, груздів) і благородних сортів риб.

Страви з птиці і зайця або кролика містять в собі мало жиру і ідеально підходять для сніданку і полудня, легких перекусів протягом дня або вечері. Вони відрізняються надзвичайно ніжною консистенцією і смаком. Паштет намазують на свіжий хліб, крекери і галети, грінки і млинці, вживають разом з гарніром як самостійне порційне виріб, а також використовують як інгредієнт для закусок салатів, канапки, тарталеток, рулетиків і ролів і т. д.

Дивіться також:  Печінковий паштет

Нижче розміщені рецепти паштету з кролика з картоплею, сиром і паприкою.

Паштет з кролика з селерою і картоплею

Простий рецепт паштету з м’яса кролика з основою з картоплі. Крахмалистый овоч надає йому пастоподібну консистенцію і м’який смак.

Список інгредієнтів:

  • Кролик – 1,3 кг.
  • Картопля – 300г .
  • Вода, бульйон – 200 мл
  • Білий корінь (селера, пастернак, петрушка) – 150 р.
  • Цибуля солодкий – 1 шт.
  • Вершкове масло – 20 р.
  • Масло рослинне – 30 мл
  • Морква – 100 р.
  • Перець чилі.
  • Мускатний горіх.
  • Сіль.
  • Зелень сушена -1 ч. л.
  • Перець в горошинах.

Спосіб приготування:

  • Тушку кролика розрізати на маленькі шматки. Очищені картоплю, білий корінь, солодкий цибулю і моркву нарізати великими шматками.
  • Всі овочі та м’ясо скласти в каструлю, заповнити водою і олією, тушкувати на невеликому вогні до готовності. Спеції покласти в блюдо за 10 хвилин до приготування.
  • Найкраще компоненти для паштету варити в мультиварці. При такому способі приготування м’ясо розварюється до такого ступеня, що починає відходити від кісток.
  • Розділити м’ясний бульйон і кролика з овочами. Основу паштету пюрировать блендером, поступово розводячи його бульйоном. Консистенція страви повинна бути трохи більш рідкою, ніж бажана, так як при охолодженні паштет стане густіше.
  • В самому кінці В паштет вбити шматочок вершкового масла, всипати за смаком мускатного горіха.
  • Розкласти по порційних формах і залишити в холодильнику для повного остигання.
  • Паштет з філе та субпродуктів кролика з сиром

    Розкішний паштет з сирним сиром і білим вином за мотивами французької кулінарії.

    Список інгредієнтів:

    • М’ясо кролика – 500 р.
    • Печінка – 1 шт.
    • Морква – 1 шт.
    • Масло вершкове – 80 р. (30+50)
    • Вершки жирні – 50 мл
    • Цибуля ріпчаста – 1-2 шт.
    • Часник – 1 шт.
    • Сир фета або будь-сирний – 50 р.
    • Сіль.
    • Трави.
    • Чорний перець.
    Дивіться також:  Омлет з креветками

    Спосіб приготування:

  • Печінка заздалегідь порізати і замочити у воді, кілька раз зливаючи рідину.
  • Невеликі м’ясо-кісткові шматки кролика і печінку викласти в каструлю і поставити на малий вогонь. Довести до кипіння і знімати піну, поки вона не перестане підніматися. Якщо уникнути появи пластівців не вийшло, то краще перекласти м’ясо в нову воду.
  • До м’яса і печінки покласти крупно порізану моркву, половинки однієї цибулини. Варити до м’якості, не накриваючи кришкою і за 10 хвилин до кінця додавши спеції і сіль.
  • М’ясо розібрати на окремі волокна. Кістки викинути. Бульйон вилити в інший посуд.
  • Залишилася цибулину нашаткувати і пасерувати до прозорості на вершковому маслі. Потім до нього часнику розчавити і після появи аромату влити трохи білого вина. Сковороду не накривати кришкою, дати алкоголю повністю випаруватися.
  • Закип’ятити вершки.
  • До отцеженному від бульйону кролику, печінки і моркви (варену цибулю видалити) додати сир і овочі, пасероване з вином. Масу пюрировать, поступово підливаючи кипяченых вершків.
  • В самому кінці покласти середній за розміром (50-70 р.) шматочок вершкового масла, підсолити за смаком і приправити.
  • Розкласти по формах і прибрати в холодильник для застигання.
  • Паштет з кролика з паприкою

    Яскравий паштет з ніжного кролика з шматочками солодкого перцю і свіжої зелені.

    Список інгредієнтів:

    • Кролик – 500-700 р.
    • Картопля – 100-150 р.
    • Паприка солодка – 2 стручка.
    • Петрушка свіжа – 30 р.
    • Масло вершкове – 100 г.
    • Цибуля порей – 2 стебла.
    • Корінь петрушки -1 шт.
    • Мускатний горіх.
    • Коньяк – 20 мл
    • Чорний перець.
    • Сіль.
    • Перець запашний горошком.
    • Лавровий лист.
    • Олія рослинна.

    Спосіб приготування:

  • Стручки паприки змастити маслом і запекти до м’якості в духовій шафі.
  • Тушку кролика порубати на дрібні шматки. Скласти в каструлю, залити літром води і варити на повільному вогні, ретельно знімаючи піну.
  • Як тільки перестане підніматися піна, додати до м’яса картопля, спеції, корінь петрушки і рослинне масло. Тушкувати до готовності, не накриваючи кришкою, щоб пішла вся волога.
  • З отриманого овочевого рагу з роликом прибрати всі кістки.
  • Цибуля порей нашаткувати кільцями і обсмажити до м’якості на вершковому маслі разом зі спеціями.
  • Печену паприку звільнити від плодоніжки з насінням і жорсткої верхньої плівки. Зелень петрушки обшпарити окропом.
  • Обсмажену цибулю порей, петрушку і паприку перекласти до кролику і овочів. Туди ж додати 50-100 р. (дивитися по консистенції і жирності маси) вершкового масла.
  • Всі пюрировать блендером. В кінці довести до смаку сіллю, мускатним горіхом і перцем. Підлити коньяку.
  • Якщо потрібен «грубозернистий» паштет з шматочками петрушки і паприки, то ці овочі потрібно подрібнювати окремо, поставивши блендер у імпульсний режим (або пюрировать короткочасними натисканнями). Після великі шматочки додати у вже готовий паштет.
  • Отриману масу розкласти по порційних формах і поставити в холодильник для охолодження.