Паста з морепродуктами

f9a78153ed50e02d84eddb533471c824 Паста з морепродуктами

Словом «паста» в Італії називають макаронні вироби з твердих сортів пшениці. Кожен вид макаронів має свою власну назву, дане в залежності від форми або призначення (фетуччини, лазанья , спагеті та ін). Слідом за італійськими іммігрантами стало подорожувати і слово «паста», міцно зміцнившись практично в більшості провідних мов світу.

Вихідці з середземномор’я швидко привчили людей до ситної і добротної кухні рідного півострова. Спочатку своєї появи паста була їжею бідняків, яку вони намагалися урізноманітнити додаванням томатів, базиліка, різного роду сирів і молюсків. Страва була ситним і готувалося за принципом збірної солянки, що є в домі, той і йде в соус.

З плином часу все повернулося з ніг на голову, тепер їжа бідних верств населення стала справжнім делікатесом, гідним лише ресторанного меню. Рецепт пасти ускладнився, в нього стали включати сухі вина, вишукані сири, дорогі спеції, пряну зелень.

Паста з морепродуктами – ефектне блюдо, яке підійде для будь-якого випадку. У домашній кулінарії для неї беруть вже очищені морепродукти (креветки, гребінці, кальмари та ін), в ресторанній подачі також використовуються молюски в раковинах (устриці, мідії). Зімкнуті раковини миють щіткою і цілком кидають у майже готову страву. Під впливом пари вони розкриваються, надаючи частування барвистий і апетитний вигляд.

Чим можна здивувати домочадців і як приготувати пасту з морепродуктами в домашніх умовах, докладно розказано трохи нижче.

Паста з кальмарами

Для цієї страви потрібні макарони у формі рису або дрібної соломки. Морепродукти можна використовувати різні, проте саме варені кальмари добре поєднуються з солодким перцем, кінзою, сирним сиром і томатами.

Щоб не витрачати час на бланшування і очищення шкірки з помідорів, краще придбати вже готові консерви у власному соку. Стандартної банки в 350 р. вистачить, щоб з лишком приготувати соус на 300-400 г. відвареної пасти.

Список інгредієнтів:

Паста:

  • Рисові макарони – 200-300 р.
  • Масло рослинне – 2 ст. л.
  • Бульйонна приправа – 0,5 ч. л.
  • Сіль.
  • Спеції для пасти.
  • Каррі, куркума для додання кольору.

Соус:

  • Напівфабрикат з кальмарів (кільця) – 300 р.
  • Кінза свіжа, петрушка – 20 р.
  • Свіжий перець чилі – 1 стручок.
  • Бальзамічний Соус – 1 ч. л.
  • Гірчиця – 1 ч. л.
  • Паста томатна без солі – 1 ст. л.
  • Сирний сир – 70 р.
  • Томати бланшовані, у власному соку – 300 р.
  • Цибуля – 100 р.
  • Солодкий перець – 200 р.
  • Селера кореневої – 70 р.
  • Морква – 100 р.
  • Сіль.
  • Лавровий лист.
  • Чорний перець.
  • Масло рослинне – 50 мл
  • Яблучний оцет – 10 мл
Дивіться також:  Гуляш з яловичини з підливою

Спосіб приготування:

  • Розігріти сковороду, обсмажити в олії дрібні кубики або соломку по-корейськи з селери.
  • При появі свіжого аромату, додати до коренеплоду цибулю і моркву.
  • Пасерувати до м’якості і всипати нарізані стручки солодкого та гострого перцю. Чилі всипати по своєму смаку. Зазвичай чверть стручка буває цілком достатньо.
  • У блендері змішати до стану пюре часточку часнику, банку бланшованих томатів, дві цибулини, пучок кінзи наполовину з петрушкою, по ложці томатної пасти і я блочного оцту.
  • Густу масу вилити до овочів, накрити кришкою і томити на слабкому вогні від 5 до 8 хвилин.
  • У майже готовий соус всипати кільця кальмара. Накрити кришкою і витримати ще 5-8 хвилин.
  • Спробувати блюдо, вивести на потрібний смак, долив бальзамічного соусу, кинувши лаврового листа і перцю, досолив. За бажанням, всипати бульонной приправи.
  • Ніжне м’ясо кальмара довго не готують, тому, як тільки соусу піде частина вологи, і він загусне, заправку до пасти можна знімати з плити.
  • Зерна пасти відварити майже до готовності, сполоснути кілька разів холодною водою і заправити 1-2 ст. л. рослинного масла (більше не потрібно). Етап обов’язковий, так як макарони без «екстремального» душа через всього пару хвилин перетворяться в нероздільний моноліт.
  • Розкласти пасту по порціях і залити гострим соусом з кільцями кальмара і солодким перцем.
  • Над порцією гарячої пасти розкришити шматочок кисломолочного сиру.
  • Паста з мідіями в сирному соусі

    Дрібна паста, щедро полита найніжнішим сирним соусом з смаженими мідіями і грибами, додають йому ледь вловимий горіховий присмак.

    Список інгредієнтів:

    Паста:

    • Спагеті або інші тонкі макарони – 300 р.
    • Масло рослинне – 2 ст. л.
    • Спеції для пасти.
    • Сіль.

    Соус сирний:

    • Мідії очищені – 200 р.
    • Гриби гливи (маслюки, підберезники)- 200 р.
    • Часник – 2 шт.
    • Цибуля – 100 р.
    • Зелень кропу – 30 р.
    • Селера кореневої або білий корінь – 50 р. за бажанням.
    • Плавлений сир – 200-300 р.
    • Вершки або сметана – 200 мл або 200 р.
    • Бульйон або вода – 200 мл (за необхідності).
    • Борошно пшеничне – 1 ч. л.
    • Масло рослинне – 50 мл
    • Сіль.

    Спосіб приготування:

  • Розігріти сковороду і пасерувати цибулю. Коли півкільця стануть прозорими, всипати кубики грибів і шматочки мідій.
  • Обсмажити компоненти, при появі золотистих бочков, залити водою або бульйоном, всипати спецій, рубаною зелені і тушкувати на середньому вогні.
  • Залити вершками (сметаною), змішаної з чайною ложкою борошна. Частинами всипати і розпустити в соусі натерті плавлені сирки. Весь обсяг додавати не можна, так як відразу пригорить.
  • За необхідності підливати бульйону, щоб соус спочатку не виходив занадто густий, так як без постійного спостереження він почне прикипати до дна. Готувати в сковороді без кришки.
  • Розігріти воду, всипати набір спецій для варіння пасти і приготувати макарони, не разваривая їх. Обполоснути холодною водою, заправити олією.
  • Розкласти по порціях і полити гарячим сирним соусом з великими шматочками мідій і грибів.
  • Дивіться також:  Гречана каша в мультиварці

    Спагетті з печеними томатами і мідіями

    Незвичайне приготування добре знайомих продуктів. Вдалий рецепт, легко доступний за ціною і технології. На відміну від інших страв, тут важливо підібрати зрілі, але щільні і навіть жорсткі томати, щоб вони не розповзлися при запіканні.

    Список інгредієнтів:

    Печені томати:

    • Томати щільні – 4 шт.
    • Бальзамічний оцет – 150 мл
    • Масло рослинне – 40 мл
    • Сіль.
    • Мед – 1 ст. л.
    • Перець.

    Паста:

    • Спагетті – 200 р.
    • Сир твердий – 100 р.
    • Сіль.
    • Перець чорний.
    • Масло рослинне – 2 ст. л.

    Заправка:

    • Вино біле – 50 мл
    • Мідії – 200 р.
    • Цибуля – 100 р.
    • Оцет бальзамічний – 10 мл
    • Олія рослинна.
    • Спеції.
    • Борошно – 1 ч. л. (для рідкого соусу).
    • Зелень сушена.
    • Сіль.

    Спосіб приготування:

  • Томати розділити на 4-6 частин і замаринувати в густої суміші бальзамічного оцту, рубаної зелені, меду, спецій, рослинного масла і солі. Залишити на півгодини.
  • Потім добре обмазавши маринадом, укласти на деко або сковороду. Обсмажити або запекти до глянцю на поверхні (зазвичай 3-5 хвилин в прогрітій до 200 градусів духовці).
  • Пасерувати цибулю, випарити в сковороді частина білого вина, додати цілі мідії (ретельно видалити залишки дыхалец, т. зв. «мочалку») і обсмажити до готовності, не знімаючи кришку.
  • Влити до морепродуктів трохи бульйону, додати розведену ложку борошна, сушену зелень і спеції. Тушкувати до легкого загустіння.
  • Зварити спагетті, промити холодною водою і заправити 2 ст. л. рослинного масла, щоб запобігти злипанню.
  • Готові спагетті змішати з великими часточками томатів і цілими мідіями. Засипати тертим сиром і перемішати.
  • При подачі прикрасити за смаком.
  • Паста «Конкільє» з крабовими паличками

    Бюджетний рецепт пасти російського походження. Просто і дуже смачно.

    Список інгредієнтів:

    Паста і начинка:

    • Конкільє середнього розміру – 30 шт.
    • Крабові палички охолоджені – 150 р.
    • Цибуля – 100 р.
    • Сир – 200 р.
    • Яйце куряче – 2 шт.
    • Кукурудза цукрова – 50 р.
    • Картопля відварна – 150 р.
    • Сметана або вершки – 200 мл
    • Сухарі панірувальні – 200 р.
    • Бульйонна приправа – 1 ст. л.
    • Майонез – 70 р.
    • Сіль.
    • Спеції за смаком.
    • Часник – 2-3 шт.
    • Зелень за бажанням.
    Дивіться також:  Котлети з картоплі

    Спосіб приготування:

  • Обсмажити цибулю. Разом з крабовими паличками, цукровою кукурудзою, часником, зеленню і вареними яйцями пропустити через м’ясорубку з насадкою для крупнозернистого фаршу.
  • Змішати з тертою на буряковому профілі картоплиною. Приправити начинку бульонной приправою, чорним перцем, 2-3 ст. л. ложками майонезу (менше, ніж на салат).
  • Відварити пасту конкільє, залишивши раковини щільними. Начинити фаршем» з крабових паличок.
  • Укласти в промазану жиром і присипану сухарями ємність для запікання.
  • Залити вершками або сметаною з невеликою кількістю рослинного масла і бульйону.
  • Соусу повинно бути приблизно на палець, не більше, інакше паста розкисне.
  • Присипати заповнені черепашки тертим сиром і запекти до тих пір, поки соус не випарується.
  • Паста Фетучіне з креветками

    Європейський рецепт з додаванням консервованого шпинату і кукурудзи.

    Список інгредієнтів:

    • Паста Фетучіне – 200-300 р.
    • Кунжут або подрібнені горіхи – 50 р.
    • Шпинат консервований (слабосолений) – 150 р.
    • Бланшовані томати у власному соку – 100 р.
    • Креветки – 200 р.
    • Цибуля ріпчаста – 100 р.
    • Сир Маскарпоне, Рікотта або сирний – 150 р.
    • Зелень кропу, петрушки – 20 р.
    • Перець чилі – за смаком.
    • Часник – 2-3 шт.
    • Сіль.
    • Зерна кукурудзи за смаком.
    • Сік лимона – 30 мл
    • Олія рослинна олія – 40 мл

    Спосіб приготування:

  • Пасерувати дві цибулини. При появі аромату додати 200 г шпинату, пластівці перцю чилі. Пюрировать заглибним блендером, змішати з сиром рікотта, маскарпоне або будь-яким іншим сирним або пастоподібним сиром.
  • Окремо обсмажити в олії великі кубики бланшованих (без шкірки) томатів, зелень і рубаний часник.
  • Відварити пасту, промити кілька разів холодною водою і змішати з 2 ст. л. олії для запобігання злипання.
  • Обсмажити або відварити креветки зі спеціями і сіллю.
  • У великій мисці з’єднати разом шпинатний соус, помідори з часником і креветки. Змішати двома лопатками і розкласти по порціях.
  • Зверху додатково присипати твердим сиром і кунжутом.